Nezralé maliny (1980) [TV inscenace]

Nezralé maliny
86.2 %
 
 
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 90 min.
„Slavný, dnes již klasický televizní film o bilanci na sklonku života.“
Několik starých lidí se setkává ve chvíli, kdy každý z nich bilancuje tu velkou část své životní cesty, kterou už má za sebou. Jsou staří, nemocní, neslyší a většinou jsou životem zklamaní. Spolu s jejich prohrami jsou tu i prohry jejich přátel, s jejich bolestmi a doufáním je tu i těžkost a naděje každého z nich. Setkání po letech je naplněno smutkem a hořkostí…

Televizní film z roku 1980 je dílem dvou renomovaných tvůrců: autora Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa. V Hubačově uměleckém ztvárnění se příběh o sjezdu abiturientů píseckého gymnázia po padesáti letech stává silnou výpovědí o přetrvávající síle přátelství a také dramatickou konfrontací lidských osudů a charakterů. V režii Františka Filipa a v podání našich nejpřednějších herců, jmenujme alespoň M. Nedbala, L. Peška, O. Sklenčku, F. Filipovského a J. Šejbalovou, se z postav scénáře staly nezapomenutelné lidské osudy Šány, Beďára, Pinďase, Ády a Marie. Snad hlavně právě proto je možné toto dílo považovat za televizní klasiku. Nezralé maliny byly vyznamenány Hlavní cenou a Cenou diváka na MTF Zlatá Praha 1981.

režie:
František Filip
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (Pittner zvaný Pinďas), Miloš Nedbal (Šandroch zvaný Šána), Ota Sklenčka (Bedřich Nekolný zvaný Beďar), František Filipovský (Adolf Nováček), Jiřina Šejbalová (Andula Ličmanová), Bedřich Prokoš (František Bergman), Josef Patočka (Josef Antoš), Darja Hajská (Vránová), Libuše Švormová (ředitelka domova důchodců), Čestmír Řanda (recepční), Zuzana Šavrdová (Jarmila), Lída Vostrčilová (vedoucí pošty), Ivanka Devátá (Hanička), Nina Popelíková (žena)
 
 
námět:
Jiří Hubač
 
 
scénář:
Jiří Hubač
 
 
kamera:
Vladimír Opletal
 
 
hudba:
Jiří Malásek, Jiří Bažant
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka, Luděk Souček
 
 
kostýmy:
Lída Novotná (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Jiří Urban
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Ivan Rybák, Bohuslav Kudláček
 
 
masky:
Milan Sklenář, Eva Šidlíková
 
 
dramaturgie:
Otakar Fencl
 
 
asistent režie:
Anna Pevná
 
 
pomocná režie:
Miloš Novotný
 
 
fotograf:
Vlasta Gronská
 
 
vedoucí výroby:
Ivo Mathé
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.