Duben
ohodnotit

Nikola Šuhaj loupežník [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1977
Délka:
105 minut
„Petr Čepek v baladickém příběhu o touze po svobodě a štěstí. Podle románu Ivana Olbrachta napsal Ludvík Kundera.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nikola Šuhaj loupežník
POZOR, SPOILER

va vojáci přicházejí k samostatně stojící chaloupce. Žije tu stará babka s dvěma dcerami. Ta jednomu vojákovi předpoví, že bude slavný a velký muž své země a budou se ho bát i vojska. A chce, aby si vzal její dceru Vasju. Druhému předpoví, že bude nejbohatší, a chce a by si vzal její dceru Jevku. Dá jim pít a pronáší kletbu. Nedotkne se jich kulka, a to žádná.

Oba muži jdou ven. Vzájemně na sebe střílejí, ale ukáže se, že skutečně na ně kulka nemůže. Za bílého dne se vrací jeden z oněch dvou vojáků. Jde domů. Je to Nikola. Doma matku nabádá, aby nikomu neříkala, že zde je. Jenže to už se sbíhá celá rodina. On však spěchá za svou milou Eržikou. Ta zrovna jede odkudsi na koni. Nikola na ni čekal tři dny a nyní si mají co povídat. Po chvíli však musí Šuhaj utéci, blíží se sem lidé. Přespí v lese jen tak, ale probudí se obklopen četníky. Oni po něm střílí, a tak on také. Jeden z četníků se kácí mrtev k zemi.

Nikola je u Eržiky doma, když se zde zjeví její otec, žádá ho Nikola o její ruku. Otec ho vyžene. Nato Nikola okrade žida o sýr a boty. Ten to hned líčí vrchnímu žandárovi. Samozřejmě poněkud poupraví seznam ukradených věcí a také počet loupežníků.

Je po válce a Nikola se už neskrývá. Když probíhá svatební obřad jeho a Eržiky, je zatčen. Výslech neproběhne dle představ náčelníka a ten odchází. Jiného četníka, který nyní Nikolu hlídá, se povede podplatit. Nikola prchá. Nyní začíná přepadávání. Bohatým se bere a chudým přidává.

Četníci přivedli mladíka, který měl v lese ukrytou flintu. Četníci ji tam nechali a počíhali si, až si pro ni přešel. Na četnickou stanici pak přichází jeho otec, aby za syna orodoval. Vrchní žandár jej nasadí do Nikolovy party. Pak začne tvrdě vyslýchat, Eržiku také. Jeho výslech má za následek, že Eržika potratí. Nikola se to dozví, ale je těžce nemocen. Ukryje se u jakési babice a je u něj lékař. Jeho ortel zní - tyfus.

Kamarádi za ním přijdou a přivedou krávu. Za nimi opět přichází lékař a mluví o sprostých zločinech. Ty se všechny hází na něj, na Nikolu. Ten se již uzdravil a bude se přesunovat.

Za Eržikou začíná dolézat jeden z četníků. Dokonce ji povalí do sena a ona se nebrání. Pak už s ním obcuje zcela regulérně.

Otec, který orodoval za syna, toho zatím moc neprozradil, ale nyní již ví, kde mohou četníci Nikolu dostat. Je to v oborohu na menší pasece. Všichni žandáři tak okamžitě jdou. Jenže tam dobíhá také Eržika a svého milého varuje křikem. Díky ní Nikola opět mizí v neznámu.

Do dědiny Koločavy ovšem přinášejí četníka a vedou zatčenou Eržiku. Nikola se za ní později zastaví. Jenže když je u ní, přijde i ten četník a podle chování Eržiky pozná, že je tam Nikola. Střílí na něj, ale bez úspěchu. Zato Nikola z něj vyrobí dokonalou mrtvolu. Eržika je dosmýkána na četnickou stanici, kde vyzradí tu věc s úplatkem. Dotčený četník ji ztýrá.

To už se vybubnovává zpráva civilní správy Podkarpatské Rusi v Užhorodě o odměně za Nikolu. Jsou to rovné tři tisíce korun. To je hodně lákavá suma. Do vsi přichází nový velitel četníků. Láká lidi ke spolupráci. Nu, moc se mu to nedaří. Starý žid straší tím, že jakmile dopadnou četníci Nikolu živého, bude mluvit. Ti dva, kterým to říká, Danila a Ihnát, mají v tomto případě máslo na hlavě. A odměna také stojí za to. Hlavně těch dalších třicet tisíc od židovské obce. Navíc přichází Adam Chrepta a připomíná dávný slib. Proto se ti tři domluví a dělají že v horách ohrazují oboroh. Vědí, že za nimi Nikola přijde. Tohle setkání bude pro někoho osudné…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nikola Šuhaj loupežník
Splývání reality s legendou, obraz skutečnosti (rusínská Verchovina v letech 1920) a její zrcadlení v myslích lidí – tím se vyznačuje příběh novodobého zakarpatského zbojníka Nikoli Šuhaje, který „bohatým bral a chudým dával“. Román Ivana Olbrachta z třicátých let, jeden z uměleckých vrcholů moderní české prózy, je dramatickým příběhem o válečném zběhovi, jeho lásce ke krásné Eržice, příběhem o mstě za příkoří, pronásledování, o zradě a smrti. Šuhajův osud v paměti lidí splýval s pověstmi. Spojením prvků minulosti a přítomnosti, dokumentu a mýtu, se příběh změnil v baladu o tom, jak věčný a silný je lidský sen o svobodě a štěstí. Televizní zpracování románu natočil podle scénáře Ludvíka Kundery režisér Sokolovský v roce 1977 s kameramanem Vladimírem Opletalem v malebné krajině Rožnova pod Radhoštěm ve hvězdném hereckém obsazení. Nikolu Šuhaje hraje Petr Čepek, Eržiku Eva Jakoubková, v dalších rolích se setkáme se Štěpánkou Ranošovou, Josefem Somrem, Otou Sklenčkou, Václavem Voskou, Danou Medřickou a mnoha dalšími herci.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

8 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

12:00 - 12:50

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

8 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10