Duben
ohodnotit

Muzzikanti

Další název:
Musicians
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
2.3.2017
„Všichni jsme muzikanti. Romantický hudební film režiséra Dušana Rapoše a Petra Šišky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muzzikanti
POZOR, SPOILER

Mladý hudebník Robin se chystá hrát na koncertě, když za ním přichází Jarek Nohavica a daruje mu kytaru. Ta patřila hudebníkovi Izzimu.

Robin vzpomíná na své začátky, kdy z Třineckých železáren přijel s cédéčky do Prahy. Nikde však s nimi neuspěl.

Za hudebním producentem Schwarzem přichází zpěvák ze staré gardy zvaný Majkl Boss. Nabízí mu zcela nový koncept hudby a on to bere.

V Robinově kapele dochází k hádce a kluci chtějí skončit. Jenže pak volá Robinovi Majkl, že vyjednal celou šňůru a bere jeho i kapelu. A tak kluci vyrážejí zpátky, odkud přišli. Do Beskyd. A s nimi i Schwartzova dcera Erika. Hned po příjezdu kempu se jim předvede poněkud svérázná provozní kempu Klára. A také je zde jiná kapela. Tu vede již také postarší zpěvák zvaný Izzi.

Když kluci začnou zkoušet, zjistí Robin, že Majkl zpívá jeho píseň, ale jinak, než si to Robin představuje. Dochází zase k hádce. Robin odmítá dělat šaška, ale dopis s pohrůžkou exekuce jej upozorní, jak moc potřebuje peníze. Když se prochází kolem řeky, uvidí zde nahou dívku, se kterou si ihned lehnou a radují se ze života. A kdyby nedaleko nepřistál ve stromě parašutista a jeho padák na ně nedopadl, užili by si ještě více.

Klára je přítelkyně Izziho, který je majitelem kempu. Za ní přicházejí kluci se stížností na drobné závady a ona je vyrazí. Pak je nedaleko finále republiky v thajském boxu a kluci zde hrají před vyprodaným hledištěm.

Druhý den si Robin vyjede s Klárou na koních, což ihned běží Majkl vyžvanit Izzimu. Ten má však Majkla přečteného moc dobře, a taky mu to vrazí. Že mu jde o to Robina srazit, aby se nepřišlo na to, že mu krade písně a že Robin s kapelou je lepší než Majkl. A Klára? Ta se dostane do drobného sporu s Erikou. Večer u ohně je pak napadena dvěma „týpky“, kteří sice melou něco o dluhu, ale zpoza rohu je pozoruje Majkl. Takže zasáhne Robin, ale proti dvěma vyděračům nemá moc šanci. Pak sem přijede Schwartz. Načapá svou dceru s Robinem a udělá kvůli tomu dost velký rambajs. Robinovi rozbije kytaru a ten to balí. S Robinem odchází i jeho kapela.

Izzi prodává svou slavnou kytaru. Sotva z bazaru odejde, majitel hned volá kvůli ní někomu, koho oslovuje mistře. Získanými penězi zaplatí dluh za Kláru. Ta zjistí, kdo je její otec a začíná další bugr. Robin zde potkává svou matku a staré známé, Kollárovce. Hned si s nimi zazpívá.

Dochází k neštěstí a Izzi umírá. Na jeho pohřeb přichází i Jarek Nohavica. Robin toho využije k seznámení s ním.

Místo odchodu budou mít kluci s Robinem přece jen další vystoupení. Před ním přichází za Robinem Jarek Nohavica a daruje mu Izziho kytaru, kterou mu schoval známý v bazaru.

Kluci hrají na svém koncertě, ten je přerušen kvůli falešnému poplachu, který udělal Majkl.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Muzzikanti
Muzzikanti jsou film plný písniček a melodií od folklorních kořenů až po mladou rockovou současnost, odehrávající se na československopolském trojmezí, v drsném, ale půvabném kraji Těšínského Slezska, kde slovo chlapa má stále svou sílu, půvab žen přitahuje od nepaměti a hudba má své nezastupitelné místo. Zkrátka magický kraj pro zdánlivě obyčejné a přece něčím osobité a hlubokou lidskostí protkané příběhy s dobrým koncem…

Bohemia MP


Popis / Obsah / Info k filmu Muzzikanti
Až po devíti letech přichází známý slovenský režisér Dušan Rapoš s novým titulem Muzzikanti, natočeným opět v jeho oblíbeném žánru hudebního filmu, v němž převládají romantika a melodramatičnost. Jednoduchý příběh s několika pobočnými motivy se odvíjí ve vyprávění začínajícího rockového muzikanta Robina, vzpomínajícího na důležitou etapu v životě svém i své kapely. Děj je posunován také jednoduchou animací komiksových obrázků Tomáše Rollera. Samozřejmě v něm důležitou roli hraje jednoduchá popová hudba Leška Wronky. - Robinova rocková kapela dostane příležitost doprovázet na chystaném turné obstarožního popového zpěváka Majkla Bosse. Odjedou s ním a s dalšími členy týmu na soustředění do beskydského kempu, patřícího pravověrnému rockerovi Izzimu, který ukončil kariéru po motocyklové havárii. Robin se tu ocitá mezi dvěma dívkami: pohlednou začínající zpěvačkou Erikou, dcerou hudebního producenta Schwartze, a ráznou Klárou, Izziho mladou milenkou a spolupracovnicí. Zároveň musí řešit problémy s Majklem, který se ho snaží za každou cenu ponížit a který si přivlastňuje jeho písně. Problémy se vyřeší, když Izzi nešťastnou náhodou zemře a když Schwartz, který je Klářiným netušeným otcem, prohlédne Majklovu záludnost. Vše je „zabaleno“ do nádherného prostředí beskydské přírody a řady hudebních čísel. Jinak je film navzdory účasti několika dobrých herců (jak starších tak mladých) poznamenán překvapivou neprofesionalitou, začínající již pramálo inspirujícím a schematickým scénářem muzikanta, rozhlasového a televizního redaktora a moderátora Petra Šišky (který je zároveň spoluproducentem filmu a má v něm též herecký part). Pokračuje to neobratnými hereckými výkony (např. „hostujícího“ Jarka Nohavici), schematičností postav a celkovou kýčovitostí. Snímek se tak zařazuje po bok nepodařených obdobných filmů jako např. Děda (2016; r. Mejla Basel, Marta Santovjáková Gerlíková) nebo Decibely lásky (2016; r. Miloslav Halík).

Zdroj: NFA - tbk-


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190549
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376576
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10