Duben
ohodnotit

Muž se železnou maskou

The Man in the Iron Mask

Další název:
Muž so železnou maskou (SK)
Rok:
1998
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
7.5.1998
„Za královu čest a osud celé země. Jeden za všechny…“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
POZOR, SPOILER

Po dobytí Bastily v ní našli revolucionáři podivný nápis a vězně se železnou maskou.

Jsme v Paříži v roce 1662. Kapitán královských mušketýrů d´Artagnan projíždí městem a lidu se to evidentně nezamlouvá. Porthos přichází za Athosem, který se opět modlí. Sem pak přichází také d´Artagnan, aby vyřídil Aramisovi vzkaz od krále, který jej chce vidět. Ten mu dává za úkol najít vůdce jezuitů, kteří proti němu nejvíce bouří, a má jej také zabít.

Venku probíhá jen další z nějakých hodně bohatých oslav. Je zde i Athosův syn Raoul se svou dívkou Kristýnou. Ta se králi zalíbí a on si na ni počíhá. Možná by k něčemu došlo, kdyby jej nevyrušil jeho vrah, vzápětí zabit d´Artagnanem. Ten pak Athose navštíví. Právě tehdy sem přichází Raoul s tím, že jej král povolává do boje. D´Artagnan zabrání útoku na zámek a pak promlouvá s králem Ludvíkem. Debata však nemá na vladaře žádná vliv. Raoul v boji umírá, a když se to dozví jeho otec, provede takřka bezhlavý útok. Jen d´Artagnan jej zachrání před jistou smrtí a za to mu Athos řekne, že je zrádce. Zato když se zprávu o Raoulově smrti dozví Kristýna, končí u krále v posteli.

Všichni čtyři mušketýři se scházejí v hrobce. Aramis jim přiznává, že je to on sám, kdo je vůdce jezuitů. A proto dává návrh na výměnu krále. Ví totiž, jak na to. Dochází k rozporu a bývalí přátelé se nerozejdou v dobrém. D´Artagnan je totiž přesvědčen, že nedokáže krále zradit, protože mu přísahal.
Do jakéhosi vězení na malém ostrůvku připlouvá člun s mnichem. Je zde totiž vězeň, který má jednou za měsíc možnost vyzpovídat se. Kněz, který zde pravidelně dochází, je nemocen a tento mnich jej má zastoupit. Tak dojde doprovázen strážemi až do cely, kde je muž se železnou maskou. Toho pak propašuje z vězení ven. Když jsou již jinde a v klidu, je vězni maska sundána a Aramis mu vypráví ponurý příběh. Příběh jeho života.

Vězeň se totiž narodil jako druhý syn královně francouzské. Jenže jeho otec moc dobře věděl, že by to přineslo rozbroje v celé zemi, a proto synka poslal na vesnici. Zde chlapec žil léta, dokud pro něj nepřišlo několik mužů, kteří jej vsadili do vězení a dali mu masku. Mládenec se jmenuje Filip a právě jej chtějí tři mušketýři vyměnit za krále na maškarním plese. A tak se milý Filip musí za tři týdny naučit vše, co umí i současný král, jeho bratr Ludvík.

Je den akce, i když s posunutým dnem, a Filip se blíží ke královskému paláci. Je maškarní bál tančí se o sto šest a Ludvík občas zahlédne za klasickými maskami i masku železnou. Po chvíli je mušketýry jat. Jenže je tu d´Artagnan a ten tuší léčku. Proto poroučí svým mužům hlídat, a tak se mu podaří třem bývalým kamarádům krále v podzemí vyfouknout a nyní je má oba. Právě pro něj žádá kapitán od krále milost, ale je odmítnut a stává se pro krále podezřelým. Ten, když je přítomen u Kristýniny sebevraždy, začíná měnit názor. Filip je šoupnut opět do vězení a je mu zase nasazena maska. A mušketýři prchnou zpět do hrobky. Zde naleznou překvapivý vzkaz.

