Duben
ohodnotit

Občan Havel

Další název:
Citizen Havel
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
31.1.2008
„Žádný světový politik si zřejmě ještě nepustil filmaře tak blízko k tělu jako Václav Havel“

Komentáře k filmu Občan Havel

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Občan Havel mě nadchl z   několika důvodů. Nikdy jsem   nebyl extra fanouškem   prvního českého prezidenta,   přesto mě tenhle dokument   dostal. Na osobnost a názory   Václava Havla můžeme mít   různý pohled, přesto   nepochybně patří k   největším osobnostem   našich novodobých dějin.   Časosběrný dokument o   někom takovém je záslužný   počin už jenom proto, že se   někdo řadu let programově   věnuje jednomu projektu,   získá tím obrovský   materiál, který pak   sestříhá do nabitého   dokumentu. A střih je jedním   z velkých kladů tohoto   díla. Dokument, který   překvapivě nezřídka   zabíhá na pole uměleckého   žánru a je naplněn prvky   komiky, akce, napětí, v   případě pohřbu Olgy   Havlové i komorního dramatu.   Zajímavá sekvence s   návštěvou Billa Clintona   nakonec nechá diváka tápat,   protože končí   nezodpovězenou otázkou, jak   se nakonec Klaus do tý Reduty   dostal. Klaus ostatně   celkově nebude tímhle filmem   nadšen, i když si je   samozřejmě určitě dobře   vědom, co si o něm Havel   myslí. Zatímco Havlovy   veřejné projevy trpěly   pomalým tempem, zdlouhavostí   a složitými   myšlenkově-větnými   konstrukcemi, zcela jinou   dimenzi rétorických   schopností nabídlo jeho   rozčilené polosoukromé   vyjádření o prodeji   Lucerny, naplněné vysokou   kadencí slov, nenapadnutelnou   argumentací a pregnantně   vyjádřenými názory. A   jestliže byl Pavel Koutecký   připuštěn i na tak   přísně utajenou akci, jako   byl druhý Havlův sňatek,   pak dokument dostává nádech   exkluzivity a výlučnosti.   Zatímco u jiných   "celebrit" nás   média krmí jejich   svatebními dny málem až do   postele o svatební noci,   vzájemné ano manželů   Havlových jsme viděli   poprvé až tady téměř   jedenáct let po svatbě. A   nakonec nelze než pochválit   sebeironický závěr. Snad   žádný jiný státník   (včetně našeho současného   prezidenta) by nenechal deset   let za sebou běhat chlapa s   kamerou skoro až na záchod,   to vše s nejistým   výsledkem. A výsledek je   víc než dobrý.
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2008
Po filmové stránce naprostej   unikát, deset let tvrdé   práce a velice dobrej nápad,   navíc Havel je spíš umělec   než politik takže zřejmě   pochopil kam autor tímhle   snímkem míří.... Jinak   taky skvělá sonda nejen do   života našeho exprezidenta   ale do celého systému jakpak   se nám tady vyvíjel. Fakt   bomba a u mě Havel jako   člověk stoupl ale to ať si   každej posoudí sám.
Vanous
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.5.2008
Dokumentarni unikat
Naprosto jasna zalezitost.   Ktera jina zeme na svete, se   muze pochlubit takovymto   dokumentem o svem   prezitentovi?
Tolik   zaberu o kterych mohla v dobe   vzniku media jen spekulovat,   nebo jsme se o nich mohli   docist pouze v knihach o V.H.  
Kazdy si muze udelat   obrazek, jaky byl/je V.H.   clovek v dobe sveho   prezidentovani, co se resilo   na poradach a jake problemy u   delali pani ministri.
Opravdu unikatni dilo pana   Kouteckeho.
rudyzzr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2010
Dokument o cloveku ktery se   podilel na padu komunismu u   nas.Cloveku ktereho si hodne   moc vazim,ac s nim v par   vecech nesouhlasim.Dokument o   cloveku ktery byl nasim   prezidentem a i nadale tim mym   je.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2010
Velmi cenná připomínka   toho, že i v politice se   může vyskytovat slušný a   poctivý člověk, že jsme   jednoho takového měli a   druhého asi jen tak   nenajdeme. To nahlédnutí pod   pokličku různých jednání,   ceremonií i soukromých akcí   je samozřejmě jen letmé,   ale stačí k tomu abych si   uvědomil jak bezprostředním   a tudíž bohužel i   cizorodým prvkem Havel v tom   politickém divadle plném   přetvářky a účelovosti   byl a kolik osobní   statečnosti prokázal, když   v něm tak dlouho zůstal.   Pokud jde o samotné   zpracování materiálu,   nejsem velký znalec   dokumentů, ale tenhle mě   opravdu strhnul a vyvolal ve   mě víc emocí, než   většina hraných filmů.   Skvělá práce.
