Nezapomínej (2004) [TV minisérie]

Nezapomínej (Ne zabyvaj)

Ne zabyvaj

Další název: Не забывай; Ne zabyvay; Do Not Forget

    Žánr: válečný / drama / melodrama
    Země: Rusko
    Délka: 174 min.
Moskva, červenec 1941. Ilja Borisov a Nina Sinicina jsou zamilovaní. Nina je dcera švadleny. Bydlí v komunálce. Matka Niny jejímu vztahu s mladíkem z rodiny lékaře s větším bytem nepřeje. Matka Ilji na dívku svého syna pohlíží shora.

Vypukla válka. Otec Ilji nastupuje službu chirurga ve vlaku odvážejícím raněné z fronty. Komsomolka Nina vstupuje jako dobrovolnice do armády a slouží v protivzdušné obraně jako obsluha světlometu, kterým se vyhledávají a osvětlují nepřátelská letadla, aby je protiletecká palba mohla zaměřit. Ilja pokračuje ve studiu medicíny. V bojích před Moskvou Nina zmizela beze stopy. Ilja bojuje jako domobranec v zákopech před Moskvou a jen zázrakem přežije.

Matka Niny má diabetes, Ilja jí pomáhá a její předpojatost mizí. Inzulin opatřil Nikita, bratr Ilji, který krade po opuštěných bytech evakuovaného města. Ilja se nemůže soustředit na učení, nechce uvěřit že Nina zahynula. Přeruší studium a spolu s otcem slouží v nemocničním vlaku.

Nina se zatím vrací z lazaretu na chvíli domů. Píše omluvný dopis pilotovi ruského letadla, které bylo omylem sestřeleno podle jejího osvětlování. Je jím Hrdina SSSR Pavel Kolesov, stíhač a trochu proutník. Píše zpátky dopis Nině s žádostí o setkání. Matka Niny v tom vidí příležitost a pro jistotu mu jménem dcery kladně odpoví. Nina se zlobí, ale další události způsobí, že pod dojmem Iljovy nevěry se stává pilotovou ženou. Kolesov však záhy na následky zranění umírá. Nině navíc zemře nemocná matka.

Velitel ženského oddílu Sťopa Krapiva, domělý vdovec, konečně podléhá svodům vojína Lídy Lipkiny a čeká s ní dítě. Dostaví se ale Marusja, jeho žena, která náhodou přežila zničení domu, kde zahynuly jejich dvě děti. Projevilo se to na jejím duševním stavu. Krapiva se chce zachovat zodpovědně.

Nad Moskvu se již nepřátelská letadla nedostanou a Nina je demobilizována. Ve městě se obnovuje pořádek. Nikitu zatkla policie a je zastřelen, žádná přímluva nepomohla. Chirurg Borisov má potíže s alkoholem. Soused, kterému amputoval nohy, těžce tuto ztrátu nese, jsa bývalý fotbalový šampion. Jeho mladá žena to s ním nemá lehké, přesto mu zůstává oporou.

Ilja Nině zazlívá manželství s pilotem, novopečenou matku s miminem ale přece nenechá samotnou, když ji miluje. Země slaví vítězství.  Autor: Oldřich

režie:
Vladimir Basov, Olga Basova
 
 
hraje:
Olga Arntgolc (Nina Sinicina), Nikolaj Kolesnikov (Ilja Borisov), Dmitrij Uljanov (Pavel Kolesov - pilot), Olesja Sudzilovskaja (Marta - lékařka), Taťjana Dogileva (Olga Sergejevna - matka Niny), Taťjana Ljutajeva (Jelena Lvovna - matka Ilji a Nikity), Sergej Kolesnikov (Petr Borisov - otec Ilji a Nikity - chirurg), Darja Poverennova (Aňa Peskova), Nikita Salopin (Kolja Peskov), Jana Nikolajeva (Lída), Natalja Antonova (Marusja), Vladimir Stěržakov (Bojko), Alexej Maklakov (velitel letky), Vladimir Basov (Krečetov), Irina Malyševa (Šura Krečetova), Oleg Kuzněcov (mjr. Pustovoj), Dmitrij Matvejev (Razin), Valentina Ananina, Natalja Batrak, Viktor Nizovoj, Andrej Valc, Sergej Stoljarov, Alexandr Starikov, Dmitrij Pavlenko, Valerij Ivakov, Sergej Petrov, Alexandr Serov-Ostankinskij, Alexandr Čislov, Vladislav Barkovskij (spekulant)
 
 
scénář:
Valentin Jemeljanov
 
 
kamera:
Radik Askarov
 
 
hudba:
Vladimir Daškevič
 
 
zvuk:
Sergej Askarov, Ilja Veremejev
 
 
produkce:
Margarita Buc, Stanislav Archipov
 
 
výprava:
Viktor Vlaskov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.