Olověná doba (1981)

Olověná doba (Die bleierne Zeit)
45 %
 
 

Die bleierne Zeit

Další název: Marianne and Juliane, The German Sisters

    Žánr: drama / historický
    Země: NSR
    Délka: 106 min.
Margerthe von Trotta se ve svém závažném filmu Olověná doba zaměřila na životní osudy teroristky z RAF Gudrun Ensslinové. Vypořádává se tu s německými poválečnými dějinami - od éry prvního spolkového kancléře Konráda Adenaura přes generaci osmdašedesátého roku až k terorismu sedmdesátých let a přispívá svým snímkem k pochopeního určitého závažného úseku nedávné minulosti.
Reřisérka vypráví příběh dvou sester, které se narodily za druhé světové války, vyrůstaly v "olověné době" padesátých let a zapojily se do tehdejších studentských aktivit, usilujícíh o společenské změny. Jejich cesty se tu ovšem rozdělí. Zatímco Juliane /Jutta Lampeová/ se angažuje v ženském hnutí a jako redaktorka ženského časopisu prosazuje postupné změny, do života Marianne /Barbara Sukowá/ vznese zásadní zvrat rok 1968. Marianne dozraje v revolucionářku a přejde do ilegality s cílem vynucovat politické změny, když to bude třeba, i násilím. Sestry se názorově naprosto rozejdou a potom se téměř přestanou stýkat. Marianne je zatčena a uvězněna na samotce. Po její smrti, oficiálně vydávané za sebevraždu, se Juliane snaží dokázat svou verzi, že její sestra byla zavražděna.
Riskuje bez sebemenšího váhání své materiální zabezpečení a osobní vztahy a izoluje se od všech bývalých známých a přátel. Několikaletým pátráním shromáždí důkazy pro svou verzi, ovšem veřejnost už nemá na osvětlení případu zájem.
Režisérka Margarethe von Trotta se záměrně nezabývá terorismem ani důsledky pro jeho oběti, pomíjí analýzu pohnutek i příčin radikalizace a přechodu k ozbrojenému boji. Místo toho podává kombinaci retrospektiv do dětství sester a současných scén přesný pohled na dvě hrdinky a na jejich rodiny. Přináší tím neobyčejně cenný příspěvek k hlubšímu poznání nejnovějších německých dějin, plných dramatických změn.  Autor: curil

režie:
Margarethe von Trotta
 
 
hraje:
Jutta Lampe (Juliane), Barbara Sukowa (Marianne), Rüdiger Vogler (Wolfgang), Doris Schade (matka), Vérénice Rudolph (Sabine), Luc Bondy (Werner), Franz Rudnick (otec), Julia Biedermann, Ina Robinski, Samir Jawad, Barbara Paepcke, Rebecca Paepcke, Margit Czenki, Carola Hembus, Anna Steinmann, Wulfhild Sydow, Ingeborg Weber, Karin Bremer, Rolf Schult, Anton Rattinger, Lydia Billiet, Hannelore Minkus, Wilbert Steinmann, Felix Moeller, Christoph Parge, Michael Sellmann
 
 
scénář:
Margarethe von Trotta
 
 
kamera:
Franz Rath
 
 
střih:
Dagmar Hirtz
 
 
zvuk:
Vladimír Vizner
 
 
produkce:
Eberhard Junkersdorf
 
 
masky:
Bernd-Rüdiger Knoll
 
 
výprava:
Barbara Kloth, Georg von Kieseritzky
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.