Duben
ohodnotit

Pád Berlína I

Paděnije Berlina

Další název:
Падение Берлина, Padeniye Berlina (1-r seria); The Battle of Berlin
Žánr:
Země:
Rok:
1949
Délka:
70 minut
Premiéra v ČR:
3.11.1950

Obsah filmu Pád Berlína I

 
Začíná těsně před druhou světovou válkou. Prolínají se zde nejdůležitější epizody napadení SSSR, boj o Moskvu, bitva u Stalingradu až po největší bitvu o Berlín. Celým dějem prochází voják Alexej Ivanov.


Režie:
Michail Čiaureli
Scénář.
Michail Čiaureli
Petr Pavlenko
Hrají:
Boris Andrejev - Alexej Ivanov
Marina Kovaleva - Nataša Rumjanceva
Sofija Giačintova- matka Ivanova
Jurij Timošenko - Kosťa Zajčenko
Dimitrij Dubov - Jegorov
Michail Gelovani - Stalin
Fedor Blaževič - Žukov
Konstantin Bartaševič - Sokolovskij
Vladimir Kenigson - Krebs
Jan Werich - Gering

Autor: soptik
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
ruská
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pád Berlína I >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

cmelak598
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.11.2020
Dobrá propaganda
Je to takový comeback do padesátých let co bylo   možné natočit. Stalin jako polobůh, vždy   uvážlivý a rozumný. Zajímavostí je Jan   Werich v roli Goringa. Jinak berte film s   rezervou.
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.4.2020
Film má dva díly, které mám na DVD, ale je to   tak slabé, že jsem skončil v první polovině 1   dílu a to jenom proto, že tam hraje Werich. Film   mě neoslovil..
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.4.2020
Ideologická podstata tohoto filmu je   pochopitelná s ohledem na dobu v níž vznikl.   Bylo krátce po válce a bylo třeba adekvátně   prezentovat dosažené vítězství. Co se týče   "historických úprav" ty je zase nutno   příčíst na vrub rozjíždějícímu se   kolotoči studené války. Technicky ten film   vyšel tak asi napůl. Není to žádný trhák   ale ani filmařský trapas. Z mého pohledu je na   tom nejcennější vidět ve zcela nezvyklé   herecké poloze Jana Wericha hrajícího Göringa.
martin.stusak.9
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.1.2014
První díl dvoudílného velkofilmu se nese o   oslavě překračování velkých cílů v jedné   nejmenované ocelárně, kam chodí malé děti   coby pionýři na exkurzi, o napadení   Sovětského Svazu německou armádou, o   jednáních nejvyšších představitelů, o   bitvách a stále se usmívajících sovětských   bojovníků a důstojníků. Stalin svojí   povýšeností přeskočil v žebříčku i   samotného boha, naopak Hitler je největší   schizofrenik, jakého lze na vlastní oči   spatřit. V době vzniku stranicky oslavovaný   snímek, dnes názorná ukázka toho, jak se   zneužíval film k propagandě. Ke sledování   takto honosného snímku musí být dnešní   divák silně obrněn. Jinak nebude za žádnou   cenu schopen uvěřit, že by byl někdo tohle   schopen myslet vážně. A byl. Bohužel. Velkou   záhadou mi je účast Jana Wericha. Göring v   jeho podání je úžasný a popravdě, Werich je   absolutně k nepoznání. Ale ztrapnil ho   dokonale. Jak se však k tomu dostal? Kdyby mu to   ÚV KSČ pod zákazem činnosti nařídil, ani   bych se tomu nedivil. Jiného vyhovujícího herce   zřejmě nebylo. Ale pozor, jako jediný tu   nehajluje. Svojí výpovědí zasluhuje tento   velkofilm zahrabat dvacet tisíc kilometrů do   země a pro jistotu ještě zalít minimálně   deset metrů silným betonem. Taková je to   hrůza.
antoninsestak
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 23.10.2010
Film jsem viděl v kině jako dítě. Tehdy jsme   sovětské válečné filmy zbožňovali, jiné   pochopitelně ani v kinech nešly. Vzpomínám si   i na filmy "Muži v sedle",   "Setkání na Labi" ,   "Stalingradská bitva" a pod.
Dnes tyto   filmy působí naivně což by mi až tak   nevadilo. Horší je ideologické zkreslení   skutečnosti.
Ale jako dokument doby je film   dobré shlédnout.
Papaja73
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 3.8.2008
Tento film mě opravdu pobavil.Naprosto   ideolistický snímek,propaganda ze které se mi   dělaly mžitky před očima.Chápu,že je to   dílo poplatné svojí době a politické   situaci.Pro mě je to však docela silná káva.
