O věcech nadpřirozených (1958)

O věcech nadpřirozených
74.3 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.1.1959        
    Délka: 107 min.
POZOR SPOILER!!

Glorie
V bance Slavie se panu Šemberovi narodí dvojčata. Aby mohl radost vychutnávat, nabídne se mu kolega Knotek, že jeho výpočty odnese nadřízenému sám. Ovšem tyto jsou velmi špatné a je z toho průšvih až na půdu. Knotek chce vše vysvětlit, avšak není mu dopřáno sluchu. A když jej druhý den Šembera navštíví, rozhodne se mlčeti i nadále. V tu ránu se mu nad hlavou objeví svatozář. Tj. obrovské pozdvižení pro lid okolní. Knotek pak končí jak na policii, tak i na psychiatrii a i v kostele hledá spásu. Leč podivnosti této nemůže se stále zbavit. Až když se rádně rozčílí a každému řekne vše popravdě, věc nad jeho hlavou zmizí.

Tajemství písma
Starožitník Karas se neustále obává nevěry své ženy. Zaměstná i detektivní kancelář a nechá svou ženu sledovat. Jednoho dne jeho známý, soudce, hezky odhalí lež přímo při soudním jednání. To starožitníka přesvědčí, aby poslechl jeho rady a poslal ženu do lázní. Ve městě se objevuje tajuplný muž Jensen, který dokáže jen z písma povahu člověka odhalit. Oba muži se rozhodnou prověřit jeho znalosti. Dopis Karasovy ženy je čten, jako že jeho manželka je poctivá. Soudce podá písmo jako druhý a to je odhaleno jako písmo zlé osoby. I dále jej Jensen rozebere a až pak soudce zjistí, že spisy nechal jinde a Jensen „četl“ písmo jeho manželky. Karas pak obdrží dopis od své ženy, dopis poslaný omylem jemu, ačkoli adresován jinému muži…

Právní případ
Jan Kupr při jízdě automobilem zapříčiní pád rakve. Z ní se vyhrabe mrtvý dědeček Antonín Bartoš a zdá se, že je více než živ. Jenže - rodina vydala na pohřeb peníze a nyní má obavy, že bude muset funus platit znova. A má děda vůbec nárok na penzi? Vždyť je přece mrtev. A tak Bartoš uhání o peníze nešťastného pana Kupra. Pronásleduje jej na každém kroku. A to povede k nedobrému konci.  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Krejčík (Glorie), Jaroslav Mach (Tajemství písma), Miloš Makovec (Právní případ)
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (Glorie - Knotek), Vlastimil Brodský (Glorie - Šembera), Felix le Breux (Glorie - prokurista), Bohuš Záhorský (Glorie - dr. Vaňásek), Eman Fiala (Glorie - strážník), Rudolf Deyl (Glorie - komisař), Oldřich Nový (Tajemství písma - starožitník), Irena Kačírková (Tajemství písma - Karasova žena Martička), Jaroslav Marvan (Tajemství písma - soudce), Elena Hálková (Tajemství písma - soudcova žena), Karel Effa (Tajemství písma - detektiv), Eduard Dubský (Tajemství písma - Artur), František Filipovský (Právní případ - agent pojišťovny), Václav Trégl (Glorie - kostelník), Miloš Nedbal (Glorie - profesor), Bedřich Vrbský (Glorie - psychiatr), Josef Kemr (Glorie - psychiatr), Václav Vydra (Glorie - psychiatr), Gustav Hrdlička (Glorie - psychiatr), Lubomír Lipský (Glorie - psychiatr), Stanislav Langer (Glorie - psychiatr), Josef Šidlichovský (Glorie - strážník), Emil Dlesk (Glorie - starý žebrák), Lola Skrbková (Glorie - babka s mlékem), Milka Balek-Brodská (Glorie - sousedka), Stanislava Seimlová (Glorie - stenotypistka), Bedřich Bozděch (Glorie - farář), Jiří Ropek (Glorie - varhaník), Marie Rosůlková (Glorie - prostitutka), Fanda Mrázek (Glorie - opilec), Světla Svozilová (Glorie - sestra na psychiatrické klinice), Milada Želenská (Glorie - sestra v nemocenské pojišťovně), Hermína Vojtová (Glorie - svačinářka), Eva Šenková (Glorie - sekretářka prokuristy, Tajemství písma,), Vladimír Klemens (Tajemství písma - novinář Halousek), Jaroslav Heyduk (Tajemství písma - Karlík), Jiřina Bohdalová (Tajemství písma - prodavačka), Ema Skálová (Tajemství písma - žena u soudu), Vladimír Huber (Tajemství písma - muž u soudu), Eva Svobodová (Tajemství písma - kartářka), Otto Budín (Tajemství písma - novinář), Bohuš Rendl (Právní případ - Bartoš), Darja Hajská (Právní případ - Bartošová), Jan S. Kolár (Právní případ - advokát), Lubomír Kostelka (Právní případ - garážmistr), Václav Švec (Glorie - úředník), Jaroslav Cmíral (Glorie - úředník), Karel Pavlík (Glorie - úředník), Ladislav Kulhánek (Glorie - úředník), Vladimír Pucholt (Glorie - kominický učeň), Vítězslav Černý (Glorie - cestující v tramvaji), Hynek Němec (Glorie - zatčený v tramvaji), Světla Amortová (Glorie - zdravotní sestra), Miloš Kopecký (Tajemství písma - Jensen), Věra Váchová (Glorie - stenotypistka), Jan Pelikán (Právní případ - dědeček), Anna Marková (Glorie - nábožná babička), Gejza Sedlák (Glorie - psychiatr), Miloslav Novák (Právní případ - novinář), Valentin Knor (Tajemství písma - voják ve vlaku), Ladislav Gzela (Glorie - muž na policii)
 
 
námět:
Karel Čapek (Glorie ze sbírky Bajky a podpovídky)
 
 
scénář:
Vladimír Bor (Glorie, Tajemství písma), Josef Mach (Tajemství písma), František Daniel (Právní případ), Miloš Makovec (Právní případ i technický), Jiří Krejčík (Tajemství písma)
 
 
kamera:
Vladimír Novotný (Glorie), Josef Střecha (Tajemství písma), Jiří Šafář (Právní případ)
 
 
hudba:
Jiří Šust (Právní případ), Jan Rychlík (Glorie), Štěpán Lucký (Tajemství písma)
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor, Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Kamil Lhoták (Glorie), Marie Tittelbachová (Glorie, Právní případ), Karel Postřehovský (Tajemství písma)
 
 
střih:
Josef Dobřichovský (Glorie), Jiřina Lukešová (Tajemství písma), Jan Kohout (Právní případ)
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš (Právní případ), František Černý (Glorie), Ladislav Hausdorf (Tajemství písma)
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
výtvarník:
Jaroslav Krška, Oldřich Okáč
 
 
masky:
Gustav Hrdlička
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Vratislav Innemann
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová (Glorie), Stanislav Strnad (Tajemství písma), Lada Vacková (Právní případ)
 
 
odborný poradce:
Jiří Marek (Tajemství písma), V. Petráň (Glorie), František Pávek (Právní případ)
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
trikové snímky:
Vladimír Novotný (Tajemství písma), Jan Kváča (Právní případ), Vladimír Dvořák (Glorie)
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.