Odstřelovač (2007)

Odstřelovač (Shooter)
82.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Shooter

Další název: Ostreľovač (SK)

    Žánr: akční / thriller / drama
    Země: Spojené státy americké / Kanada / Bulharsko
    Premiéra v ČR: 26.4.2007        
    Délka: 124 min.
„Včerejšek byl o cti. Dnešek je o spravedlnosti.“
Režisér syrového akčního dramatu Training Day Antoine Fuqua natočil další film z žánrové kategorie, v níž se cítí nejlépe. Hrdinou Odstřelovače je elitní snajpr, který se ocitne v nezáviděníhodné situaci, když je obviněn z pokusu o atentát na amerického prezidenta. V nerovném souboji jedince proti systému se Mark Wahlberg vydává ve stopách osamělých bojovníků, kteří museli zužitkovat všechny své schopnosti k tomu, aby v téhle předem prohrané hře přežili a zvítězili.
Bývalý špičkový armádní průzkumník a odstřelovač Bob Lee Swagger pověsil kariéru na hřebík poté, co se stal obětí jednoho obzvlášť nepěkného podrazu organizovaného vyššími místy. Přesto ho na jeho samotě vysoko v horách překvapí penziónovaný plukovník Johnson (Danny Glover), který ho požádá o pomoc. Ve hře je život amerického prezidenta a údajně jen Bobovy mimořádné schopnosti a jeho přesná muška mohou tuto hrozbu eliminovat. S velkou nechutí se do akce zapojí a příliš pozdě zjistí, že se stal obětí podrazu číslo dvě. Z hrdiny, na němž závisel osud celého národa, se tak rázem stává "hlavní postava" novinových titulků, v nichž je označován za osamělého zabijáka, který se pokusil zastřelit hlavu státu. V zoufalém závodu s časem má Bob jedinou naději - zjistit, kdo a proč ho do tohoto komplotu zatáhl. Moc šancí nemá, protože proti němu stojí celá země a na své straně má jen nezkušeného agenta FBI (Michael Pena) a dívku svého zabitého parťáka (Kate Mara). Čím déle Bob uniká z perfektně připravené pasti, tím je mu jasnější, že v ohrožení není jen jeho život, ale také osud celé Ameriky.
"Bob Lee Swagger je postava, která do kin vrací hrdinu formátu Johna Waynea a dalších legendárních westernových klaďasů. Jeho smysl pro spravedlnost dodává tomuto vzrušujícímu konspiračnímu thrilleru lidský rozměr," říká producent filmu Lorenzo di Bonaventura. Hrdinu bestsellerů držitele Pulitzerovy ceny Stephana Huntera označují knižní kritici za "Ramba s mozkem". Mark Wahlberg musel navíc před začátkem natáčení absolvovat intenzivní odstřelovačský trénink a jeho postava je prý díky tomu nejvěrohodnějším představitelem této profese, jaký se kdy objevil na filmovém plátně.

režie:
Antoine Fuqua
 
 
hraje:
Mark Wahlberg (Bob Lee Swagger), Michael Peña (Nick Memphis), Danny Glover (plk. Isaac Johnson), Kate Mara (Sarah Fenn), Elias Koteas (Jack Payne), Rhona Mitra (Alourdes Galindo), Ned Beatty (Senator Charles F. Meachum), Jonathan Walker (Louis Dobbler), Louis Ferreira (Howard Purnell), Tate Donovan (Russ Turner), Rade Šerbedžija (Michael Sandor (Mikayl Sczerbiak)), Alan C. Peterson (důstojník Stanley Timmons), Lane Garrison (Donnie Fenn), Zak Santiago (starý agent), Michael-Ann Connor (mladá agentka), Levon Helm (pan Rate), Shawn Reis (pomocník), Brian Markinson (ministr Russert), Michael St. John Smith (ředitel FBI Brandt), Dean Monroe McKenzie (arcibiskup Desmond Mutumbo), Tom Butler (prezident), Adrian Hughes (Ben Davis), Darrin Massey (Frank Russo), Mackenzie Gray (Dave Simmons), Rebecca Toolan (paní Rateová), Trish Allen (Katy), Lil Rhee (obyvatelka D.C.), Lauren Glazier (studentka), John Tench (majitel motelu)
 
 
námět:
Stephen Hunter (román "Paint of Impact")
 
 
scénář:
Jonathan Lemkin
 
 
kamera:
Peter Menzies
 
 
hudba:
Mark Mancina
 
 
kostýmy:
Ha Nguyen
 
 
střih:
Conrad Buff IV, Eric A. Sears
 
 
zvuk:
George Simpson (supervize), Rob Young, Bruce Litecky
 
 
produkce:
Ric Kidney
 
 
dabing:
Zdeněk Hess (Isaac Johnson)
 
 
zvláštní efekty:
Joel Whist (koordinátor)
 
 
II. kamera:
Joel Ranson
 
 
II. režie:
Jeff Habberstad
 
 
koordinátor kaskadérů:
Damon Caro, John Stoneham, Michael Frechette
 
 
vizuální efekty:
Miguel A. Guerrero, David Pritchard, Erik Liles (supervize), Eric Mises-Rosenfeld (supervize), Colin Strause (supervize), Deak Ferrand (supervize), Hy*drau*lx, David Sosalla (supervisor: Pacific Title & Art Studio), Mark Edwards
 
 
asistent režie:
Jeff Habberstad
 
 
spolupráce:
Steve Kempster (mix hudby / záznam hudby)
 
 
výprava:
Vance Lorenzini, J. Dennis Washington
 
 
výkonný producent:
Erik Howsam, Mark Johnson
 
 
producent:
Lorenzo Di Bonaventura
 
 
kaskadér:
Lloyd Adams, Karin Silvestri (double: Kate Mara), Melissa R. Stubbs, Corry Glass, Brittney Banks
 
 
překlad:
Petr Fantys
 
 
asistent produkce:
Megan Taylor
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.