Duben
ohodnotit

Občan X

Citizen X

Rok:
1995
Délka:
103 minut
„Skutečný příběh masového vraha Andreje Čikatyla, který zabil 52 obětí.“

Komentáře k filmu Občan X

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2010
Také i já se přidávám k   vysokému hodnocení   televizního filmu, který je   zručně natočen a skvěle   obsazen. Trochu mi chybí   větší napětí a akce, ale   vzhledem k vyšetřování,   které se táhlo léta, je to   pochopitelné. Jeffrey DeMunn   jako vrah Čikatilo je velice   přesvědčivý.
cicis
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2009
Táto skutočná udalosť o   masovom vrahovi a kanibalovi   Andrejovi Romanovičovi   Čikatilo z Rostova na Done   bola natočená aj v   zpracovaní Davida Grieca vo   filme EVILENKO kde hlavnú   úlohu vynikajúco ztvárnil   Malcolm McDowell, a   vyšetrovateľa Marton Csokas.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2012
Citizen X
Jednou jsem na tenhle film   narazila v televizi, ale   nezachytila jsem ho od   začátku a tak jsem se ho po   delší době rozhodle   zkouknout celý. Na tomhle   filmu je výborná věc a to   ta, že se jedná sice o   televizní film, ale tenhle   film se hodně liší od   ostatních televizních   filmů.
Další   výhodou je herecké   obsazenení, protože všichni   herci, kteří patří mezi   hlavní postavy byly prostě   na jedničku. Sutherland a Rea   to je ale hodně silná dvojka   a teď mám na mysli jak   herecká tak i v rámci svých   vlastních postav.
Film, který stojí za   vidění, protože když ne   tak se okrádáte o skutečný   filmový zážitek, který se   jen tak nevidí. Film pár   much měl, ale to mu dovedu   odpustit, protože to je   prostě skvost.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Naprostá bomba !
Byl jsem tak překvapený, že   jsem si to hned pustil   znovu.Úplně náhodně jsem   se k tomuto filmu dostal,   když mi jeden známý   přenechal asi 200 videokazet   a ten film tam byl.To jsem   absolutně nečekal.
Je   tady skutečně výborně   vidět, jak to blbě fungovalo   v bývalém SSSR.Tomu by se   dalo věřit, že díky té   blbé byrokracii mohli toho   vraha dostat daleko dřív.
Nejhorší na tomto filmu   je to, že je natočený podle   skutečné události.
Stephen Rea a Donald   Suterhand odehráli své role   dokonale a velmi   věrohodně.
Nevěřím, že by se to   každému líbilo, ale mně to   dostalo.
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2013
Film je skvěle natočený,   nepotřebuje drastické scény   i tak je dost děsivý,   skvěle obsazený a podle   všeho autentický. Z filmů o   sériových vrazích které   jsem viděl ( Zodiac, Bundy,   Gacy, Dahmer ) byl tenhle   spolu se Zodiacem nejlepší.   Je neuvěřitelný jaký   zrůdy se mezi lidmi dokážou   vůbec narodit. v 90. letech   se filmy točily nejlíp,   jednodušeji,   nepřeplácávali se. Jsem   více než spokojený.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.9.2008
Jeden z nejlepších TV filmů   co jsem viděl. Velice dobří   herci a atmosféra, která by   se dala krájet jen takovým   nožem, který vrah používá   na své oběti. Na filmu je   sice vidět, že byl točen   pro TV a film se až moc   zaměřuje na vraha a jeho   činy ale rozhodně se   nejedná o chyby, které by   výsledný dojem z filmu   nějak kazily.
rankinfitch
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2010
Vynikající kriminální   psychologický thriller na   motivy skutečných událostí   v Rusku v 80.letech, kdy   neznámý pachatel   vytipovával a usmrcoval   mladé oběti. Případ se   táhnul celá léta.   Skutečně brilantní herecké   výkony a hudba.
Deviant_Girl
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2022
Vrah dětí...
Kriminální thriller podle   pravé události o jednom z   nejhorších vrahů a   pedofilů v historii lidstva   je i na nepěkné téma   povedený a oceňuji herectví   Stephena Rea i Donalda   Sutherlanda. Na to že to je   tv film je to velmi zdařilé.   Některé scény byli dost   drsné ale určitě stojí za   vidění. Málokterý film se   mi o sériových vrazích   tolik líbil.
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.5.2007
Patolog Burakov obdrží,   během jednoho večera roku   1982, v pitevně 8   znetvořených těl . Jenže   „V Sovětském Svazu nejsou   žádní masoví vrazi.To je   fenomén západního   úpadku“. Těžko oponovat   proti takovému argumentu,   zvlášť když je pronese   ideologický tajemník   oblastního výboru strany.   Takže nezačíná ani tak   pátrání po zrůdě, ale   začíná úporná a   zdlouhavá válka s   byrokracií, tupostí,   nadutostí a lhostejností   těch. co mají moc. Na vraha   tak zůstává, pouze patolog   povýšený do funkce   detektiva. „Máte ten   případ na starosti. Vlastně   celé oddělení ačkoliv ho   technicky ještě nemáme.“   A jeho jediný spojenec   komisař Fetisov. Film, který   by byl jen dalším z mnoha   podobných thrillerů a to i   přes výborné herce a   děsivý fakt, že je podle   skutečné události. Ale   právě ta lhostejnost   ruského „molocha“ k   životu lidí byla (ve filmu)   mnohdy víc šokující než   skutečná postava   bestiálního vraha. A realita   musela být ještě mnohem   horší.
Out-Of-Way
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2010
