Napříč vesmírem (2007)

Napříč vesmírem (Across the Universe)
66 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Across the Universe

Další název: Untitled Julie Taymor Project

    Žánr: romantický / muzikál / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 29.11.2007        
    Délka: 134 min.
„Muzikál, který Vám nasadí do hlavy brouky.“
Rok 1966. Přístavní dělník Jude (Jim Sturgess) se vydává z Liverpoolu do Ameriky hledat svého otce. Toho sice skutečně najde, ale o mnoho důležitější je to, že objeví všechny slasti a strasti spojené s životem v Americe v bouřlivých šedesátých letech a zamiluje se do Lucy (Evan Rachel Woodová). To vše v režii 34 písní skupiny The Beatles, takže in the Sky with a Diamonds.
Jak vidno, základní příběh je tak jednoduchý, jak se v rámci žánru muzikálu předpokládá. Julie Taymorová se ale kromě obligátní historky o tom, že láska hory přenáší, rozhodla v Across the Universe nastínit portrét rozpolcené tváře Ameriky v době svého dospívání. A tak se v jednotlivých liniích objevuje téma generačního sporu mezi rodiči a dětmi, hrdinové příběhu mizí ve vietnamských pralesech, kde v lepším případě přijdou jen o duševní zdraví, drogové večírky v Greenwich Village se střídají s obrazy rasově motivovaných masakrů černošského obyvatelstva a upřímný protiválečný aktivismus se postupem času proměňuje v militantní touhu strhnout na sebe pozornost za každou cenu. Možná jde na první pohled o až příliš velké množství témat na jeden film, ale Taymorové je překvapivě silnou oporou zvolený žánr. Paralelně rozehrané motivy nejprve působí jako uzavřené klipové sekvence, ale postupně se znovu objevují a splétají a v závěru tvoří překvapivě koherentní celek.
Taymorová navíc při kompozici snímku mohla uplatnit svou oblíbenou metodu obrazové koláže, kterou v Across the Universe dovádí k dokonalosti. Nejde jen o vděčné LSD tripy doplněné četnými animacemi jako I Am the Walrus (navíc v podání Bona v cameo roli dr. Roberta), ale nejsilnějšího účinku dosahuje u sugestivních interpretací nejznámějších hitů ve velmi invenčních aranžmá. Příkladem budiž gospelová verze Let It Be, případně obrazově i tanečně strhující I Want You (She's So Heavy), během níž Max propadne peklu vojenské mašinerie, aby nakonec přišel o sebe sama v přívalu jahodových bomb, protože Strawberry Fields Forever.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Julie Taymor
 
 
hraje:
Jim Sturgess (Jude), Evan Rachel Wood (Lucy), Joe Anderson (Max Carrigan), T.V. Carpio (Prudence), Salma Hayek (zdravotní sestra), Robert Clohessy (Wesley Huber), Logan Marshall-Green (Paco), James Urbaniak (manažer Billy), Joe Cocker (bezdomovec/pasák/hippie), Eddie Izzard (pan Kite), Daniel Ezralow (matka představená), Bono (Dr. Robert), Mari Koda (tanečnice), Jules Hartley (roztleskávačka), Arabella Holzbog, Christy Lee Hughes, Alexis Carra, Dana Fuchs (Sadie), Cynthia Loebe (číšnice), Martin Luther McCoy (JoJo), Lisa Hogg (Molly), Spencer Liff (Daniel), Angela Mounsey (Judeova matka), Michael Ryan (Phil), Joseph Bono (doktor Robert), Luis Salgado (obyvatel East Village), Ching Valdes-Aran (Luna Park)
 
 
námět:
Julie Taymor, Ian La Frenais, Dick Clement
 
 
scénář:
Dick Clement, Ian La Frenais
 
 
kamera:
Bruno Delbonnel, Pete Romano (podvodní záběry)
 
 
hudba:
The Beatles (Texty písní), Denise Luiso (supervize), Elliot Goldenthal
 
 
kostýmy:
Albert Wolsky
 
 
střih:
Françoise Bonnot, Mo Henry (střih negativu)
 
 
zvuk:
Blake Leyh (design), Tod A. Maitland
 
 
produkce:
Matthew Gross, Jennifer Todd, Suzanne Todd
 
 
titulky-česká verze:
Helena Čížková
 
 
výtvarník:
Kyle Cooper (animované sekvence + úvodní titulky), Derrick Alford
 
 
zpěv:
Bono ("I Am The Walrus", "Lucy In The Sky With Diamonds"), Salma Hayek ("Happiness Is A Warm Gun")
 
 
choreografie:
Daniel Ezralow
 
 
zvláštní efekty:
Evan Green-Hughes (supervize), Carl’s Fine Films, Steven Kirshoff (supervize)
 
 
koproducent:
Ben Haber, Richard Barrata
 
 
koordinátor kaskadérů:
George Aguilar
 
 
vizuální efekty:
Gunnar Hansen (supervize), Amoeba Proteus, Frantic Films, Ockham’s Razor, HimAnl Productions, Pixel Magic, Eden FX, Peter Crossman (supervize), Carole Bouchard (supervize), Electric Effects (dodatečné), Gray Matter FX (dodatečné), Mokko Studio (dodatečné), Pacific Titles (dodatečné)
 
 
masky:
Judy Chin
 
 
spolupráce:
Robert Elhai (orchestrace)
 
 
výprava:
Mark Friedberg
 
 
výkonný producent:
Charles Newirth, Derek Dauchy, Rudd Simmons
 
 
kaskadér:
Kimberly Shannon Murphy, Angela Meryl, Samantha MacIvor, Caroline Vexler
 
 
runner:
Adria Baratta
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.