Duben
ohodnotit

Navždy

Always

Rok:
1989
Délka:
121 minut
„O vášni k létání, zamilovaném duchovi a neobvyklém milostném trojúhelníku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Navždy
Hlavní postavou je vynikající hasič a pilot Pete Sandich, který je ve svém oboru legendou, miluje sympatickou Dorindu Durstonovou a všichni, včetně jeho přítele Ala, ho považují za lehkomyslného blázna, protože při hašení požárů příliš riskuje. S Dorindou se Pete neustále pře o její touze létat a také o jeho nechuti usadit se a žít poklidným rodinným životem cvičného pilota. Protože však Dorindu miluje, souhlasí nakonec, že zanechá riskantní práce. Čeká ho ještě poslední akce, hašení velkého lesního požáru. Když se Al dostane se svým strojem do nesnází, Pete ho zachrání, bohužel za cenu vlastního života. Petovi se zjeví anděl v podobě bíle oděné ženy jménem Hap, která Peta posílá zpět na Zemi, aby pomohl mladému pilotovi Tedu Bakerovi a také zbavil smutku svou lásku Dorindu, což se zdá zpočátku velmi obtížné, protože ho nikdo nevidí a dokonce ani neslyší. Během bouřky, kdy Pete doprovází Teda na jinak běžném letu, je mladý pilot nucen přistát a setká se s tulákem, který jediný je schopen Petea slyšet, a tak spolu mohou oba piloti jeho prostřednictvím komunikovat. Pete začne Teda učit tajům svého leteckého umění a s nevolí sleduje, jak se mladý pilot dvoří Dorindě. Žena ho zpočátku odmítá, ale jak mladý pilot od svého učitele přejímá stále více jeho vlastností, pomalu si získává její náklonnost. Když pak zachrání řidiče školního autobusu, má její sympatie. Opět se objevuje Hap, aby Peta upozornila, že jeho život již vypršel a žárlit na lásku Teda a Dorindy není namístě. Přesto mu dává poslední příležitost rozloučit se s ženou svého srdce. Jenže právě v tom okamžiku vypukne velký lesní požár a do vzduchu vzlétá nejen Ted, ale také Dorinda.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Navždy
Remake snímku A Quy Named Joe - Chlapík menom Joe, ktorý v roku 1943 natočil Victor Fleming so Spencerem Tracym a Irene Dunneovou v hlavných úlohách patrí do vážnej línie filmov, ktoré Steven Spielberg načal v 80.rokoch. Príbeh, v ktorom na rozdiel od Purpurovej barvy a Ríše slnka naozaj niesú žiadné deti, sa pokúša v modernom prostredí evokovať starosvetskou atmosférou holywoodských milostných románov. Jeho hrdinami sú letecká dispečerka a jej milý, fanfarónský pilot, ktorý jedného dna zomrie pri svojej práci na likvidácií lesného požiaru. Jeho milujúci a neusmierený duch však deprimovanej mladej žene poriadne skomplikuje, opatrne sa rodiaci cit k mladému kolegovi..
Čo by mohlo býť taktiež hororom je v súlade s pôvodným filmom vzťahovým melodramatom a niekoľkými spierbergovsky brilantne natočenými scénami leteckých akcií. Zaujímavosťou pre Spielberga netypického filmu je Audrey Hepburnová, ktorá sa s postavou anjela rozlúčila so strieborným plátnom. Kuriozitou zostáva, že o rok neskôr slávila výrazne väčší úspech dejovo veľmi podobná, ale humorne odlahčenejšie komedialnej melodramy Duch,1990.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Navždy
Romantické drama Stevena Spilberga o odvážném pilotovi Pete Smithovi (Richard Dreyfuss), který bojuje s lesními požáry. Jeho přítelkyně Dorinda (Holly Hunter), jíž Pete nikdy otevřeně nepřizná, že ji miluje, prožívá při každém Petově startu mučivý strach o jeho život. O to více, že pracuje také na letišti a občas létá.
Jednoho dne se Pete se svým strojem zřítí a zahyne při riskantní záchraně svého nejlepšího přítele Ala (John Goodman), jemuž hoří letadlo. Po této příhodě odchází Al z aktivní služby na základnu, kde vyučuje budoucí piloty. Dorinda prožívá období smutku. Mívá sny o Petovi, je uzavřená a straní se společnosti. Prostřednictvím Ala poznává nadějného, mladého pilota, s nímž se odmítá sblížit. Nad mladým mužem ale bdí Petův duch.
Film přináší nevšední zážitek a těm, kteří se rádi dojímají, určitě nejednou vstoupí slzy do očí. Je zároveň milou vzpomínkou na jednu z posledních rolí, byť malých, Audrey Hepburn.


Autor: siana

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190533
Osobností: 697812
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178260

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10