Duben
ohodnotit

Okénko do nebe

Žánr:
Rok:
1940
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
19.4.1940
Popis / Obsah / Info k filmu Okénko do nebe
"Okénko do nebe". Tato česká veselohra měla, jak to v oné době bylo módní, byl to prý film průbojného mládí. Proč zrovna to? Vždyť základní námět veseloherního děje, že se dva přátelé rozkmotří kvůli nesnášenlivým manželkám, nezávísí, jak je všeobecně známo z životní zkušenosti, na věku. Takže: snad tedy proto, že tito dva mladí muži, skladatel textu písní a filmový scénárista a jeho spolubydlící, jenž pro něj skládá k textům hudbu, jsou nerozluční přátelé a společně se také na inzerát ožení: jeden s žurnalistkou, druhý s posluchačkou filozofie.

Nadále bydlí a hospodaří pohromadě, až do chvíle, kdy se jejich manželky z malicherných příčin pohašteří. Pak nastává těžký život, protože jeden bez druhého nedovedou úspěšně pracovat a nakonec ovšem smír. Za režie Giny Hašlera byly vytvořeny z této prosté zápletky četné veselé situace, vyvěrající z povah hlavních činitelů, výstižně režií i herci prokreslených. Byl to především Ladislav Pešek jako skladatel, uhýbající a osudem i ostatními spíše postrkovaná figurka, jeho energičtější druh Jiří Dohnal, studiem životu poněkud vzdálený a proto snad nedůtklivá filosofka Boženy Šustrové a temperamentní, rozhodnější a ústupnější reportérka Nataši Gollové.

Představitelé vedlejších úloh vyzvedají zábavnost filmu vytvářením různých typů, tak Theodor Pištěk jako majitel kachní farmy, Antonie Nedošínská jako věštkyně, František Kreuzmann jako filmový režisér a přítelkyně mladých, barová tanečnice, v herecky dobrém podání Evy Vrchlické ml., která své taneční umění, které dosud znali jen návštěvníci baletu Národního divadla, poprvé jej uplatnila ve filmu. Karikaturní zabarvení měly snímky z filmového ateliéru, kde byl nejen vidět, ale i slyšet brněnský umělec G. Fišer-Dubský. Tento celkem nenáročný, ale zábavný film, byl lepší úrovně, k čemuž přispěla i hudba Miloše Smatka a Kamila Běhounka.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Okénko do nebe
Skladatel Láďa Kristen a textař Jiří Kavalír jsou autory mnoha populárních písniček. Oba se chtějí oženit a najdou si dívky na inzerát se značkou "Okénko do nebe". Novomanželky přinesou do jejich pracovních návyků mnoho nečekaných změn, ale čas zase všechno urovná.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

60 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

70 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani