Duben
ohodnotit

Nesmrtelní Válečníci: Richard Lví Srdce [TV minisérie]

Heroes and Villains: Richard the Lionheart

Rok:
2007
Délka:
50 minut, v původním anglickém znění 60 min.
Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelní Válečníci: Richard Lví Srdce
Richard levie srdce - Nesmrtelní valečníci

Film sa začína odchodom križiackych vojsk z Limassoly - terajšieho hlavného mesta ostrova Cyprus. Križiacke vojská vedie anglický kráľ Richard levie srdce. Po štyroch mesiacoch - v dokumente nebolo ukázané dobytie mesta Akkon križiaci tiahnu na juh - oslobodiť mesto Jeruzalém. Okrem Richarda sú ďalšími veliteľmi vojvoda Burgundský - velí francúzskym vojaskám, veľmajster rádu Johanitou - Gernagieur de Manus a ďalší.
Cestou k Jeruzalému križiaci porazia v priamej bitke dosiaľ nepremoženého sultána Saladína, ktorý je rovnocenným superom anglického kráľa Richarda. Sultán Saladín si uvedomil, že najlepšie ako poraziť križiakov je demoralizovať ich. Ako osvedčenú taktiku použil princíp "spálenej zeme." Nechal od pobrežného mesta Jaffy až po Jeruzalém evakuovať všetkých obyvateľov, nechal zbúrať ich domy, vypáliť polia.
Jaffu križiaci nakoniec obnovili, tu sa však rozdelili na dva tábory. Jedny, väčšina chcela tiahnuť na Jeruzalém, druhá skupina - menšína - Johaniti trvali najprv na úplnej porážke Saracénov.
Anglický kráľ Richard nakoniec vedie vojsko k Jeruzalému, ale pred bránami mesta zaváha. Uvedomí si, že by križiakov poslal na istú smrť. Mesto Jeruzalém bolo chránené z bezprostrednej blízkosti prevašujúcou moslimskou armádou.
Burgundský vojvoda kráľa Richarda nazve zrádcom boha a zbabelcom. Príklad burgundského vojvodu nasledovali ostatní križiaci, vrátili sa naspäť do Akkonu. Richardovi ostali verní len Johaniti.
Okrem toho Richardovi levie srdce začali chodiť čoraz znepokujúcejšie správy z Anglicka, že jeho brat princ Ján sa ho za pomoci francúzského kráľa usiluje zvrhnúť z tronu.
Zdrvený Richard sa rozhodne vrátiť do Anglicka, aby si hájil svoj trón. Sotva však vytiahol z Jaffy, sultán Saladín mesto blezkovo zabral. Križiaci na čele s Richardom prekvapia úžasnutú moslimskú armádu útokom z mora. Richardovi sa podari vojsť do mesta a oslobodiť ho.
Film sa končí Richardovým výjazdom pred bránami mesta.
Svojou odvahou si získal rešpekt aj u Saladína. Križiaci mohli bezpečne navštíviť boží hrob v Jeruzaléme. Pobrežné územia ostali v rukách Kresťanov.
Rozprávač zakončí, že Richard levie srdce zomrel o niekoľko rokov v boji, keď bránil svoje územia v Francúzsku.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelní Válečníci: Richard Lví Srdce
DVD obsahuje 4. epizodu z dokumentárního cyklu televize BBC "Heroes and Villains: Richard the Lionheart" :

Proslulý anglický král, jehož jméno se stalo synonymem rytířství a chrabrosti. Brzy po své korunovaci vytáhl na křížovou výpravu a podařilo se mu porazit sultána Saladina i dobýt přístav Jaffa. Poté se zapojil do anglicko-francouzské války a roku 1199 byl smrtelně zraněn při obléhání hradu Châlus. Své přízvisko získal až po smrti: při balzamování jeho těla bylo zjištěno, že jeho srdce má opravdu velké míry - odtud tedy Lví srdce.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

6 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

05:25 - 05:59

11 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

51 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10