Muž z neznáma (1939)

Muž z neznáma
62.5 %
 
 

Další název: Man from the Unknown

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.12.1939        
    Délka: 84 min.
„Zdeněk Štěpánek a Jiřina Štěpničková v tajuplném příběhu o ztraceném americkém milionáři.“
POZOR SPOILER

V Praze u vody stojí muž a snad má i sebevražedné sklony. Přijde k němu žena a následně i strážník. Ten je oba odvede na stanici. Muž však nemá žádný doklad a nezná své jméno.

Po celém světě letí zpráva, že v Praze zmizel milionář Johny Craigs. Na policejní komisařství přichází ona žena, kterou odvedl strážník a tvrdí, že muž, se kterým byla odvedena, je právě Johny. Když však onoho muže vyslýchají, tvrdí, že Craigs není. Vodí se však k němu svědkové a všichni jej naprosto bez váhání poznávají. Ale on stále vede svou. Dokonce odmítá návrat do Londýna. Ale když se dozví, že se tam něco děje, názor mění a odlétá. Zde se dozví některá fakta a stává se svědkem úrazu dělníka. Ihned volá po nápravě a dokonce míní dát postavit novou tovární nemocnici. Dělá vše, aby se dělníci měli lépe.

Mezitím se v nemocnici probouzí opravdový Johny Craigs. Není mu však věřeno, že je to on.

Když falešný Johny přednese své návrhy ve prospěch dělníků ve správní radě, nastane peklo. Zazobanci nechtějí přijít o zlomek svých milionů a brání se. Návrhy se líbí jedině Johnyho manželce Heleně, která se s tím pravým měla rozvádět. A ten se dostává na útěku až sem, do Londýna. Oba mužové se setkají, jejich zájmy ale nejsou totožné. Pravý Johny na falešného vystřelí a ten klesá. Takto nalézá jej Helena a pomáhá mu pryč. Pravý Johny ujímá se vlády jako kdysi. Když jej přijdou navštívit dělníci, vnuknou mu zajímavou myšlenku. Tato nelíbí se však jiným. Přichází sem i Helena, aby uspíšila rozvod, ale také, aby svému muži sdělila, že o dvojníkovi ví. Jaká bude jeho reakce, to však Helena netuší…  Autor: Pitryx

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Zdeněk Štěpánek (muž z neznáma / John Graigs, americký průmyslník), Jiřina Štěpničková (Helena, Graigsova žena), Zvonimir Rogoz (Graigsův tajemník Clifford), Karel Černý (vrchní ředitel oceláren Black), Karel Dostal (viceprezident Northon), Jaroslav Průcha (lékař MUDr. White), Božena Šustrová (Nelly Wernerová, Graigsova milenka), František Kreuzmann (Američan Bob), Jarmila Holmová (Bobobva žena), Vladimír Šmeral (pacient Dvořáček), Jaroslav Vojta (dělník v ocelárnách), Marie Burešová (děvče z přístavu), Bolek Prchal (policejní komisař), Vladimír Hlavatý (reportér), Rudolf Hrušínský (redaktor), Hermína Vojtová (sousedka), Libuše Rogozová (sekretářka), Jaroslav Hladík (ředitel hotelu), Vladimír Smíchovský (mluvčí dělníků), Otto Čermák (primář nemocnice), Antonín Kandert (právní zástupce Graigsovy ženy), Jindra Hermanová (komorná paní Graigsové), Dóďa Pražský (komorník u Graigse), Josef Hořánek (člen správní rady), Antonín Zacpal (tajný), Jaroslav Sadílek (člen správní rady), Antonín Strnad (člen správní rady), Karel Šott (člen správní rady), Josef Kraus (tajný), Václav Mlčkovský (strážník), Václav Menger (šofér), Karel Němec (šofér), Jiří Hron (zaměstnanec hotelu), Marie Pilská (role neurčena), Karel Šanda (role neurčena), Karolína Vávrová (sousedka), Růžena Kurelová (členka správní rady)
 
 
námět:
Karel Baroch, Gleb Glebov, Elena Smatková
 
 
scénář:
Karel Baroch, Gleb Glebov, Elena Smatková
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Miloš Smatek
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Pilát
 
 
vedoucí produkce:
Václav Dražil
 
 
výtvarník:
Alois Mecera, Rudolf Žák
 
 
asistent režie:
Eduard Šimáček
 
 
fotograf:
Willy Ströminger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.