Osudné cesty lásky (1940)

Osudné cesty lásky (Der Weg zu Isabel)

Der Weg zu Isabel

Další název: Der Weg zu Isabell

    Žánr: romantický
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 83 min., 2263 metrů
"Osudné cesty lásky". Tak byl do češtiny nazván německý film Tobisu, natočený podle románu Franka Thiesse "Cesta k Isabelle" za režie Ericha Engela. Děj filmu líčí a psychologicky rozvádí mocný lidský zážitek, jenž hrozí dva lidi strhnout z nejzákladnějších mravních cest života, až se přece konečně dovedou s osudem vyrovnat.

Jsou zmítáni neobvyklými citovými zmatky, ale dokazují, že si silné povahy i tento zápas dovedou vybojovat, že se ze zmatky svých citů dovedou vyrovnat a tak zvítězit v jednom z nejtěžších vnitřních bojů, před nějž člověk může býti postaven. Režisér měl pro hlavní postavy tohoto dramatu k disposici dva vynikající umělce vídeňského dvorního divadla (Burgtheater), Ewalda Balsera a Hildu Krahleovou, dva talentované herce zcela nedávno objevené pro německý film.

Ewald Balser tu hraje muže, který před dvaceti roky ztratil svou nemanželskou dcerku, vzešlou z velké, pro něj nezapomenutelné lásky. Nalézá jí v tingltanglu v Marseille, dosud čistou a nepropadlou zhoubě prostředí, a odváží jí s sebou do Německa. Dlouholetá odloučenost působí, že tu stojí proti sobě spíš už muž a mladá žena než otec a dcera a tím směrem se vyvíjejí jejich city. Ušlechtilé charaktery dovedou je přemoci zřeknout se jich a nakonec jim tato těžká osudová zkouška přinese odměnu.

Ewald Balser vytvořil pro tyto duševní zápasy zralou a vyrovnanou postavu, která působí především neobyčejnou prostotou a jistotou mužského charakteru. Vedle něho Hilda Krahlová je dívčí typ jemný, citově se ovládající, jenž dovede však také zazvučet upřímným dívčím smíchem a žertem. V ostatních úlohách především Annemarie Holtzová jako přítelkyně rodiny Cornerovy, Rolf Weith jako mladistvý milovník a zvláště dobrá Maria Kopenhöferová jako adoptivní francouzská Isabellina matka.  Autor: Asmodej

režie:
Erich Engel
 
 
hraje:
Hilde Krahl (Isabell, kabaretní zpěvačka), Ewald Balser (Manfred Corner, majitel statku), Maria Koppenhöfer (paní Choixová, Isabellina adoptivní matka), Rolf Weih (Hirzel), Herbert Hübner (Beauchamps, advokát), Annemarie Holtz (Heliane von Schanz, Manfredova přítelkyně), Max Gülstorff (Dr. Hallmeyer), Rudolf Fernau (vikomt Victor), Aribert Wäscher (Petitpierre), Hubert von Meyerinck (Bü-Bü), Wolf Beneckendorff (hrabě Lambeau), Olga Limburg (hraběnka Lambeauová), Olga Engl (teta Lucy), Karl Hannemann (správce statku u Manfreda Cornera), Maria Krahn (hospodyně na tatku), Evelyn Bernhardt (zoěvačka v kabaretu Mickey), Hans Wallner (vrchní v kabaretu Pierre), Herbert Gernot (hotelový vrátný v Marseille), Elisabeth von Ruets (host v hotelové hale), Bert Schmidt-Maris
 
 
námět:
Frank Thieß (román "Der Weg zu Isabelle" (1934))
 
 
scénář:
Géza von Cziffra, Frank Thieß
 
 
kamera:
Günther Anders, Ewald Daub
 
 
hudba:
Ernst Roters (píseň "Ja, wozu, ja, warum")
 
 
výprava-architekt:
Karl Weber, Karl Haacker
 
 
střih:
Walter von Bonhorst
 
 
zvuk:
Eugen Hrich
 
 
vedoucí produkce:
Heinrich Jonen
 
 
zpěv:
Hilde Krahl
 
 
masky:
Walter Pantzer
 
 
asistent produkce:
Erwin Heiner Moll
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.