Osmnáctiletá (1939)

Osmnáctiletá
54.3 %
 
 
    Žánr: melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.4.1939        
    Délka: 68 min.
POZOR, SPOILER

Probíhá soudní proces. Je žalována Běta, která měla údajně hodit do vody své dítě. Její švagrová svědčí, že to přímo viděla. Soud tomu uvěří a Běla Olivová dostává dvanáct let.

V kriminálu ji vyhledá JUDr. Kristýna Bavorová. Ta nevěří v její vinu a rozhodne se jí pomoci. Běla jí tedy vypráví tento příběh.

Jednu neděli ji kamarádky přemluvily, aby s nimi jela na výlet. Ona zpočátku nechce, neb nemá peněz, ale nakonec se nechá přemluvit. Již ve vlaku se pozná s neznámým mužem, který se chová jako kavalír. Jdou spolu na procházku, ale zaskočí je déšť. Schovají se tedy u jednoho muže, který rád opravuje hodinky. „Opraví“ i hodinky onoho pána, totiž, posune je dozadu a tím pádem jim ujede poslední vlak na Prahu. Takže jsou nuceni tam přespat. Ráno Běla odjíždí prvním vlakem, muži nechává na stole vzkaz, aby ji čekal u tiskárny, kde ona pracuje. Ovšem po muži již není ani vidu ani slechu.

Běla sezná, že čeká dítě a svěří se bratrovi, který má zahradnictví. On ji tedy vezme k sobě na vesnici. Zde Běla pozná, že za jeho ženou Kateřinou chodí místní adjunkt Ptáček. Neřekne však bratrovi nic. On však nalezne knoflík z jeho uniformy.

Kateřina se mylně domnívá, že vše Běla jejímu muži vyzvonila, a tak se k ní chová velmi nedobře. Pošle ji i s dítětem k řece prát prádlo. A zde dá Běla koš s nemluvnětem tak, že tento spadne do vody.

Advokátka vyvolá nový soud. Zde je Ptáček usvědčen z několika lží, proto začne vypovídat proti Kateřině. Ta sice zapírá, jak může, ale marně. Běla je soudem osvobozena.

Advokátka ji bere zatím k sobě a hodlá jí pomáhat. Když se domů vrátí její muž, je silně překvapen Bělinou přítomností. Ta netuší, že má tajného ctitele, který přijal místo řidiče a právě někam odváží pana inženýra, tedy manžela paní advokátky…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Hana Vítová (Běla), Bolek Prchal (bratr Běly), Ladislav Boháč (Ing. Jan Bavor alias Jan Novák), Zita Kabátová (JUDr. Kristýna Bavorová), Vlasta Hrubá (Kateřina), Gustav Nezval (Antonín), Marie Blažková (Antonínova matka), Vilém Pfeiffer (adjunkt Ptáček), Karel Černý (předseda soudu), Stanislav Neumann (hostinský a hodinář), Karel Hradilák (lékař), Václav Mlčkovský (předseda senátu), Antonín Volný (soudní zřízenec), Jiří Schreinzer (soudní zřízenec), Bohuš Záhorský (státní zástupce), Antonín Zacpal (advokát), Ladislav Janeček (František), František Filipovský (faktor v tiskárně), Dagmar Lehovcová (žena v tiskárně), Bohumil Langer (přísedící soudu), Slávka Rosenbergová (rozvádějící se žena), František Černý (rozvádějící se muž), Marie Norrová (Milka, služka u Bavorové), Eva Prchlíková (dělnice v tiskárně), Jarmila Zezulková (dělnice v tiskárně), Robert Vyhlídka (kolportér), Jan W. Speerger (polír na stavbě), Josef Sládek (policista), Oldřich Kovář (zpěvák)
 
 
námět:
Marie Doležalová (román Kdo jsi bez viny)
 
 
scénář:
Karel Steklý
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
výtvarník:
Rudolf Žák
 
 
zpěv:
Setleři, Oldřich Kovář
 
 
text písně:
Karel Melíšek
 
 
vedoucí výroby:
Karel Feix
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.