Snape
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Havel je nejen   nejtalentovanejsi, ale taky   nejroztomilejsi hlava statu,   jako kdy kdo mel. Uz jen kvuli   nemu je ten film bezvadny :)
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.4.2009
Velmi precizně zpracovaný   časový dokument o pracovním   i životním příběhu   Václava Havla od revoluce v   roce 1989. Ne, že by to bylo   pro obyčejného diváka   kdovíjak úžasný, ale je to   každopádně parádní a   zajímavý pohled do   zákulisí prezidentství a   politiky ČSFR a ČR. Stačí   vidět jednou, zkušenost je   to i tak veliká.
Snura
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.5.2008
Havla jsem měl rád a hodně   jsem si jej vážil za to, co   dělal před revolucí. Měl   jsem ho rád i jako   prezidenta, i když zejména v   pozdějším období jsem se z   jeho názory rozcházel. Tento   dokument jej však neukazuje   ani tak jako politika, jako   spíš člověka, se všemi   jeho lidskýma chybama i   omyly, ale i radostmi. Právě   takového jakým doopravdy je   a proč jej mají lidé rádi.
Xpojntman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.8.2015
Dokument vyvažuje, fakt, že   je tu málo soch Vacláva   Havla. ě by vůbec nevadilo   víc takových dokumentu,   mnohem víc než jich je.
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.2.2008
Dobrovolně bych na tenhle   film do kina momentálně   nešla ( z politiky a hlavně   z politiků jsem poslední   dobou naprosto zhnusená) ,   ale měla jsem volňásky a   má lakota zvítězila nad   mojí leností a tím odporem   k těm co nás zastupují. A   dobře jsem udělala. Bavila   jsem se báječně a zřejmě   nejen já, protože téměř   plné kino … řičelo   smíchy. 32 km filmu ( 45   hodin ) sestříháno na   zábavných 119 minut . Z toho   většího zbytku prý bude   ještě televizní série   pěti hodinových filmů.
Příjemně strávený   večer završila ještě   debata (místo o politice) o   astrologii. Měla jsem totiž   zásadní připomínku k   Václavu Havlovi , je to   totiž marnivec marnivej a   přišel mi tím místy   naprosto nesnesitelnej :-).   Dostala jsem stručnou   odpověď . „ Typická   váha. Všechno tip ťop“   Svůj obecný vztah k váhám   jsem se snažila tedy   vylepšit poznámkou, že to   je jedno z mála znamení s   kterým kupodivu velmi dobře   vycházím. A odpověď „   Tím bych se moc nechlubila s   váhou totiž vyjde každý,   protože váha se snaží si   ty ostatní nerozházet“ :-)   . Debatu o Václavu ehm   blíženci jsem si už raději   odpustila. ( S neomylnými   blíženci si totiž opravdu   nerozumím pšt). Ale zpátky   k filmu, pokud se chcete od   srdce zasmát … zkuste   Občana Havla
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.12.2011
Vynikajicí dokument, který s   odstupem času a hlavně po   smrti pana Havla, má   morální náboj. Deset let v   takhle krátké době...   musím jen pochválit. Docela   člověka dostane věta o   prodeji Lucerny a souboje   Havel - Klaus.
Papaja73
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.11.2008
Netypický film,za kterým se   skrývají léta poctivé   filmařské práce.Václav   Havel zde působí   milým,civilním dojmem.Je   takový,jak jsem si ho vždy   představovala.:)Zajímavý   snímek,který určitě stojí   za pozornost.
Plivník
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.6.2008
Snímek pro fanoušky i   odpůrce Václava Havla -   každý si tam najde to svoje,   místy opravdu nefalšované   "absurrdní drrama".   Nazdarr.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.12.2008
Ne, že by to byl špatný   dokument to vůbec ne. Má v   sobě spoustu zajímavých   informací a je velice dobře   natočený ale politika   české republiky mě opravdu   nezajímá.
veverka-zrzka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.2.2009
Asi mě většina lidí za mé   hodnocení ukamenuje, ale mě   prostě na víc jak 5   nepřišel. Odjakživa   nesnáším politiku, politiky   a vše, co se kolem toho   točí. Dokumenty miluju.   Václav Havel mi přijde jako   seriózní a čestný muž.   Jeho žena Dagmar ... no   budiž. Jako Veškrnová mi   přišla mnohem   působivější.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.9.2013
Ako sa (ne)robí politika
