Jeden svět
ohodnotit

Na pokraji slávy

Almost Famous

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
12.4.2001
„Vyraz si se svou oblíbenou kapelou. Užij si to. Ale nevěř tomu.“

Obsah filmu Na pokraji slávy

 
Patnáctiletý Will je zcela oslněn dárkem od své sestry, která odešla z domova a věnovala mu svou sbírku desek rockových kapel. Will přispívá do školních časopisů a obdivně vzhlíží k hudebnímu kritikovi Lesteru Bangsovi. Náhodně se seznámí s kapelou Stillwater, která je právě na vzestupu a prestižní hudební časopis Rolling Stone se na něj obrátí, aby o ní napsal článek. Patnáctiletý Will odjíždí na turné. Má před sebou těžký úkol: uchovat si nadhled v bláznivém světě rockových produkcí, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. Neusnadňuje mu to přátelství s kytaristou Russelem, ani přítomnost nezbytného doprovodu...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Cameron CroweCameron Crowe  
hraje:
Billy CrudupBilly Crudup.....Russell Hammond [31]   
Frances McDormandFrances McDormand.....Elaine Millerová [42]   
Kate HudsonKate Hudson.....Penny Lane [20]   
Jason LeeJason Lee.....Jeff Bebe [29]   
Patrick FugitPatrick Fugit.....William Miller [17]   
Anna PaquinAnna Paquin.....Polexia Aphrodisia [17]   
Fairuza BalkFairuza Balk.....Safira [25]   
Noah TaylorNoah Taylor.....Dick Roswell [30]   
Zooey DeschanelZooey Deschanel.....Anita Millerová [20]   
Jimmy FallonJimmy Fallon.....Dennis Hope [25]   
Bijou PhillipsBijou Phillips.....Estrella Starrová [19]   
Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman.....Lester Bangs [32]   
Michael AngaranoMichael Angarano.....malý William [12]   
Olivia RosewoodOlivia Rosewood.....Beth z Denveru   
Liz StauberLiz Stauber.....Leslie [20]   
Mark PellingtonMark Pellington.....Freddy [38]   
scénář:
Cameron CroweCameron Crowe  
hudba:
Nancy WilsonNancy Wilson.....a původní písně [46]   
Cameron CroweCameron Crowe.....původní písně [42]   
Ann WilsonAnn Wilson.....původní písně [49]   
Paul SimonPaul Simon....."America" [58]   
Robert PlantRobert Plant  
Danny BramsonDanny Bramson.....supervize   
kamera:
John TollJohn Toll  
Charles MinskyCharles Minsky.....dodatečné záběry   
střih:
Joe HutshingJoe Hutshing  
Saar KleinSaar Klein  
trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Na pokraji slávy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.11.2012
Z toho filmu na mě přišla taková nostalgie po   těch časech jako kdybych je snad sám zažil.   Hořkosladká, nepodlézavá a přece strašně   láskyplná pocta době, kdy rock'n'roll byl   ještě mladý, lačný a naivní a zároveň už   o svojí bezprostřednost začínal přicházet a   probouzel se do těžké kocoviny. Asi je to   trochu idealizované, ale krásně a působivě, o   čemž svědčí i to, že při dvouapůlhodinové   stopáži a hodně rozvolněné příběhovosti mi   to uteklo jako nic. Stačilo jen trousit jména   tehdejších stars, maximálně zahlídnout Davida   Bowieho zachumlaného do kabátu a člověk byl   uprostřed dění s pocitem, že ve vedlejším   hotelovém pokoji fakticky právě jamujou třeba   Plant s Pagem. Navíc je tu spousta nehledaně   vtipných momentů, viz scéna ve vibrujícím   letadle nebo hrubé podcenění padesátiletého   Micka Jaggera. Ten, koho rocková muzika nechává   chladným, se možná mohl nudit, ale já volám:   paráda!
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.10.2012
Že slávy?