Velice kvalitní televizní   snímek. Že se to skutečně   stalo je hrozné, ale daleko   horší je to, jak se k tomu   postavili soudruzi (Vždyť   přece v socialistickém   státě něco takového   neexistuje). Naštěstí se   našlo i několik   odvážných, kteří věděli   co mají udělat, jako třeba   plukovník Fetisov.
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2010
v SSSR nejsou masoví vrazi, zatýkejte gaye
To jsou pouze dvě z mnoha   „skvělých“   ideologických myšlenek,   kterými bylo prosyceno   prakticky každé zasedání   vyšetřovacího výboru. Z   těchto zasedání na mě   chvílemi padala větší   hrůza, než z osoby   vraždícího šílence   samotného. Přestože byl   tento film prezentován pouze   jako snímek televizní,   sálala z něj mnohem větší   úzkost a strach, než z   pozdějšího Evilenka, který   byl natočen na stejný   námět. A to i přesto, že   se tvůrci snažili mnoho   nejděsivějších scén   reálií přímé smrti a   utrpení obejít. Třeba   téměř u každé nové   vraždy opakovaným záběrem   na tělo oběti padající na   zem. Ve srovnání těchto   dvou filmů, které se samo   nabízí, vychází Občan X   skutečně jako jednoznačný   vítěz. Je proto škoda, že   ani zde si američtí tvůrci   zřejmě nenechali poradit a   ukázali nám ruskou realitu   americkýma očima. Opět se   totiž nevyhnuli nepřesnostem   v popisu prostředí a   naturelu ruského člověka.   Když použili jako lokace   natáčení okolí Budapešti,   nevím, proč je převzali se   vším všudy. V příběhu   hraje svým způsobem   nezastupitelnou roli   električka. Ta má v Rusku   svou zcela specifickou   atmosféru, která se však ve   filmu vytratila. Na plátně   se prohánějí vlaky   maďarských drah včetně   typicky maďarské lokomotivy   a pak motorový vláček s   původem v České republice,   který Rusko v životě   nevidělo. Na místní   lokálce taky nikdy nevidělo   uniformovaného pracovníka   železnic a už vůbec ne   výpravku. Vím, že jsou to   drobnosti, ale ničí jinak   dobrou atmosféru filmu. Na   druhé straně se mi líbil   vývoj dvou hlavních   osobností v podání Stephena   Rea a Donalda Sutherlanda na   pozadí historicky zlomové   doby pro ruský národ.   Obsazení postav a herecké   výkony vůbec byly kladem   tohoto snímku. Jednoznačně   doporučuji alespoň divákům   se silnějšími žaludky.   Považuji za škodu, že v   Česku, díky vydavatelům,   dostal nezaslouženě větší   mediální podporu právě   Evilenko.
strelec51
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2008
Film je točen stylem,kdy od   samého začátku divák   ví,kdo je vrah.O to   zajímavější je potom   sledovat postup policie a   celého   vyšetřování,neústupnost a   ignoraci komunistických   předágů.Já osobně jsem   byl filmem nadšen
matne
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.10.2013
"100.lidí = 100.názorů..."
Tento film mě překvapil.   Myslím, že dostatečně   vykresloval totalitní   přístup. I přes své   těžké téma, tu a tam   probleskne humor. Herecké   výkony mě také potěšily.   Že je to natočeno dle   skutečné události je   katastrofální. Film   rozhodně doporučuji.
ja.rebel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2007
Desítky dětí, které se   nevrátily   domů.........desítky   dětských těl, postupně a   náhodně objevované v   lesích podél železniční   tratě. Odhodlaný   vyšetřovatel, který   nevzdává boj se sovětskou   byrokracií, která se snaží   vše ututlat, protože v této   zemi není přece nic   takového možné. A malý   nenápadný úředníček   Čikatilo........ Film podle   skutečné události o lidské   zrůdnosti, neúctě k životu   i o odhodlání a odvaze mít   svůj názor v zemi, kde se   Vás na něj nikdo neptá.
likantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.6.2010
krv socializmu
Presne toto je to na čo si   živo pamätám z dectva.Bol   som vtedy štvrták na   zakládke a všade sa šírili   zvesti o strašlivom vrahovi   detí,čo jazdí na bielej   volge.V škole sme mali na   braneckom výcviku prednášku   ,ako máme chodiť zo školy v   skupinách a nebaviť sa s   neznamimi dospelými.Veru   strašne som sa bál vravelo   sa že vrahov poslala   Amerika,aby vyvraždili   všetky deti.Bola to   strašlivá doba a teraz viem   že všetkú túto paniku   spôsobil Andrej Čikatilo.A   tento film je práve o ňom   strašlivom vrahovi   detí,ktorý sa kúpal v   socialistickej krvi pred   pádom komunizmu.Nech si to   vysvetlí kto chce, ale strach   ktorý tento vrah spôsobil sa   nedá opísať.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih107041minih107041What's Up Nurse! (1978) 
What's Up Nurse! n
minih12890minih12890Mořští vlci (1980) 
Sea Wolves n
minih164939minih164939Deadwood (2019) 
Deadwood n
minih84884minih84884Oddělené životy (1995) 
Separate Lives n
minih88830minih88830Poslední léto v Hamptonu (1995) 
Last Summer in the Hamptons n
minih61531minih61531Kampf um Norwegen. Feldzug (1940) 
Kampf um Norwegen. Feldzug n
minih142702minih142702Halo: Soumrak (2014) [TV film] 
Halo: Nightfall n
minih15507minih15507Past na kachnu (1978) 
Past na kachnu n
minih55061minih55061Hory zalité krví (2009) 
Hills Run Red n
minih64497minih64497Kamkoli půjdeš (2009) 
Same, Same but different n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

91 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376605
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10