Prečo som sa na to díval?   Asi zo zvedavosti. Celkom   remeselne dobre urobený   dokument (nemyslím ani tak   technika, ako zbieranie tých   záberov a videí a ich   zostrihanie), dali si na tom   záležať. Ale to je asi tak   všetko. Horšie je to už s   obsahom. Jeho hlavný účel   je podať Václava Havla ako   "občana". Je to   zrejme solídne jednostranné,   to je jasné, ale účel to   splnilo. Jeho úloha sa dosť   ťažko hodnotí, u nás ma   stále príchuť značnej   kontroverzie. Najviac ma však   nepríjemne mrazilo, keď na   scénu vstúpili Clinton a   Albrightová, vždy si   spomeniem na bombradovanie   Juhoslávie, ja viem, že sa   zas vytiahne   "diabol" Miloševič   a krvilační Srbi, ako to   dnešní humanisti a demokrati   tak nadšene prezentujú. Nič   to nemení na tom, že trpeli   najviac nevinní civilisti. K   tomuto zločinu tiež prispela   naša vtedajšia vláda   povolením preletov. K   ďalším bodom. Treba uznať,   že ten Špaček je profík.   Klausa tu moc radi nemali. A   ROLLING STONES sú fakt   hrozná kapela
klasifikátor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.10.2021
Z mého pohledu absolutně   nekritický a silně   zkreslující dvouhodinový   dokument o člověku, který   nikdy nestál ani za   pětiminutový šot.
radegaster
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.2.2018
Občan pokrytec
Brutal odpad ! Manipulativní   sluníčkařský snímek , že   Paul Joseph Goebbels by   zblednul závistí . V tomhle   pseudodokumentu snad   překroutili úplně všechno   a ještě přidali navrch   několik nesmylů odjinud.
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.1.2015
Druhá totalita
Za starých časů se   vytvářel kult osobnosti a   bylo nám vnucováno jak ona   "osobnost" byla   absolutně tou nejlepší pro   naše žovoty i když to byl   tyran. A vymývání mozečků   sprostou lží a nenavistí,   kterou prosadil nad pravdou a   láskou si pokračuje vesele   dál. Jen malý dodatek - jak   známo z matematiky nulu   můžete násobit, dělit,   sčítat, odečítat či   stavět na nejvyšší uměle   vystavěné piedestaly a vždy   to bude zas jen nula a k tomu   špinavý vlastizrádce a   pokrytec!
limjoe
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.7.2016
Dokument o člověku který se   podilel na nebývalém   vzestupu komunismu u nás. Po   " revoluci" v   listopadu 1989 si špičky   komunistické moci chvíli   mysleli, že skončí v   kriminále, ale jenom do   chvíle než se setkali s   tímto koktavým troubou,   který jim zajistil takové   zbohatnutí o jakém se jim   nikdy ani nesnilo.
pivnidoga
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.5.2011
Tento dokument je opravdu   "nejlepší" dílo,   co kdy bylo natočeno. Kam se   na to hrabou   "wochenschaury" z   produkce říšského ministra   propagandy dr. Goebbelse.   Prostě za prachy se dá   udělat vše.
Roman57
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.5.2016
Dokument o zrůdě, která   nechala svrhávat bomby na   srbský národ a ještě to   omlouvala žvaněním o   humanitě. Vylhaná   glorifikace jednoho křiváka,   který nám bohužel dělal   prezidenta a díky němuž se   naše země nemůže vyhrabat   ze srabu, ve kterém je. Však   mu denně "děkují"   nezaměstnaní, nemocní a   další, kteří doplácejí   na zločinnost současné   politiky ovlivněné   sluníčkáři, kteří   hlásají zlo vyprodukované   tímto odporným zrůdným   člověkem. A stejně odporný   je i tento dokument.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17680minih17680Rain Man (1988) 
Rain Man n
minih51885minih51885Revue pro následníka trůnu (1969) [TV film] 
Eine Revue für den Thronfolger n
minih23700minih23700Zběsilost v srdci (1990) 
Wild at Heart n
minih7235minih7235Ed Wood (1994) 
Ed Wood n
minih53761minih53761Hrom do toho (1965) 
Le tonnerre de Dieu n
minih22865minih22865Vzestup po šikmé ploše (1988) [TV inscenace] 
Vzestup po šikmé ploše n
minih15514minih15514Pasťák (1968) 
Pasťák n
minih4533minih4533Boží mlýny (1938) 
Boží mlýny n
minih39865minih39865Elena a muži (1956) 
Elena et les hommes n
minih24963minih24963Saló, aneb 120 dnů Sodomy (1975) 
Saló o le 120 giornate di Sodoma n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Marie Antoinetta

00:10 - 01:05

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

00:30 - 01:20

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:50 - 01:50

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:50 - 01:45

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10