No jo no. Najviac sa mi páči ako sa snažili   byť vtedajší rockeri drsní, nekomerční a   nezávislí. Hlavne tá tvrdosť, drsnosť a   opozícia voči populárnej hudbe. Kto však mohol   vedieť, že niekedy v budúcnosti príde čierna   zloba v podobe napríklad DIAMATREGON či URFAUST,   alebo industriálny hlukot ako napríklad IN   SLAUGHTER NATIVES či LUSTMORD. To by sa dnes   čudovali. Mala to byť asi komédia, ale nič tam   nebolo k smiechu. Mal to byť hudobný film, ale   aj tej hudby bolo poskromne, navyše   škrípajúcej kvality. Čo však čakať od   kultúrneho barbara ako ja, čo má v playliste   momentálne KIRLIAN CAMERA, NEST či DEAD CAN   DANCE. Mne to prišlo ako skôr rozprávka, v   tých rokoch v zákulisí myslím, že podstatne   viac snežilo, ženských tiež bolo asi po   desiatkách a tiekli hektolitre... no sodovky   určite nie. Najviac ma však zaskočilo to   nelogické chovanie sa postáv. Asi nik by sa   podobne nechoval, to tam snáď platilo o   všetkých. Stačí pochváliť nahrávku   predkapely a už ste v šatni BLACK SABBATH. Matka   dcére zakazuje počuvať rockové slaďáky, ale   pri nezaopatrenom synovi robí výnimku a odrazu   ho posiela s rockovou kapelou cestovať po   štátoch. Najznámejší rockový magazín dá   robiť článok mesiaca týpkovi, ktorého vlastne   nikdy nevideli. A slečna Penny Lane by sa mala   zamyslieť, čo vlastne chce. No hrúza. Totálna   nuda a obrovské sklamanie
Misantrop
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.6.2011
Dobrý film se pozná podle toho, že ho můžete   vidět ještě jednou. Takový tento film není.   Není to ani komedie, neboť se u něho   nezasmějete. A na hudební film je tam příliš   málo muziky, ještě k tomu špatné. Film bych   označil spíše jako drama, nanejvýš melodrama.   Ale ještě jinak - a případněji, výstižněji   - jako "současná americká humanistická   sračka". Tolik patetických,   sentimentálních žvástů, tolik laskavých   úsměvů, tolik shovívavých a chápavých   pohledů se zkrátka v jednom filmu nedá snést.   Zase jednou jedna zoufalá snaha nalhat si, že   člověk má nějaké city, marná snaha ukázat   člověka jako cituplnou bytost. Opravdové emoce   se však takto hloupě nevyjadřují. Osoby   dramatu hovoří jako nějaké schematické   postavičky v jazykovém televizním kursu! Film   pojednává ovšem hlavně o hudbě. Jenže bere   hudbu právě z té stránky, která ji nejvíc   kazí, to znamená z pohledu žurnalistiky,   kritiky, fanoušků a fanynek   ("grouppies") a z pohledu popularity.   Celý film tak vlastně kopíruje společnost   hudebního průmyslu, která dělá všechno ne z   lásky k hudbě, nýbrž z touhy být nejlepší,   což by samo o sobě nebylo ještě tak   zvrácené, kdyby nechtěla mít svůj vrchol   také vrcholně zaplacen! Tím však nutí také   své oddané fanoušky, aby sami sebe co nejlépe   a nejdráže prodávali, což je na tom to   nejzvrácenější. "Dřív jsem slyšel ve   všem hudbu..." přiznává se v jedné   upřímné chvíli muzikant. "Ale teď už ji   neslyším." Samozřejmě - chtělo by se   dodat - teď už má totiž uši jen pro cinkot   drobných mincí a pro jásot fanynek.
Prvních   pět deset minut vypadalo nadějně, ale   zbývající dvě hodiny byly nudné, bez   překvapení, bez světlých momentů, bez   nápadů, prázdné.
A když muzikant prohlásil,   že studoval dějiny hudby, takže ví, že   nejlepší hudba byla vždy také   nejpopulárnější, věděl jsem zase Já, že   už se v tomto filmu ničeho lepšího nedočkám.   To jsem se zase nechal něčím   nachytat!
Nejodpornější sekvence byla ta, v   níž se rockeři cestou letadlem dostanou do   prudké bouře a při vědomí neodvratné smrti   se začnou ne snad modlit, to ne, to by bylo na   drsné rockery příliš zbabělé a změkčilé,   nicméně začnou alespoň provozovat jakousi   obdobu křesťanské poslední zpovědi   umírajícího na smrtelné posteli a zpovídají   se náhle jeden po druhém přede všemi ze svých   tajemství. A když se podle očekávání   šťastně dostanou na zem, zavládne u někoho z   nich ulehčení, u jiných trapné ticho z toho,   že zbytečně na sebe prozradili, co by jinak   nikomu nikdy nepověděli, u dalších se dokonce   projevilo zklamání, že přežili. Já jsem byl   v té chvíli zklamán také a užuž jsem sahal   po vypínači.
Nudný film končí   předpokládaným a povinným happy endem:   všichni se smíří a obejmou v plačtivém   dojetí. Mne však takovéto konce nutí k   vyměšování z úplně jiných míst než jsou   slzné kanálky.
Jeden bodík uděluji filmu   pouze za skvělou Frances McDormand v roli matky a   za mou odvahu vydržet až do konce.
