Ohlédni se v hněvu (1959)

Ohlédni se v hněvu (Look Back in Anger)
64.6 %
 
 

Look Back in Anger

Další název: Obzri sa v hneve

    Žánr: drama
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 1958        
    Délka: 115 min.
Jimmy Porter je životní ztroskotanec. Potom, co nechal neúspěšného studia, selhal výrazně také v zaměstnání a stal se z něho zahořklý cynik. Nenechá na pokoji ani svou manželku Alison a pokouší se na ni svalit tíhu svého zoufalství. Žena nesnese jeho chování a jednoho dne ho opustí. Když se však manželka Alison k němu po potratu vrátí, přijme ji beze všech námitek, přestože mezitím sám žil se svou přítelkyní.

Tony Richardson natočil film podle stejnojmenné divadelní hry dramatika Johna Osborna. Richardson přenesl děj také na místa mimo prostor bytu. Rozzlobeného mladého muže ztělesnil Richard Burton, který byl s touto rolí spojován i později.  Autor: curil

režie:
Tony Richardson (režie)
 
 
hraje:
Richard Burton (Jimmy Porter), Mary Ure (Alison Porter), Claire Bloom (Helena Charles), Donald Pleasence (Hurst), Edith Evans (pí. Tanner), Gary Raymond (Cliff Lewis), Phyllis Neilson-Terry (pí. Redfern), Walter Hudd (herec), John Dearth (muž z oblíbeného krámku), Nigel Davenport (1. obchodní cestující), Alfred Lynch (2. obchodní cestující), Toke Townley (obrýlený muž), Glen Byam Shaw (plukovník Redfern), Jane Eccles (Miss Drury), S.P. Kapoor (Kapoor), George Devine (Doktor), Anne Dickins (dívka A.S.M), Bernice Swanson (Sally)
 
 
námět:
Nigel Kneale
 
 
scénář:
John Osborne (a dialogy)
 
 
kamera:
Oswald Morris
 
 
hudba:
Chris Barber
 
 
výprava-architekt:
Peter Glazier
 
 
kostýmy:
Jocelyn Rickards
 
 
střih:
Richard Best
 
 
zvuk:
Cecil Mason, Len Shilton
 
 
producent:
Harry Saltzman, Gordon Scott
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.