ohodnotit

Olověný chléb

Další název:
Rudé letnice (prac. název); Whitsuntide
Žánr:
Rok:
1953
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
30.4.1954

Komentáře k filmu Olověný chléb

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 6
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Co je na tomto filmovém   příběhu natočeném podle   skutečnosti, zaujaté a   zpolitizované. Střílelo se   , střílelo. Střílelo se i   do lidí či dětí, to   nepopíral ani dobový tisk.   Já v tom vidím spíše prvky   neorealismu a je jasné, že   by tento film nemohl být   natočen v současné době.   Dnes teče krve z obrazovek a   filmových pláten a dokonce   i ve vzdálených zemích.   Netýká se nás,jelikož je   to buď daleko zeměpisně,   nebo v časovém měřítku,   je to minulost.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.8.2010
Propaganda, tentokrát   výchovně zaměřená na   dětské publikum. Klasické   ideologické poučky   tehdejší doby zaznívají z   úst všech hlavních hrdinů.   Ať už těch kladných, tak i   záporných. Ponurost zlého   kapitalismu je dána tmavými   odstíny černobílého   obrazu, zamračené počasí a   všudepřítomný smog a kouř   továrních komínů   zlovolných kapitalistů. To   ještě nebyl ten veselý   tetelící se kouř   budovatelské éry.
Přiznejme filmařům, že   dílo se zadařilo. Ač film   je silnou propagandou, je   koukatelný. V dětkých   rolích se objevují budoucí   velké hvězdyčeského filmu.   Např. třináctiletá Jana   Bejchová.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.8.2011
Typická politická agitka z   padesátých let cílená na   dětského diváka, doplněná   komentářem, který   neopomíná zdůrazňovat, kdo   je ten špatný. Z dnešního   pohledu zajímavé kvůli   prvním rolím Jany Brejchové   a Hynka Bočana, zbytek   standardní filmařina té   doby, profesionální, ale   hodně zaujatá.
martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.12.2015
Kinematografické   přesvědčování o lepších   zítřcích v 50.letech se   nevyhnulo ani dětského   filmu. Bylo potřeba   proletářsky vychovat novou   nadějnou generaci a tak   strana sáhla po tom   nejtvrdším co kdy mohla mít   a co už mnohokrát ve svých   budovatelských filmech   použila. Hospodářská   krize, propouštění chudých   dělníků, stávka a střelba   do nich. Po historické   stránce je tato událost sice   věrná, ale v určitých   detailech přeci jen krapet   poupravená v rámci své   věci. V tomto případě houf   dětí pomáhajících svým   rodičům s přípravami   dělnické protestní stávky   a jeho průběhu je námět   tak naivní, že nic   naivnějšího už snad být   ani nemohlo. Nakonec vzorný   pionýr ví co dělat pro   blaho své a blaho budoucnosti   státu a strany. Z reálného   hlediska naprostá blamáž,   ale na druhou stranu nutno   uznat, že po dějové   stránce je to napsáno dobře   a z filmařského hlediska i   na filmové plátno převedeno   velmi uznale. Jiří Sequens   byl mistrem režisérského   žezla a i v tomto případě   natočil snímek s podstatou   věci a po dramatické   stránce i v jistém smyslu   napínavě. Jestli to tehdy   děti vůbec zaujalo je dnes   na diskuzi, ale vzhledem k   jejich tehdejším zájmům si   myslím, že zrovna takováhle   politika to určitě nebyla. O   tom by mohla vyprávět Jana   Brejchová, která tu   debutovala a pozdější   režisér Hynek Bočan, u   jehož to je jediná filmová   role. Takže se jedná o   tvrdý budovatelský snímek   zaměřený na děti, který   je po dějové a politické   stránce naprosto přitažený   za vlasy, ale natočený s   ohledem na svou dobu velmi   dobře. Nakonec jak jinak. I   tehdy si dali patřičně   záležet když to mělo   posloužit ku prospěchu   věci.
Bape
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.11.2005
V teto agitce bylo vyuzito i   deti. Pomahaji svym rodinam   bojovat proti tomu   nejzkazenejsimu-proti majiteli   tovarny. Deti si ve filmu   nehraji jako deti, nybrz znaji   sveho (samozrejme   komunistického) poslance   parlamentu, ktery je pritelem   delniku a muzou na nem oci   nechat. Uz z toho je patrne   jake dilo to je. Na konci   probiha satkovani ktere je   nejvetsim patosem. Cely film   je vhodny pro silne recesisty,   protoze to jak je naivni a   hloupy, to se jen tak nevidi.   Asi proto je to takova zabava.   Ti kteri berou tvorbu z 50 let   za neco co je urazi, at se   radeji nedivaji, budou mit   zkazeny cely den. :-)
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.8.2018
Bože ty nechutné kecy do   filmu mně tak iritovaly, že   jsem zase začal mluvit   sprostě. Když k tomu   připočtu masáž dětí s   kašpárkem a   fabrikanciusem… Ty střely   na konci pohozené na stůl   měly být důkaz čeho??   Prostě humus no. Ovšem je tu   jedno velké ALE. Nebudu   rozebírat proč do toho herci   šli, to bych musel rozebírat   ve všech filmech tohoto   kalibru. Ve snímku je jim   prostě nutno přiznat, že to   zahráli vskutku dobře.   Takže tu dvacku si   zaslouží. Mimo pana   Záhorského, měl poslat   režiséra do … víte kam.   Za to čtení.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih56424minih56424Rytmus v patách (2009) 
Rytmus v patách n
minih30232minih30232Zálesák (1966) 
The Trap n
minih24725minih24725Škola hříšníků (1965) 
Škola hříšníků n
minih58511minih58511Sleepaway Camp (1983) 
Sleepaway Camp n
minih44357minih44357Penelope (2006) 
Penelope n
minih7127minih7127Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 
12 Angry Men n
minih22136minih22136Včera, dnes a zítra (1963) 
IERI, OGGI E´DOMANI n
minih30490minih30490Moskva slzám nevěří (1979) 
Moskva slezam neverit n
minih22453minih22453Vetřelec (1979) 
Alien n
minih54169minih54169Jonah Hex (2010) 
Jonah Hex n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

