Duben
ohodnotit

Náhradní díly

Rezervni deli

Další název:
Spare Parts
Země:
Rok:
2003
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
4.12.2003
„Cílová stanice: Evropa“

Komentáře k filmu Náhradní díly

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.10.2010
obchod s lidskou beznadějí
Přestože byl Damjan Kozole v   době vzniku filmu téměř   režisérským nováčkem,   povedl se mu natočit velmi   zajímavý a velmi podařený   snímek. Kdo má aspoň kousek   srdce v těle, toho nemůže   nechat chladným. Je o   opravdových lidských   problémech, o těch, které   rozhodují o okamžitém bytí   či nebytí, o životě a   smrti. Když si uvědomím, co   jsme v naší společnosti   schopni řešit jako zásadní   problémy, pak mám obrovské   dilema, mám-li se nad tím   smát, nebo brečet. Je nutno   si také uvědomit, že ten   film nepatří do žánru   sci-fi, či fikce, ale je   pouze zprostředkovatelem   kruté reality. Někdo může   namítnout, že Slovinsko již   je členem EU, tudíž už tam   podobné obchody   neprobíhají. Ony se však   jen přesunuly do jiných   oblastí světa, ještě dál   na okraj od centra   civilizované Evropy, a   tudíž zůstávají skryty   médiím ještě více než   dříve. Velmi dobře byl   zpracován i osud dvou   hlavních hrdinů, Ludvíka a   Rudiho. Jeden žije ze   vzpomínek a snaží se   vyrovnat se svým osudem a   druhý přivyká na realitu   svého nového byznysu mnohem   rychleji, než bychom   zpočátku čekali. Přestože   mají každý své zcela jiné   problémy, bezvýchodnost   jejich budoucnosti je téměř   totožná. Tomuto filmu   jednoznačně nejvíce škodí   jeho sledování doma, z   pohodlí svého oblíbeného   křesla. Odtud se totiž   nemůžete vžít do pocitu   lidí, pro které je třeba   jen to křeslo celoživotní a   absolutně nesplnitelný sen.   Nejde tady vlastně ani o   hodnocení toho filmu, musíte   jej vidět a musíte jej   cítit. Kdo má odvahu, ať to   zkusí.
Mlapiska
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.11.2007
Tak, tak. Z námětu se   rozhodně dalo vytřískat   mnohem více. I když jsem   film viděla teď už po   druhé, své hodnocení   neměním, naopak   přemýšlím, že bych ho   ještě snížila (z 6 na 5).   To téma bylo hodně utopené   a mám dojem, že se divák   dozví spíš něco o   slovinské ploché dráze než   o převádění uprchlíků   přes hranice.
Děj si   kromě ploché dráhy až   příliš často všímal   hlavních a rozhodně ne   příliš zajímavých postav   a zastavoval se v momentech,   kdy se oba hlavní   "hrdinové"   stravují nebo značně   nalévají. Nemůžu si   pomoct, možná jsem jenom   očekávala něco jiného, ale   ten námět mi přišel hodně   odbytý. Je to škoda,   některé momenty byly velmi   dobré, zejména ten   začátek, který sliboval   opravdu drásavé až   šokující drama. To se ale   (až na pár tragických   situací) nekonalo.
Film je   komplikovanější, než se na   první pohled zdá. Řeší se   tu i rakovina jednoho z   hlavních představitelů,   která má zřejmě co   dočinění s blízkou   jadernou elektrárnou v   Kršku. Co tedy potom ale   řeší?
dlapi
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Film má dobrý námět, ale   horší zpracování i   herecké výkony. Téma   převádění utečenců přes   hranice se mi zdálo velmi   originální a zajímavé.   Nicméně to zpracování mě   velmi zklamalo. Postavy   postrádaly charisma. Místo   toho, aby se děj filmu   rozvíjel podle započátého   námětu, zbytečně se   utápěl v problémech postav.   Velká škoda.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

00:35 - 01:15

34 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Tátové v rolích matek

00:20 - 01:15

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:45 - 01:45

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:50 - 01:45

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697747
Fotografií: 763803
Plakátů: 376377
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10