Na tý louce zelený (1936)

Na tý louce zelený
74.6 %
 
 
    Žánr: komedie / hudební
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.8.1936        
    Délka: 84 min.
„Filmová komedie podle stejnojmenné oblíbené operety Járy Beneše“
Alena Skalická se vrací po studiích na své panství, které zatím spravoval její strýc. Jeho pravou rukou je lesní inženýr Miloš Miláček. Alena s sebou přivezla docenta Bulfínka, který má statky zmodernizovat, a sňatkového podvodníka Gustava Horowitze, jenž se jí vlichotil a nechal se najmout do jejích služeb. Dívka stroze odbude slavnostní přivítání a projeví nedůvěru k dosavadnímu způsobu hospodaření, což jí později Miloš vyčte. Připomene jí také společné zážitky z dětství. Po nedorozumění opustí mladík spolu s propuštěným hajným své místo, jež převezme podnikavý Horowitz. Docent Bulfínek se zamiluje do Hanči, dcery hajného Štětivce. Alena, zmatená Horowitzovými plány i obletováním, se radí se strýcem, ale s Milošem se smířit nedokáže. Aby posílila jeho žárlivost, oznámí své zasnoubení s docentem, přestože on se uchází o jinou. Ale nakonec zamilovaní najdou k sobě cestu. [NFA.cz]

Herec, scenárista a režisér Karel Lamač natočil v roce 1936 film podle stejnojmenné oblíbené operety Járy Beneše Na tý louce zelený. Její šlágry "Venoušku, Venoušku..." a "Já bych chtěl mít tvé foto" se hrály doslova po celé Praze. Režisér si zahrál také jednu z hlavních rolí, popletu Bulfínka, který se zamiloval do půvabné dcery hajného.

režie:
Karel Lamač
 
 
hraje:
Karel Lamač (soukromý docent Václav Bulfínek), Helena Bušová (Alena Skalická), Jára Kohout (hajný Matěj Štětivec), Betty Kysilková (Barbora, Štětivcova žena), Věra Ferbasová (Hanči, dcera Štětivcových), Theodor Pištěk (nadlesní Bruno Eisenkulka), Raoul Schránil (lesní inženýr Miloš Miláček), Oldřich Nový (sňatkový podvodník Gustav Horowitz), Růžena Šlemrová (majitelka salonu krásy Lola Paličková), František Roland (velkostatkář Vojtěch Skalický), Ota Motyčka (soukromý detektiv Tintěra), F. X. Mlejnek (kuchař Králíček), Václav Menger (správce), Marie Ptáková (chůva), Elsa Vetešníková (komorná), Bobina Prošková (komorná), Lída Vosyková (cikánská tanečnice), Emanuel Hříbal (zaměstnanec panství), Jaroslav Bráška (zaměstnanec panství), František Malý (zaměstnanec panství), Josef Zezulka (zaměstnanec panství), Karel Šilhánek (zaměstnanec panství), Jiří Hron (lokaj), Bohdan Lachman (lokaj), Miroslav Rudlof (lokaj), Míla Reymonová (zákaznice salonu krásy), Běla Tringlerová (zákaznice salonu krásy), Mimi Erbenová (zákaznice salonu krásy), Eduard Šimáček (pouťový vyvolávač), Jan Richter (naslouchající host v restauraci)
 
 
námět:
Karel Tobis (opereta), Vladimír Rohan (opereta), Václav Mírovský (opereta)
 
 
scénář:
Václav Wasserman
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Ervín Drexler
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Jan Reiter
 
 
zpěv:
Oldřich Nový, Raoul Schránil, Helena Bušová, Věra Ferbasová, Jára Kohout
 
 
text písně:
Vladimír Rohan
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.