Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Normalis
Normalis začíná v Praze roku 1968. Mladá režisérka Helena Winkelmannová se pouští do natáčení svého prvního vysněného filmu, potkává herecké hvězdy Honzu Fránu a Magdalenu Gallasovou a ještě netuší, že tenhle rok pro ni bude osudovější, než si myslela, a celý její příběh vyvrcholí až o patnáct let později... Film ukazuje na osudech 3 individualit lesk a bídu filmového průmyslu během minulých dekád. Rozbíjí sny mladých umělců, aby z nich udělal oběti doby, společnosti i jejich vlastních tužeb a snů. Nechává je prát se s osudem, aniž by viděli světlo na konci pomyslného tunelu. Světlo, jež je důmyslně skryto za vysokou hradbou překonání sebe sama…

Zdroj: Československá filmová společnost


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Normalis
Život během normalizace - to je téma, které české filmaře momentálně velmi zajímá. Jenom za poslední dva roky jsme na dané téma v kinech viděli Zemský ráj to napohled, Pouta, Občanský průkaz, Osmdesát dopisů a svým způsobem o 70. a 80. letech byly také Piko a Kawasakiho růže. Tedy šest filmů! Normalis je sedmý.
Začíná jako reklama na krásnou, moderní, prosperující a úspěšnou Československou socialistickou republiku - elegantní ženy, nová atraktivní auta, moderní letiště, žhavé módní výkřiky, velké festivaly, světla reflektorů, hvězdy tuzemské i zahraniční, herecké i pěvecké... Celé je to ale schválně stavěno jako Potěmkinova vesnice. Obraz je přesvětlený, zrnitý, do toho „nekontrolovaně" z promítacího přístroje vyjíždějí značkované kraje filmových pásů, přičemž se dějí i jiné technické „nepatřičnosti", takže to celé vypadá spíš jako filmově-hudebně-výtvarná koláž oslavující konec 60. a žalující začátek 70. let.
Podobně koncipován je samotný příběh. Mladičká začínající režisérka Helena Winkelmannová dostala zelenou pro svůj celovečerní debut. S chutí a vervou se pouští do práce, přičemž prim v jejích plánech hrají Magdalena Gallasová a Honza Frána, dva mladí, krásní a talentovaní herci. Jenže ideály, touhy a sny narážejí na realitu všedního dne, kompromisy, nedorozumění, osudová rozhodnutí a společensko-politický tlak, který je spíš jen tušený, než nějak explicitně ukazovaný. Co začínalo tak bezstarostně, akčně a odhodlaně, to se nečekaně rychle proměnilo v šedou normalizační můru pasivity, rezignace, výčitek a vzpomínání ve stylu „líp už bylo".
Jan Wolf, absolvent vyšší odborné školy grafické v pražské Hellichově ulici, ve svém debutu proplétá časové roviny let 1967-1981 v jednolitý kus velkého toužení a hořkých zklamání. Světáckost (kromě Prahy se ocitáme mj. v Karlových Varech, New Yorku či Moskvě) je stále více prezentována nikoliv jako produkt úspěchu a důkaz kvality, ale jako hra před jinými i před sebou samým. Wolf na poučeného diváka pomrkává citacemi klasiků, ať už jde o Metropolis, Konkurz či snímky Jeana-Luca Godarda. V závěru se pokouší o zásadní dějový i časový zvrat, ale ze všeho nejvíc se svým formálně působivým (a hudebně dokonce výtečným!) filmem doplácí na neúnosnou délku a chatrný scénář.
Jaroslav Sedláček
Letní filmová škola 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Normalis
Praha roku 1968. Mladá režisérka Helena Winkelmannová se pouští do natáčení svého prvního vysněného filmu, potkává herecké hvězdy Honzu Fránu a Magdalenu Gallasovou a ještě netuší, že tenhle rok pro ni bude více osudový, než si myslela, a celý její příběh vyvrcholí až o patnáct let později... Film ukazuje na osudech třech postav lesk a bídu filmového průmyslu během minulých dekád. Ten rozbíjí sny mladých umělců, aby z nich udělal oběti doby, společnosti i jejich vlastních přání a snů. Nechává je prát se s osudem, aniž by viděli světlo na konci pomyslného tunelu. Světlo, jež je důmyslně skryto za vysokou hradbou překonání sebe sama…
18. Febiofest 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10