Muž, který věděl příliš mnoho (1956)

Muž, který věděl příliš mnoho (The Man Who Knew Too Much)
74 %
 
 

The Man Who Knew Too Much

Další název: Into Thin Air

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 120 min.
Američtí manželé Benjamin a Jean MacKennovi z Indianapolis se synem Hankem jsou zvyklí na americký způsob života. Po návštěvě Paříže si udělají výlet do Marrakéše v Maroku. Malý Hank se nudí cestou autobusem, courá se mezi sedadly a nešťastně strhne domorodkyni - muslimce závoj z hlavy. Kdyby nebyl na místě cestující Louis Bernard, který spor urovná, mohla by tato nehoda skončit dost zle. V Marrakéši na hotelu se seznámí se staršími manželi Draytonovými, obdivovateli zpěvačky Jo, a za přátelského hovoru společně povečeří. Když druhý den jdou na místní tržnici, policie honí muže, kterého jiný muž zapíchne nožem do zad. Je to Francouz - starý známý Louis Bernard v obleku Araba. Než zemře, doktoru MacKennovi zašeptá, že má být v Londýně v krátké době zavražděn předseda vlády. Od místní policie se dozví, že Bernard byl agentem americké FBI. Manželé Draytonovi rázem zmizeli a s nimi zmizel i chlapec Hank - je unesen.

Psychologický thriller byl natočen v roce 1956. Minutu od minuty se stupňuje napětí, vždyť je pod příběhem podepsán mistr hrůzy Alfréd Hitchcock. V roce 1988 vznikl film Malý Nikita s Riverem Phoenixem, který svým dějem připomíná film Muž, který věděl příliš mnoho… Divák znalý filmového řemesla jistě postřehne trikové primitivní scény okolí cest z autobusu nebo drožky. Český dabing z roku 1996 je poslabší, zdáse, že Jaroslava Obermaierová dabovala snad tři role.  Autor: jarda53

režie:
Alfred Hitchcock (.)
 
 
hraje:
James Stewart (Dr. Benjamin McKenna), Doris Day (Josephine McKennaová), Brenda de Banzie (Lucy Draytonová), Bernard Miles (Edward Drayton), Ralph Truman (inspektor Buchanan), Daniel Gélin (Louis Bernard), Mogens Wieth (ambasador), Alan Mowbray (Val Parnell), Hillary Brooke (Jan Peterson), Christopher Olsen (Hank McKenna), Reggie Nalder (střelec), Richard Wattis (asistent manažera), Noel Willman (Woburn), Alix Talton (Helen Parnellová), Yves Brainville (inspektor), Carolyn Jones (Cindy Fontaineová), Bernard Herrmann (konduktér), Alfred Hitchcock (muž na tržišti)
 
 
námět:
Charles Bennett (.), D.B. Wyndham-Lewis (.)
 
 
scénář:
John Michael Hayes (.), Angus MacPhail (.)
 
 
kamera:
Robert Burks (.)
 
 
hudba:
Bernard Herrmann (.)
 
 
kostýmy:
Edith Head (.)
 
 
střih:
George Tomasini (.)
 
 
zvuk:
Gene Garvin (.), Bill Wistrom
 
 
vedoucí produkce:
Frank Caffey
 
 
výtvarník:
Henry Bumstead, Hal Pereira
 
 
vizuální efekty:
Farciot Edouart, John P. Fulton
 
 
asistent režie:
Howard Joslin, Herbert Coleman, Ralph Axness, Basil Keys ((Londýn))
 
 
producent:
Alfred Hitchcock
 
 
kaskadér:
Ted Mapes
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.