Nevyjasněná úmrtí - Herec Karel Höger (2000) [TV pořad]

Obrázek není k dispozici.
74.4 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 58 min.
Dokument o vynikajícím českém herci Karlu Högerovi, který začal svůj život jako učitel v Brně a největší část svého hereckého života prožil v Národním divadle v Praze.

Nejprve natočil ve Zlíně několik reklam na boty, ve kterých jej spatřil i Otakar Vávra a nabídl mu účinkování ve filmech, kde mu byla partnerkou Lída Baarová. Rázem se zrodila hvězda, která okouzlila svým šarmem, medovým hlasem i sexappealem celé šiky fanynek. První roky se objevoval v mileneckých rolích (Za tichých nocí, Turbina, Modrý závoj, Gabriela). Oženil se se Zdenkou Procházkovou, studentkou, která byla o 17 let mladší. Natočili spolu i několik filmů, ale po 17 letech se rozešli. Po rozvodu nezůstal dlouho sám, oženil se podruhé s Evou Vachkovou. Po mileneckých rolích vsadil na dramatické role a udělal dobře (Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Návrat domů, Krakatit). V 50. letech měl problémy v divadle a nebyly pro něj žádné role. Hrál v životopisných filmech Mikoláše Alše, Bedřicha Smetanu nebo Václava IV. v husitské trilogii. Natočil některé filmy, které - ne jeho vinou - upadly v zapomnění. Některé detektivní filmy, kde hraje s Josefem Bekem kapitána Tůmu televize reprízuje téměř každý rok. Čas od času se objeví kvalitní zapomenutý film, kritika jej pochválí, ale jsou zde i propadáky, na které raději zapomenout. Baron Prášil, Komedie s Klikou, Zlatá reneta, Nahá pastýřka - to jsou filmy, které patří do zlatého fondu.

Když Höger neměl více hereckých rolí, začal dabovat zahraniční filmy. Vyučoval 30 let na DAMU a zaměřil se na dětského diváka a rozhlasového posluchače, četl pohádky a namlouval večerníčky. Na konci 60. let, účinkoval v kvalitním a velmi dobře diváky ceněném seriálu F. L. Věk. Objevil se v jednom z nejlepších seriálů - Byl jednou jeden dům, natočil s Danou Medřickou televizní film Romeo a Julie na konci listopadu, s Blankou Waleskou Lístek do památníku. Ředitel Národního divadla Přemysl Kočí mu na začátku 70. let oznámil, že pro něj není rolí. Pak jej tedy živila jenom televize a občas natočil nějaký film. Například vděčný divácký film Noc na Karlštejně, dostává z televize nabídku k natočení seriálu Nemocnice na kraji města, který by byl tou krásnou tečkou za jeho kariérou, natočil snad 5 epizod nebo několik sekvencí. Pár dní před smrtí potkal na chodbě Vlastu Fabiánovou, která mu stroze oznámila, že je v divadle nadbytečná, není pro ní role, bude ve starobním důchodě. Höger se otočil na podpatku, v kanceláři oznámil svoji výpověď. Po těžkém infarktu byl převezen do nemocnice, kde zjistili, že má i anginu pectoris a říká se, že herec měl i rakovinu. Za pár dní umírá.

V pořadu se sešli manželka Z.P., režiséři i herci, kteří s Karlem Högerem točili nebo hráli..  Autor: jarda53

režie:
Martin Dostál
 
 
kamera:
David Ployhar
 
 
dramaturgie:
Vladimír Štvrtňa
 
 
účinkuje:
Karel Höger (archivní záběry), Jana Hlaváčová, Vlasta Chramostová, Radovan Lukavský, Jan Tříska, Otomar Krejča, Luděk Munzar
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.