Oči pro pláč (1983)

Oči pro pláč
53 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 4/1984        
    Délka: 77 min.
„Prodám vilu zn. "Nejvyšší nabídce" aneb Budete štastni, učiníte-li štastnou mě!“
POZOR SPOILER

Starší paní Irena dává inzerát na prodej domu. Je to veliká vila. Při odchodu z ní ji provází mladý muž, pan Hedváb, takto zelinář. Paní se nechá svézt taxíkem, a pak chce do bytu, kde již bydlí rodina Špičkových, co mají dětí jako smetí, a byt je tak zoufale malý. Irena na prodej spěchá, a tak sem Hedváb veze taxíkem smrtící rychlostí advokáta. Jenže když přijedou, žena v domě svého starého přítele a ctitele, pana Bronislava Slámy, je opilá. Takže si bába přirazí dvacet tisíc k ceně a chce byt Špičkových. Hedváb tedy navštěvuje oba manžele, ale neuspěje. Pak je paní Špičková okradena o peníze z tržby. Lupiče však dopadne, ztříská a peníze zachrání. Za což se jí dostane veliké pocty. Hedváb si trošku připomáhá k penězům, a to ne zrovna poctivým způsobem. Také již ví, že se musí kvůli vile rozvést, protože vila jsou dvě bytové jednotky. A Hedvábová to chce pojistit dítětem, aby jí ani rozvedený manžel neutekl. A protože Špičkovi také souhlasili a s větším bytem počítají, je Špičková těhotná. Hedváb jim totiž větší byt nabídl. Tak je po rozvodu a právě se sem řítí Irena, aby řekla, že se stěhovat nemůže, protože tetička umírá. To je ta paní, která je nahlášená v druhé bytové jednotce vily. Paní Špičková vyžene rychle manžela před interrupční komisi, kde se on zachová jako muž. Irena se ve vile bojí a tak volá Broňka. Pak jde za Špičkovou, že se přece jen stěhovat chce. No jo, což o to, ale u Hedvábů se pořádá svatba, oni se totiž po rozvodu zase znovu berou. Hedváb tedy souhlasí, svatbu ruší, ale trvá na tom, aby přivezli tetičku a přihlásili ji do Špičkova bytu. Jinak do toho nejde. A tak se bere auto a vyráží se pro ni. Konečně je tedy převezena, věci se balí a paní Irena jen poskakuje a radí. U Hedvába ve kšeftě je kontrola a je jasné, že bude nalezeno dost věcí, aby měl Hedváb bydlení zajištěno. Když přijedou stěhováci do vily, paní Irena jim nalije alkoholu a volá paní Špičkové, že stěhování odvolává. Totéž zavolá i Hedvábovi, kterému dá jeho žena výstavní facku. Paní Irena s Bronislavem nedávají pozor a tetička je jim ukradena a odvezena neznámo kam. Jak tenhleten kolotoč dopadne, to ví snad jen paní Irena…  Autor: Pitryx

režie:
Zdeněk Míka
 
 
hraje:
Stella Zázvorková (majitelka vily paní Irena), Vlastimil Brodský (Broněk Sláma, Irenin ctitel), Dagmar Havlová (prodavačka Špičková), Svatopluk Skopal (krejčí Alois Špička), Jan Schánilec (zelinář Hedváb), Alena Procházková (Kateřina Hedvábová), Marie Rosůlková (tetička), Zdeněk Blažek (příbuzný), Miloslav Homola (příbuzný), Vladimír Krška (příbuzný), Věra Kalendová (příbuzná Anička), Jiří Hálek (notář), Václav Kotva (soudní úředník), Tomáš Sláma (nadstrážmistr VB), Ivo Niederle (porodník), Svatopluk Skládal (předseda interrupční komise), Karel Bělohradský (taxikář), Jan Víšek (ředitel podniku), Pavla Rychlá (prodavačka), Vít Pešina (kontrolor), Vladimír Pospíšil (oddávající úředník), Jan Cmíral (zlodějův otec), Václav Fišer (vážný ve skladu), Petr Drozda (stěhovák), Mirko Musil (stěhovák), Zdeněk Srstka (stěhovák), Radim Vašinka (stěhovák), Karel Hovorka (lékař na schodech), Jana Robenková (úřednice v inzertní kanceláři), Jaroslava Tichá (přísedící v komisi), Bohumil Koška (příslušník VB), Jaroslav Toms (příslušník VB), František Korous (taxikář), Zdeněk Kříž (mladý zloděj), Irena Hahnová (zlodějova matka), Radka Majerová (zdravotní sestra), Karel Smrž (stěhovák-harmonikář), Antonín Kramerius (stěhovák), Zdeněk Nečas (fotograf), Václav Burkert (příslušník VB), Nina Nováková (dcera Špičkových), Elena Plzáková (dcera Špičkových), Jolana Plzáková (dcera Špičkových)
 
 
námět:
Jan Jílek
 
 
scénář:
Jan Jílek, Zdeněk Míka (technický scénář), Jiří Stöhr (technický scénář)
 
 
kamera:
Jiří Stöhr
 
 
hudba:
Felix Slováček (+ píseň "Já jenom zpívám"), Bedřich Ondráček (píseň "Stromečky okolo Břežánky")
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná, Naděžda Hejnová, Renata Ryšavá
 
 
střih:
Ivana Kačírková
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Krejčí
 
 
produkce:
Pavel Nový
 
 
mluví:
Mirko Musil (hlas taxikáře)
 
 
zpěv:
Svatopluk Skopal (píseň "V Hodoníně za vojáčka mňa vzali"), Stella Zázvorková (píseň "Stromečky okolo Břežánky"), Karel Smrž (píseň "Stromečky okolo Břežánky"), Jitka Zelenková (píseň "Já jenom zpívám"), Vlasta Kahovcová (píseň "Já jenom zpívám"), Jarmila Gerlová (píseň "Já jenom zpívám")
 
 
text písně:
Zdeněk Borovec (píseň "Já jenom zpívám")
 
 
II. kamera:
Jan Kváča
 
 
masky:
Jaroslav Čermák, Marie Soudná, Libuše Barlová
 
 
dramaturgie:
Věra Kalábová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Pavel Nový, Iva Šetková
 
 
asistent režie:
Miloš Zábranský, Hana Kozlová
 
 
asistent kamery:
František Kučera
 
 
pomocná režie:
Jiří Růžička
 
 
fotograf:
Jitka Bylinská
 
 
spolupráce:
Irena Dekojová, Anna Mejtská, Eliška Willigová
 
 
asistent vedoucího výroby:
Adriena Váchová
 
 
asistent architekta:
Jan Zázvorka
 
 
výprava:
Jiří Rulík, Ladislav Rada, Miloš Osvald, Ivo Černý
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.