Duben
ohodnotit

Odtud až na věčnost

From Here to Eternity

Žánr:
Rok:
1953
Délka:
114 minut
„Drama ze života vojenské jednotky pěchoty na Havaji podle románu Jamese Jonese“
Popis / Obsah / Info k filmu Odtud až na věčnost
FROM HERE TO ETERNITY je dnes oslavovaný film o pravidelnej armáde v dobe pred Pearl Harborem. Príbeh sa odohráva v Schofield Baracks, posádke blízko Honolulu, čo dodáva filmu nespochybyteľnú autenticitu. Snímok je plný hviezd, z ktorých je hlavný Burt Lancaster ako tvrdý seržant Warden. Montgomery Clift, presvedčivý vojak Robert E. Lee Prewitt, je nadšený armádny trúbič, ktorý sa zamiluje do prostitútky Donny Reedové. Lancastera priťahuje neuspokojená manželka jeho veliteľa a výsledkom je dnes preslávená plážová scéna, kde sa milujú na piesku a cez nich sa prelievajú vlny.

Frank Sinatra bojoval o rolu vojaka Maggia, ktorý mu vyniesol Oscara za vedľajšiu úlohu v roku 1953 a oživil jeho kariéru. Príkladom bežnej krutosti a kompromisov armádneho života je brutálny mohutný Fatso, ktorý ma na starosti vojenské vezenie a ktorý trápi Maggia.

Pôvodný román Jamese Jonesa zdôrazňuje sexuálnu frustráciu a divoké dobrodružstvá vojakov. Akčné scény tvoria dôležitú súčasť filmu a keď je nakoniec bombardovaný Pearl Harbor a vo Schofieldu vypukne chaos, dostanú všetci vojaci príležitosť využiť svojho vojenského výcviku. Náhle nároky vojenskej situácie prinútia všetkých vydať zo seba to najlepšie a tento výdaj energie akoby vyliečil všetky stiesnené pocity, ktoré sa objavili v prvej časti filmu.

Film bol natočený približne osem rokov po 2. sv. vojne a do tej doby už nadšené popisy konfliktu vyšli do značnej miery z módy, i keď medzi prvou polovicou 50. rokov sa ich ešte pár našlo.

Lancasterova postava je v podstate dobrý chlap, ktorý sa stal cynickým v dôsledku svojich armádnych skúseností, i nie práve kvôli dobrým vzťahov medzi dôstojnikmi a prostými vojakmi. Ani ženy neberie príliš vážne a i svoju záletnú aféru s nekľudnou a nešťastnou Kerrovou, ktorej dôstojnicky manžel vyzerá ako strašne nudná osoba. Ten románik ho však v istej chvíli vyprovokuje k úprimnosti a Lancaster sa neskôr vracia k svojej pôvodnej veliteľskej osobnosti, keď útok na Pearl Harbor vyprovokuje armádu

Monty Clift vykresluje postavu, ktorá je navonok jednoduchá, ale vo vnútri je zložitá. Jeho trubka, služba v armáde a nevinná dievka sú jeho hlavné záujmy v armáde. Jeho scény s Donnou Reedovou, ktorá je osamelá, túži sa dostať naspäť do Štátov a viesť normálny a finančne zabezpečený život, i keď pri tom predáva svoje telo Ona a Clif si navzájom spĺňajú potreby.

Phil Ober je dôstojnik plne oddaný svojim povinnostiam, ktorý vie byť sem tam aj ľudský. Borgnineuv Fatso Judson symbolizuje všetky tie tupé, zvieracie a necitlivé hrmotĺky a Sinatra ako zraniteľný, zastrašovaný ale bojovný Maggio sa svojej postave skutočne oddal.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Odtud až na věčnost
Adaptace dějově košatého románu Jamese Jonese ...až na věky líčí život u vojenské jednotky pěchoty, dislokované na Havaji a kritizuje s nezvyklou otevřeností poměry, panující v armádě před útokem Japonců na Pearl Harbor.

Písně (text, hudba):

Re-enlistment Blues - (James Jones, Fred Karger, Robert Wells)
Taps - (Daniel O. Butterfield)
Chattanooga Choo Choo - (Harry Warren)


Popis / Obsah / Info k filmu Odtud až na věčnost
Jeden z nejslavnějších filmů všech dob, strhující drama odehrávající se na havajské vojenské základně během roku 1941, proslul v době svého vzniku realistickým přiblížením poměrů v americké armádě. Montgomery Clift, Burt Lancaster, Frank Sinatra či Deborah Kerrová zazářili v příběhu několika jedinců, jejichž osudy se fatálně protnou v předvečer japonského útoku na Pearl Harbor. Díky společnosti Sony Columbia má publikum MFF KV možnost zhlédnout velkofilm oceněný osmi Oscary ze zbrusu nové • kopie. Výchozím materiálem pro nedávno dokončené restaurátorské práce byl nejstarší dochovaný „master positive", tedy původní duplikační kopie druhé generace. Podstata prací pod vedením restaurátorského experta Grovera Crispa spočívala v odstraňování jak nedostatků vzniklých při původním vyvolávání duplikační kopie, tak poškození způsobených na tomto materiálu v průběhu let.
katalog 44. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Odtud až na věčnost
Slavný americký film z roku 1953 by1 natočen podle bestselleru Jamese Jonese. Odehrává se na Havaji těsně před vypuknutím druhé světové války (končí útokem Japonců na Pear1Harbor). Kritizuje s tehdy nezvyklou otevřeností poměry v armádě, dovolující šikanování těch, kteří se nemohou (vojín Prewitt) nebo nechtějí (Ita1 Maggio) podvolit nespravedlnosti, povýšenost nadřízených (kapitán Holmes) a tyranskě choutky jejich podřízených (dozorce Judson). V prostředí, nahrávajícím spíše špatným návykům, je bílou vránou seržant Warden, kterého přátelství s rebelským Prewittem přiměje k přehodnocení dosavadního postoje, bez myšlenkovitého akceptování vojenských řádů.

Filmařské konvence ubraly předloze na drsnosti: výsledek je, spíše než obžalobou armády, kritikou chybujících jedinců ve správném systému. Nastupující válka dovoluje v boji smazat jejich omyly. - Klasický černobílý snímek je dokladem přesné práce známého režiséra Freda Zinnemanna a opírá se o dobré herecké výkony. By1 vyznamenán osmi Oscary (nejlepší film, herec ve vedlejší roli - F. Sinatra, herečka ve vedlejší roli - D. Reedová, režie, scénář, kamera, zvuk, střih).

ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190495
Osobností: 697740
Fotografií: 763724
Plakátů: 376314
Obsahů a biografií: 178190

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10