Duben
ohodnotit

Komentáře k filmu Na Žižkově válečném voze

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.2.2022
V šedesátých letech vzniklo   docela hodně českých   historických filmů, i když   je fakt, že převážně   zasahovali spíše do poetiky.   Režisér Milan Vošmik sáhl   po knize Josefa Františka   Karase a natočil dětský   dobrodružný historický film   z husitské doby, který se   svým způsobem od jiných   zase až tak moc neodlišuje.   Dva chlapci s jistým úmyslem   zasáhnou do husitského   válečného dění a to je   celé. Scénář pro film   napsal samotný literární   autor, takže jeho myšlenka   byla zachována. Příběh je   vlivem cílení diváků tedy   značně jednoduchý, avšak   na své výjimečnosti   kupodivu neztrácí ani dnes.   O bitevní scény diváci   ochuzeni nejsou, jen nelze   počítat s tím, že budou   vypadat jako u husitské   trilogie Otakara Vávry. Za   pozornost však především   stojí samotný Jan Žižka,   který v takovém příběhu   samozřejmě chybět nesměl.   Zahrál si ho Ilja Prachař a   maskéři na něm tak   výtečně zapracovali, že je   poznat jen podle hlasu. Navíc   je impozantní první scéna s   ním, kde sedí na koni. Jak   vystřižený z jezdecké   sochy v Praze na Vítkově. V   tom byl snad i jistojistě   tvůrčí úmysl. Dětských   historických snímků   skutečně není moc a tak lze   bez skrupulí tento, ještě   černobílý, považovat jako   filmovou raritu.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.10.2011
Pouze v tomto snímku můžete   vidět jak budoucí moderátor   Jan Kraus mlátí budoucího   režiséra Karla Smyczka.
Jinak je to další   Vošmikův dětský film, u   kterého musím ocenit právě   zmíněného moderátora v   jinošském věku, který na   rozdíl od hlavní postavy   mladšího souputníka, nebyl   supermanem, který se noc po   postřelení šípem do zad,   zvedne a uhání na koni   pomoci bránit s mečem v ruce   zajatého otce.
Pak   také musím ocenit dialogy,   což v kontrastu s nedávno   viděným Jménem krále, byl   nebetyčný rozdíl. Slyšet   mluvit jednu z postav:   "Panici, prchni!",   může způsobit úsměv na   rtech, ale když se dívám na   historický film, tak to i   očekávám a nechci slyšet   mluvit historickou postavu   pražským dialektem:"Ten   byl ale hroznej!"
U filmu mi však vadila   hudba, beatovo-rocková kytara   zněla dost nepatřičně.   Celkově je titul slušným   dětským snímkem v   historickém prostředí bez   nějakého politického   kontextu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:55 - 09:20

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10