Neporažení (1956)

Neporažení
78.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 16.11.1956        
    Délka: 95 min.
„Malá pohraniční posádka se 14.-15. 3. 1938 odmítne podřídit kapitulaci.“
POZOR, SPOILER

Září 1938
Je vyhlášena všeobecná mobilizace. Muži se scházejí dle potřeby a velká většina z nich je v bunkrech nebo kolem nich. Jenže přichází hlášení, že se nesmí střílet, a to ani k směrem k hranicím. Vojáci tento rozkaz nechápou a dost je štve. Jenže velení je velení, a to dává dokonce příkaz k opuštění pozic. Tato kapitulace zamává s vojáky ještě více, a někteří odmítají poslechnout. Nakonec však stejně pozice opustí a vracejí se do kasáren.

Březen 1939
Voják Pepík Bláha chodí s místní dívkou Aničkou a pomalu spřádají své sny o budoucnosti. Není sám, i jeho kolega se často stýká se slečnou Lídou. To je Ančina sestra. Ta má bratra Juru, který ji říká, že se chystá zatýkání a komunisti mají být dodáni v poutech.

Mezi nadporučíkem Žáčkem a štábním kapitánem Richterem dochází k hádce. Žáček tvrdí, že se Němcům musí uvolnit cesta na východ, má už i připravený seznam komunistů, které chce předat nepříteli. To Žáčka rozzuří a dává kapitánovi kasárníka. Do tohoto dění rozhlas vysílá zprávu o tom, že patnáctého března v šest hodin ráno začne německá armáda s obsazováním republiky. A tak se i stane. Prvotní reakce je zničit zbraně. Ale je tomu zabráněno. Vojáci pak neuposlechnou Richterova rozkazu, a když vystřelí on na ně, tak mu to oplatí.

Začíná se bojovat. Nacisté krouží kolem statku, ale hodně jich padne.

Pepík s Lídou se chtějí dostat přes řeku.

Major se před nacistou degraduje a prohlásí, že byl důstojníkem československé armády a jeho nezná.

Pepík s neuvěřitelnou odvahou a drzostí projde po mostě obsazeném nacisty. Pak nechává spustit sirénu a odplouvá s loďkami pro své kamarády. Ale nacistů jako by neubývalo...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Sequens
 
 
hraje:
Ladislav Chudík (škpt. Richter), Gustav Heverle (des. Říha), Jaroslav Mareš (voj. Pepík), Jiří Sovák (voj. Jarda), Martin Růžek (npor. Žáček), František Vnouček (rotmistr), Jaromír Spal (čet. Hrabák), Martin Ťapák (voj. Janko), Svatopluk Beneš (poručík Brandejs), Vladimír Krška (voj. Tonek), Jana Dítětová (Lída), Naděžda Gajerová (Anči), Rudolf Deyl (Jura), Vladimír Salač (voj. Franta), Josef Vinklář (voj. Mirek), Miloš Nedbal (něm. Major), Ivo Gübel (něm. Hauptman), Jarmila Kurandová (Chválová), Marie Ježková (Bláhová, Pepíkova matka), Karel Hovorka (vojín), František Marek (generál), Jindřich Narenta (německý strážný na mostě), Karel Pavlík (německý plukovník), Josef Šidlichovský (hlídač v elektrárně), Miloš Vavruška (vojenský písař), Jiří Suk (major)
 
 
námět:
Milan Jariš (divadelní hra Přísaha)
 
 
scénář:
Milan Jariš, Vladimír Bor, Jiří Sequens (technický)
 
 
kamera:
Rudolf Milič
 
 
hudba:
Miloš Vacek
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Marie Malá
 
 
střih:
Jan Chaloupek
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Pokorný
 
 
výtvarník:
Antonín Mašek
 
 
zpěv:
Jiří Sovák (Ještě si já), Sbor (U našich kasáren)
 
 
II. kamera:
Vladimír Řezníček
 
 
masky:
Vladimír Petřina, Věra Kotlanová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Pitrák
 
 
asistent režie:
Vladimír Zelenka, Jaroslav Pour, Helena Pokorná
 
 
asistent kamery:
Jaroslav Kupšík
 
 
odborný poradce:
František Nevěřil, Oldřich Železo
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.