fred.appl
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.4.2008
"Ajdajdyjá - pojď do kina! - Co tam hrajou?...
...Pád Berlína!" (lidová z Doudlebska, 50.   léta 20. století)
Jo, jistě, Pád Berlína je   smíchaná hromada lží, pravdy a polopravd. Je   to historický nesmysl. Je to hustá propaganga.   Je to jakoby ten film dělal sám Goebbels (toho v   něm hraje Petrunkin). Ale je to natočené tak ,   že chvílemi se člověk chechtá jako magor a   chvílemi mu běhá mráz po zádech. Krom známé   účasti Wericha coby Goeringa (skvělý!) snad   ještě stojí za připomenutí, že z českých   herců nebyl jediný; můžeme tam vidět třeba   ještě Karla Rodena staršího (respektive   "prostředního") jako Charlese Bedstona   a Marii Novákovou v roli Evy Braunové.
Myslím   ale, že přinejmenším stojí za zaznamenání i   krutý osud představitele Stalina, výborného   gruzínského herce Michaila Gelovaniho. Ten si po   slušném startu divadelní i filmové kariéry v   roce 1938 poprvé zahrál Stalina v Čiaureliho   Velké záři (gruzínsky Diadi Gantiadi, ruský   titul Velikoje zarevo) tak skvěle, že se Stalin   rozhodl, že ho ve filmu už nebude představovat   nikdo jiný. Asi nejen proto, že Gelovani mu   skutečně byl podobný, ale byl o patnáct let   mladší, vypadal sympatičtěji a nebyl prcek   jako Stalin. Takže pak už jen nebožák Gelovani   sekal před kamerou patnáct let jednoho Stalina   za druhým a k jiné roli už se (s jedinou   drobnou výjimkou v Doněckých havířích)   nedostal. Naposled si tedy logicky Stalina zahrál   Nenávistných vichrech (o Dzeržinském) v roce   Stalinovy smrti. Po ní byl film zadržen, do   distribuce se dostal až v roce 1956, a to už z   něho byl Gelovani-Stalin vystříhán. Gelovani   ztratil smysl života, ještě téhož roku   zemřel.
moldovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.4.2008
Jeden z prvních - propagandisticky zaměřených   - sovětských válečných barevných   velkofilmů. I když jsem film viděl jako malý   žáček, bylo pro mne novinkou, že roli Göringa   ztvárnil Jan Werich. Důkazem oslavy kultu   Stalina je závěrečná scéna jeho příletu do   Berlína - tato událost se ve skutečnosti nikdy   nestala.
nick4
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.2.2008
propaganda
propaganda a zkreslování   historie,překrucování a vyložené lhaní,to   jsou hlavní atributy tohoto filmu,totálně   nezvládnuté bojové scény ,zrychlený film jako   v grotesce,,jeden z hlavních hrdinů velmi   šetří náboje a po němcích samopal radši   háže,bojové scény jsou snad nejhorší,   které jsem kdy v sovětském filmu   viděl.
Stalin jako nejlepší vojevůdce to je u   sovětských filmů z této doby klasika.Berlín   je jeden velký model,hezký dělaný na   Barandově,proto asi ta účast několika   českýchz herců
model byl ve své době jeden z   největších na světě.Strašné vybledlé   barvy,bud nestálobarevný agfacolor nebo nějaký   sovětský šunt.Doporučuji shlédnout pro   studijní účely
soptik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.12.2005
Na tomto filmu je velmi vidět kult Stalinovi   osobnosti, nicméně bojové scény a i příběh   stojí za to vidět. V jedné z vedlejších   rolích a to v roli Hermana Goeringa hraje Jan   Werich.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih130400minih130400Admirál (2015) 
Michiel de Ruyter n
minih46052minih46052Pašeráci (1997) 
Deathline n
minih10257minih10257Klaun Ferdinand a raketa (1962) 
Klaun Ferdinand a raketa n
minih8517minih8517Horká zima (1973) 
Horká zima n
minih9543minih9543Její hřích (1939) 
Její hřích n
minih98886minih98886Ženy, které nenávidí muže (2012) [TV film] 
Ženy, které nenávidí muže n
minih50042minih50042Opravdoví kamarádi (1997) 
Zeus and Roxanne n
minih25886minih25886Blade (1998) 
Blade n
minih158775minih158775Devil Girl from Mars (1954) 
Devil Girl from Mars n
minih13179minih13179Muž v povětří (1955) 
Muž v povětří n


Hodnocení:n12345678910
dopisovateldopisovateldopisovatelGelovani ako Stalin
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10