Otec Goriot (2004) [TV film]

Otec Goriot (La pére Goriot)
90 %
 
 

La pére Goriot

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 111 min.
Otec Goriot je románem z cyklu Lidské komedie. Spolu se Ztracenými iluzemi a Leskem a bídou kurtizán tvoří volnou triologii.
Děj se odehrává v první polovině 19. století v Paříži.
Příběh má dvě hlavní dějové linie. V první z nich vystupuje právě pan Goriot, bohatý obchodník s nudlemi. V druhé linii je hlavní postavou poctivý mladý muž - Evžen Rastignac.
Goriot je otcem dvou dcer - Anastázie a Delfiny. Snaží se udělat pro ně vše, co je v jeho silách a zabezpečit jim šťastný život. Dobře provdá obě dcery - jednu za hraběte a druhou za bankéře. Avšak žádná z nich mu neoplatila lásku a starosti, které s nimi měl. Zůstává sám, opuštěný, obraný o veškerý majetek a opovrhovaný společností.
Starý Goriot umírá a právě v této době se o něho, místo nevděčných dcer, stará dobromyslný student práv - Evžen Rastignac. Je pobouřen a zkalmán morálkou nehodných dcer a společností. Do děje však vstupuje uprchlý trestanec Vautrin oplývající všemi špatnými vlastnostmi. Z dobrého, ušlechtilého a čestného Evžena se stává vypočítavý, intrikánský a zatrpklý muž, neboť pod vlivem Vautrina pochopí, že ve světě, kde žije, nelze dojít ke štěstí, penězům a dobrému zaměstnání poctivou prací a ušlechtilými úmysly. při svém vzestupu se nezdráhal navázat styky s jednou z Goriotových dcer.  Autor: veverka-zrzka

režie:
Jean-Daniel Verhaeghe
 
 
hraje:
Charles Aznavour (Goriot), Tchéky Karyo (Vautrin), Malik Zidi (Rastignac), Nadia Barentin (Mme Vauquer), Maruschka Detmers (hraběnka de Beauséant), Florence Darel (Delphine de Nugingen), Rosemarie La Vaullée (Anastasie de Restaud), Pierre Vernier (Poiret), Anca-Ioana Androne (Victorine Taillefer), Raluca Penu (Mme Couture), Mihai Calin (Blanchon), Vlad Ivanov (Gondureau), Mihai Alexandru Nicolae (Christophe), Luana Stoica (Sylvie), Dominique Labourier (slečna Michonneau)
 
 
námět:
Honoré de Balzac (román "Otec Goriot" (Le père Goriot, 1834))
 
 
scénář:
Jean-Claude Carrière
 
 
kamera:
Victor Zak
 
 
hudba:
Carolin Petit
 
 
kostýmy:
Bernadette Villard
 
 
střih:
Carole Equer-Hamy
 
 
zvuk:
Marie Guesnier, Christophe Penchenat, Jean-Luc Rault Chesnais, Bruno Mercere (hudební mix)
 
 
produkce:
Jacques Dercourt
 
 
zvláštní efekty:
Jean-Claude Schifrine (Supervize)
 
 
výprava:
Chantal Giuliani, Calin Papura
 
 
výkonný producent:
Bogdan Moncea
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.