57.2 % (29)
1   - curil
6   - jarda53
8   - Erkul
2   - Pitryx
7   - clara.bow
6   - hvezdyn
6   - Frolíček
5   - martin.stu
5   - Misantrop
7   - payo1555
4   - melakara
4   - Rene1
6   - nick4
10 - dederon
8   - biokys
7   - miroslav22
6   - rosta12
6   - MetelskuBl
5   - Bape
9   - vo.truhlas
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 163452
Osobností: 658101
Fotografií: 628994
Plakátů: 302379
Obsahů a biografií: 149733

Poslední komentáře

Zelená vajíčka se šunkou (2019) ...

Zelená vajíčka se šunkou / Green Eggs and Ham 2019

Zelená vajíčka se šunkou
Nová animovaná série   založená na populárním   příběhu Dr. Seussa   „Zelená vejce se   šunkou“

Zdánlivě   neslučitelní Guy a Sam   více >

Autor: rimeon | Hodnocení: 9 / 10

Moucha (1958)

Moucha
Hollywood zrzky preferoval až   dost. Když nebyla k mání   Rhonda Fleming nebo Arlene   Dahl, tak sáhli po jiné,   třeba ne tak věhlasné a   více >

Autor: Petrkey | Hodnocení: 7 / 10

Daleko do nebe (2002)

Daleko do nebe

Daleko do nebe
Autoři si rozhodně   zaslouží uznání za formu a   atmosféru snímku. Nádherný   film. S někým si opravdu   rozumíte, jste okouzlen a   nejspíš více >

Autor: kiklopec | Hodnocení: 9 / 10

Rambo: Poslední krev (2019)

Co jsem čekal to jsem dostal

Rambo: Poslední krev
Příběh není kdoví jak   originální. Prostě klasika,   ztracené dítě někde v   cizině, obvykle atraktivní   dívka. Tohle téma tady bylo   více >

Autor: cmelak598 | Hodnocení: 9 / 10

Nahota na prodej (1993)

Nahota na prodej
První krůčky naší   porevoluční kinematografie   byly až na čestné vyjímky   hodně nejisté a vratké.   Tohle je hodně nepovedený   pokus o více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2020, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.106/0.09