Opětně vnikají do vězení, kde najdou Filipa. Jenže to už jsou všude kolem muži vedení králem a mušketýři i s Filipem jsou obklíčeni ze všech stran. Přesto se nevzdávají a vyběhnou přímo před nabité pušky, které míří přímo na ně...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Oblíbený spisovatel Alexander Dumas je autorem skvělých románů, jako jsou Tři mušketýři nebo Muž ze železnou maskou. Romány jsou plné postav, které žily i ve skutečnosti, ale zemřely jinou smrtí, nebo je autor nechal zemřít a ony žily dále. Když si tyto romány vzali do rukou američtí filmaři, tak z toho udělali vždy bramboračku. Poslední zfilmování je z roku 1998 a máme zde oblíbeného herce Leonarda DiCapria, který hraje Ludvíka XIV. a svého bratra Filipa. Vcházíme do děje za panování krále Ludvíka XIV., jeho matku trápí úděsné tajemství, o kterém ale někteří lidé přece něco ví. Athos má dospělého syna Raoula, který má krásnou dívku. A když ji pozná král, Raoul jde do války, kde je zabit. Athos přísahá pomstu. Ve Francii vypukne hladové povstání, které vždy král zažehná řinčením zbraní. Athos si vzpomene na osobu, která žije ve vězení, která má na hlavě železnou masku, aby jej nikdo nepoznal. Tou osobou je bratr krále, Filip, který trpí jenom proto, aby nikdy nemohl proti Ludvíkovi vystoupit. Athos, Porthos, Aramis, kují pikle a chtějí oba bratry vyměnit, d´Artagnan je na opačné straně, brání krále Ludvíka a má důvěrný rozhovor s královnou matkou. Když jdeme do finále, kde jde o všechno, d´Aartagnan prozradí Filipovi, že je jeho otec...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Rozsáhlé dílo Alexandra Dumase staršího je nevysychajícím pramenem filmařů snad na celém světě. Jen různých adaptací Tří mušketýrů existují desítky. Američtí tvůrci snímku Muž se železnou maskou v čele se scenáristou a režisérem Randallem Wallacem (nar. 1949), který se prosadil předlohou ke Gibsonově oscarovému historickému filmu Statečné srdce, volně vycházeli z posledního dílu Tří mušketýrů, jenž u nás vyšel pod titulem Vikomt de Bragelonne. Zestárlí hrdinové musejí pro blaho vlasti znovu vytáhnout do boje, ovšem jejich úsilí jim komplikují nejen dvorní intriky, ale také vlastní protichůdné zájmy. Dramatický příběh se odehrává v roce 1662 za vlády Ludvíka XIV., jehož rozmařilost začíná ohrožovat stabilitu celé země. Samolibý vládce má proto být nahrazen bratrem-dvojčetem, drženým tajně v hlubokém žaláři se železnou maskou na obličeji. Výpravný snímek, jehož exteriéry se natáčely na řadě malebných francouzských zámků (mj. Fontainebleau, Perrefonds, Taureau, Vaux-le-Vicomte), vyniká přesným hereckým obsazením. Známé hvězdy Gabriel Byrne (d’Artagnan), Jeremy Irons (Aramis), John Malkovich (Athos) a Gérard Depardieu (Porthos) se zjevnou chutí ztělesňují slavné mušketýry v pokročilém věku a pozoruhodnou kreaci v ústřední dvojroli krále a jeho utajeného sourozence předvádí Leonardo DiCaprio, jenž byl díky Titaniku v době prvního uvedení filmu na vrcholu své popularity.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Na francouzském královském dvoře to hýří rozmařilostí, ale lid hladoví. Zatím je v Bastile vězněno královské dvojče v železné masce a čeká ho trýznivý osud.
Po dobytí Bastily objevili revolucionáři záznam o záhadném vězni se železnou maskou, muži, jehož totožnost se nikdy nepodařilo odhalit a dodnes je opředena řadou legend. Jedna z nich tvrdí, že muž byl dvojčetem francouzského krále Ludvíka XIV. a všeobecně známou ji učinil slavný spisovatel Alexandre Dumas, který ji zpracoval do poslední části své ságy o třech, vlastně čtyřech mušketýrech.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Scenárista Randall Wallace (Statečné srdce) si pro svůj režijní debut zvolil přepis slavného románu Alexandra Dumase. Znovu se tedy setkáme s nejslavnějšími kamarády ve zbrani - s Athosem, Porthosem, Aramisem a D'Artagnanem v neméně slavném obsazení.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Píše se rok 1662 a na francouzském dvoře vládne mladý Ludvík XIV. V čele jeho mušketýrů stojí kapitán d'Artagnan, zatímco Athos, Porthos a Aramis již odešli do zasloužené výslužby. Ale každý má své staré koníčky. - Athos ušlechtile vychovává svého syna Raoula, Porthos vybíjí svojí energii s pařížskými kurtizánami a Aramic stojí v čele své poslední jezuitské intriky. V okamžiku, kdy král pošle Raoula na jistou smrt, aby dostal do své postele jeho snoubenku Christine, ovšem nastává čas jejich poslední mise. Pod železnou maskou je v tajném vězení držen králův vězeň, muž, který by mohl dosednout na trůn. Jen d'Artagnan nechce porušit věrnost koruně, které přísahal - a má pro to i své osobní důvody.

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Muž se železnou maskou (2007)

 Muž se železnou maskou (2007)
Muž se železnou maskou n
Man in the Iron Man
Žánr: animovaný / dětský
Země: Velká Británie


(remake)

Muž se železnou maskou (1977) [TV film]

 Muž se železnou maskou (1977) [TV film]
Muž se železnou maskou n
Man in the Iron Mask
Žánr: dobrodružný / historický
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Mike Newell

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10