Duben
ohodnotit

Obyčejní lidé

Ordinary People

Další název:
Eine ganz normale Familie; Zwyczajni ludzie; Zwykli ludzie; Obyčajní ľudia
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
119 minut
„Smrt jednoho z dospívajících synů obnaží krizi vazeb mezi členy jedné „obyčejné“ rodiny.“
Popis / Obsah / Info k filmu Obyčejní lidé
Čtyři Oscary a pět Zlatých glóbů si nakonec odnesl režijní debut Roberta Redforda Obyčejní lidé, který spatřil světlo světa v roce 1980. Snímek vypráví příběh na první pohled perfektní rodiny, jíž vládne tvrdá, ale spravedlivá ruka otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a milující srdce jeho choti Beth. Přesto však v tomto ráji něco není v pořádku. Byť svého dospívajícího syna Conrada zahrnují všemožnou péčí, chlapec je stále na pokraji nervového zhroucení. Nese si totiž v sobě zhoubný upozaděný pocit viny za dávnou tragédii. Střípek po střípku skládá psychiatr mládencovu minulost a postupně odkrývá úmyslně zapomenutou příhodu týkající se právě rodu Jarrettů. Společně s tím se však vynořují také nové, dosud utajené emoce, které mohou do základů otřást všemi hodnotami, jež Conrad a jeho rodiče dosud uznávali. Hlavní úloha otce rodiny je dokonalou ukázkou herecké všestrannosti legendárního Donalda Sutherlanda, skvěle mu pak sekundují Judd Hirsch, Mary Tyler Moore a tehdy dvacetiletý Timothy Hutton.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 27.09.2007 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Obyčejní lidé
Komorní příběh jedné zdánlivě "docela obyčejné" středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Obyčejní lidé
V roce 1980 herec a režisér v jedné osobě, Robert Redford, natočil debutové psychologické drama Obyčejní lidé. Příběh nás zavede do normální rodiny, která žije harmonický život plný starostí, ale i radostí, tak jak žije většina rodin v sousedství. Ale vše radostné, jednou skončí smrtí staršího syna, který se po havárii člunu utopí. Mladší syn Conrad (Timothy Hutton) bratrovu smrt těžce nese, má pocit vlastní viny, situaci řeší pokusem o sebevraždu a končí v rukách psychiatra. Jeho rodiče (Donald Sutherland, Mary Tyler Moore) to také nemají lehké. Snaží se odolat stresovým situacím, ale jejich počáteční, pevné citové pouto je na nedobré cestě, že přijde chvíle, kdy situace bude již nezvladatelná…


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Obyčejní lidé
Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragédie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragédie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce.


Autor: ajaajena

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10