Ong-bak (2003)

Ong-bak
75.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: akční / dobrodružný
    Země: Thajsko
    Premiéra v ČR: 26.5.2005        
    Délka: 105 min.
„Bojové umění muay thai a plně kontaktní choreografie.“
POZOR, SPOILER

Kdesi daleko, za vesnicí Nong Prad, se mladíci snaží vylézt na strom a vzít tam nahoře nachystanou kořist. Povede se to jen mladému Ai Bak Tingovi.

Chystá se slavnost, která se opakuje každých dvacet čtyři let. Do vsi přijíždí Bak Don, který s místními obchoduje. A protože tentokrát obchod nešel, ukradne hlavu Buddhy řečeného Ond Bak. Všichni jsou z toho rozčarováni a ihned se začne hledat někdo, kdo by ji získal zpět. Přihlásí se Tim, ihned se vydává do města. Zde vyhledá Bak Humlaea, bývalého kamaráda z Nong Pradu, ale ten se k němu nechce znát. Když však spatří peníze, ihned mění názor. Zavede Tima k sobě a peníze mu ukradne. Následně je vsadí na boxerský mač. Tento sledují dva významní muži. Muat Thai, čili thajský box se zde provozuje pro potěšení jejich, ale i lidí, kteří také sázejí. Jen čirou náhodou se Ting objeví na bojišti a ihned jediným úderem sejme soupeře. Vyhrané peníze však nepřijme, chce jen ty své - a také je dostane. Hum Lae toho ihned využívá a slibuje, že když bude Tim bojovat za peníze, pomůže mu najít Buddhovu hlavu.

Ting se dostane do honičky mezi podvedenými hráči karet, kteří mají spadeno Hum Laea a jeho kamarádku Muay Lek. Ta se mimo podvodů v kartách živí také prodejem drog. I v této honičce musí Ting předvést své umění. To pak předvádí i na bojišti, kde poráží jednoho soupeře za druhým.

Následně je třeba najít Bak Dona. S tím Lek pospává, ale nyní mu dává najevo, že končí. S ním i s prodejem drog. Nato sem vtrhne Ting s Hum Laem. Bohužel, Lek je v těžkém stavu. Nastává další honička. Ta končí ve vodě. Zde, pod hladinou objeví Ting kamenné sochy. Všechny kradené.

Lek přežila, ale je opět zajata i s Hum Laem. Končí u velkého šéfa, který jim ukáže ukradenou hlavu. Huma propouští s tím, že za jediný zápas propustí Lek a hlavu vrátí.

Zápas se koná na thajsko-barmské hranici. Ting je poražen, snad i proto, že soupeř byl zdrogován. Nebo je za tím něco jiného? V každém případě, hlava vrácena není. Když mají být Ting s přáteli zabiti, nastává další boj. Když končí vítězně vydávají se do jeskyně, kde dojde k finální bitvě...  Autor: Pitryx

režie:
Prachya Pinkaew
 
 
hraje:
Tony Jaa (Ting), Pumwaree Yodkamol (Muay Lek), Petchtai Wongkamlao (George/Humlae), Suchoa Pongvilai (Komtuan), Chattapong Pantanaunkul (Saming), Wannakit Siriput (Don), Chetwut Wacharakun (Peng), Rungrawee Borrijindakulová (Ngek), Chumporn Teppitak (strýček Mao), Woranard Tantipidok (mnich Pra Cru), Chalongsak Sirimahasan (Lao), David Ismalone (Mad Dog), Hans Eric (Pearl Harbor), Paul Galus (Lee), Nick Kara (Velký Medvěd), Dan Chupong (bodyguard č. 4)
 
 
námět:
Prachya Pinkaew, Panna Rittikrai
 
 
scénář:
Prachya Pinkaew, Panna Rittikrai
 
 
kamera:
Nattawut Kittikhun
 
 
hudba:
Atomix Clubbing Studio
 
 
kostýmy:
Worathon Kritsanaklin
 
 
střih:
Thanat Sunsin, Thanapat Taweesuk
 
 
zvuk:
Sunij Asavinikul (design), Ariya Na Slongkla, Chaiyachet Sethi
 
 
produkce:
Prachya Pinkaew, Sukanya Vongsthapat, Somsak Techaratanaprasert
 
 
titulky-česká verze:
Petra Mertinová
 
 
výtvarník:
Arkadech Kaewkotara
 
 
choreografie:
Panna Rittikrai (bojových scén)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Somjai Gunmoontree
 
 
vizuální efekty:
Tripple-X Studio Co. Ltd.
 
 
asistent režie:
Sakchai Amattayakul (třetí)
 
 
výprava:
Arkadech Kaewkotara
 
 
producent:
Prachya Pinkaew
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.