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.12.2010
Svěží zábavná jízda, která nepouští nohu   z plynu a může se pochlubit tím nejlepším   obsazením. Už dlouho jsem si u žádného filmu   tak krásně neodpočinul. Tím nechci říct, že   je to nenáročná oddychovka, film je napsaný s   grácií, vtipem a lehkostí. Musím vyzdvihnout   především Frances Mcdormand, která byla   stejně okouzlující jako před lety ve Wonder   Boys a moji oblíbenou Zooey Deschanel, která je   prostě nádherná a působí nesmírně   sympaticky už od pohledu. Jason Lee a Billy   Crudup se perfektně doplňují a jen těžko si   vybrat, který z nich je sympatičtější.   Přidejte si k tomu perfektní hudbu a nádech   road movie. Tenhle film dokáže oslovit   každého, nejen fanoušky klasického rocku, už   jen díky vtipně napsaným situacím a naprosto   plastickým postavám. Obojího je tu požehnaně.   Viděl jsem verzi, která měla kolem 161 minut   jen s anglickými titulkami, ale uteklo to a já   chtěl víc. Málem jsem se rozplynul blahem. Jen   víc takových.
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.9.2009
Nepsané pravidlo které zní „čím méně   očekáváte, tím více se zamilujete“ se   právě u tohohle filmu osvědčilo…Nevěděl   jsem že se ve filmu objevují tak zvučná   jména, nevěděl jsem o čem film je a už vůbec   jsem netušil že budu tak unešen…I když rock   vážně zbožňuji nenávidím vše okolo, drogy,   alkohol, šlapky prostě nezávazný život který   se tu hojně pěstuje…Nicméně Na pokraji   slávy je natočen s takovou grácií že i já   jsem na pár okamžiků zatoužil zažít ten   pocit z úspěchu a slávy…Jeden herecký   koncert střídá druhý, příběh je protknutý   jemným humorem a pocukrovaný hodně slušnými   vtípky; co ale nejde opomenout je ten nejlepší   písničkový soundtrack, který jsem snad kdy   slyšel…Led Zeppelin,The Who, Black, Sabbath,   Deep Purple, Iggy Pop, David Bowie, Elton John,   Simon and Garfunkel, Jimmy Hendrix, je to tam   všechno…Co ale film vynáší do nebeských   výšin není ani tak hudba jako   scénář…Oprávněně si došel pro „Zlatého   plešouna“ a porazil „neporazitelného“   Gladiátora, Erin Brockovich atd…Zdánlivě   nenápadný snímek který proplouvá mezi   filmovými fanoušky a nikdo ho nedokáže chytit,   má co říct a rozhodně stojí za shlédnutí!!!
adam75
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.7.2009
Z vlastní zkušenosti Vám povím, že dostat do   sebe elektřinu přes kytaru není žádná   sranda...až po vyhození pojistek
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2005
Výborná komedie. Nasmála jsem se... a přitom   film vlastně ukazuje, jaká je ten showbyznys   fraška. Ve spojení s výbornými kostýmy a   naprosto úžasnou hudbou je to komedie   bezkonkurenční, hvězdná...a vlastně i s   nějakým tím hlubším podtextem.
Musíte se   ale umět odvázat, užít si hudbu....a vcítit   se do   ztracených-zfetovaných-unavených-dospívající   ch(jak kdo chce) duší..

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21754minih21754Uprchlík (1993) 
The Fugitive n
minih139232minih139232Moonwalkers (2015) 
Moonwalkers n
minih45815minih45815Bláznivej tábor (2007) 
Daddy Day Camp n
minih28222minih28222Jak ukrást Dagmaru (2001) 
Jak ukrást Dagmaru n
minih97252minih97252Hobit: Bitva pěti armád (2014) [2k digital] 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies n
minih36655minih36655Švindlíři (2003) 
Matchstick Men n
minih80482minih80482Lov lososů v Jemenu (2011) 
Salmon Fishing in the Yemen n
minih10808minih10808Kristián (1939) 
Kristián n
minih85625minih85625Plán útěku (2013) 
Escape Plan n
minih40638minih40638Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) 
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch the Wardrobe n


Hodnocení:n12345678910
Na pokraji slávy (2000)Na pokraji slávy (2000)Na pokraji slávy (2000)Na pokraji slávy (2000)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10