Operace žralok (1991) [TV film]

Operace žralok (Mission of the Shark: The Saga of the U.S.S. Indianapolis)
71.2 %
 
 

Mission of the Shark: The Saga of the U.S.S. Indianapolis

    Žánr: válečný / akční / drama / historický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 94 min.
„Pro vysoké utajení akce nikdo nepátral po posádce amerického bitevního křižníku, který torpédovali Japonci. A tak většina z nich padla za oběť žralokům.“
Zfilmovaný skutečný příběh potopení bitevního křižníku U.S.S. Indianopolis, který v červenci 1945 přepravoval součásti atomové bomby, později použité při útoku na Hirošimu. Úkol byl splněn, ale na zpáteční cestě křižník torpédovala japonská ponorka. Posádka opustila loď, ale chybou administrativy došlo k tomu, že pokřižníku, který nedorazil do přístavu, nikdo nepátral. Muži, kteří neměli ani dost záchranných vest a jen dva gumové čluny, strávili v moři pět strašlivých dní, kdy na ně útočili žraloci, než je objevil průzkumný letoun. Ztráty byly proto obrovské, zahynulo celkem 880 námořníků. Kapitán po válce stanul před soudem, byl obžalován, že dal pozdě příkaz k opuštění lodi, a že neplul klikatým kurzem. Ve druhém bodě obžaloby byl uznán vinným, ale později byl omilostněn. V roce 1968 nicméně spáchal sebevraždu.

Zdroj: TV Barrandov

režie:
Robert Iscove
 
 
hraje:
Stacy Keach (kapitán Charles Butler McVay), Gordon Clapp (Elias), Richard Thomas (poručík Steven Scott), Steve Landesberg (Lipscombe), Don Harvey (Kinderman), Robert Cicchini (D'Angelo), David Caruso (Wilkes), Bob Gunton (Chaplain), Cary-Hiroyuki Tagawa (Hashimoto), Jeffrey Nordling (Tasker), Tim Guinee (Dobson), Neil Giuntoli (Goldstein), Dale Dye (major Green), Eddie Frias (Cortes), Carrie Snodgress (Louise McVayová), Andrew Prine (Henshaw), William Jordan (Hathaway), Stacey Keach (Charles McVay starší), Vaughn Armstrong (Robinson), Scott Kraft (Price), Marc Macaulay (Shorty)
 
 
scénář:
Alan Sharp
 
 
kamera:
James Pergola
 
 
hudba:
Craig Safan
 
 
střih:
Susan B. Browdy
 
 
masky:
Adam Brandy
 
 
producent:
Richard Maynard
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.