Duben
ohodnotit

Musíme si pomáhat

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
15.3.2000
„Příběh hrdiny proti své vůli…“
Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si pomáhat



Po Šakalích létech (1993) a Pelíšcích (1999) překvapil Jan Hřebejk publikum i kritiku příběhem z let 1937-1945, tedy především z let Protektorátu Čechy a Morava. Tragikomedií Musíme si pomáhat prokázal definitivně svou režijní univerzalitu téměř až fričovských parametrů, nezříkající se však hlubších významů a ambicí. V tom mu pomáhá zejména spolupráce se scenáristou a spisovatelem Petrem Jarchovským, jehož stejnojmenná novelistická prvotina z roku 1998 se k filmu stala předlohou.
V úvodní osmiminutové sekvenci pod titulky se odehraje ouvertura příběhu: tři dosavadní přátele, Josefa, Horsta a Davida, rozdělí nemilosrdně okupace Československa Německem a uplatňování protižidovských zákonů. Český Němec Horst Prohaska se dá do služeb okupační moci. Davidově židovské rodině je zabaven majetek, útočiště najde aspoň na čas u Josefa a jeho ženy Marie. Následuje transport Wienerových do Terezína, po dvou letech se ale David vrací jako uprchlík, který potřebuje ukrýt. Pomoc znovu poskytnou lidumilní Josef s Marií, a aby zmátli pozornost udavačů, jistí se přátelstvím s Horstem. Jenže válka se chýlí ke konci a to, co je chrání před Němci, může jim po osvobození těžce přitížit u roduvěrných Čechů. Jediným východiskem by bylo Mariino těhotenství. Josef má sice lékařsky potvrzeno, že je neplodný, ve spíži za skříní v jejich bytě se však skrývá dozajista potentní David...
Představitel Josefa Čížka (nomen omen!) Boleslav Polívka film označil za „poctu Čechům, kteří nejsou nijak zvlášť sebevědomí, ale umějí se dopustit hrdinství". To je přesné: jeho postava se potácí mezi snahou do ničeho se nenamočit, přirozeným strachem o život a stejně přirozeným soucitem s bližním. Toto lepší já v sobě nakonec najdou i další postavy příběhu, dokonce i Horst, zvaný od dětství Wurst. V tomto smyslu je film současně galerií lidské pokleslosti i výrazem víry v lepší lidské já. A apelem na jeho zachování navzdory okolnostem - třeba i těm dnešním.

Jan Lukeš
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si pomáhat



POZOR SPOILER

1937
po polní cestě jede vůz. V něm jsou tři kamarádi. Josef Čížek, Horst Prohazka a David Wiener.

1939
Před honosnou vilou vidíme stěhovací vůz. Bydleli zde Wienerovi, ale musí vilu opustit. Horst zapisuje, co si odvážejí. David svěřuje Josefovi, kde nechal ukryty rodinné šperky.

1941
Wienerovi jsou opět nuceni odejít z místa bydliště u Čížků. Míří do Terezína.

1943
David je na útěku. Soused František Šimáček na něj volá německé vojáky, ale ti jej neslyší. Horst chodí stále k Josefovi a jeho ženě Marii, ale oni oba ví, že je z něj skoro fašista. Jednou z něj vypadne informace, že se do Wienerovic vily bude někdo stěhovat a Josef jde zachránit klenoty. A zde se setká s Davidem.
Bere jej k sobě a strčí je do skrýše. Zatím bude zde. I za cenu věčného strachu ze smrti pro všechny.
Josef bere na žádost své ženy místo kde bude dělat s Horstem a ona se mezitím může více věnovat Davidovi, což také velmi pilně činí.
Jednou se její muž vrací přiopilý i s Horstem,a se svým šéfem Kepkem. David se nestihl ukrýt zpět do skrýše, a tak končí u Marie v posteli.
Zatímco je Josef na vyšetření, protože nemůže mít s Marií dítě, pokouší se o ni Horst. Ta však o něj zájem nemá. Tak mu řekne, že je těhotná. Totéž pak sdělí svému muži, když jim chce Horst nacpat do bytu šéfa Kepkeho. Protože je však vyloučeno sehnat potvrzení o těhotenství, donutí Josef ke styku s ní Davida.
Ale blíží se osvobození, fašisté zuří a vraždí na potkání. Do toho běsnění zasáhne Horst a zachrání tím jak Marii, tak i Josefa.
Je tu rudá armáda, Marie začíná rodit a Josef spěchá sehnat doktora. Ocitá se na velitelství, kde o něm soused Šimáček prohlásí že byl kolaborant a paktoval se s Němci. Josef se brání a dokazuje to přítomností Davida. To se nehodí do krámu Šimáčkovi, bojí se, že by mu mohl David zavařit. Ale okolnosti tomu chtějí, že jdou k Josefovi a po cestě berou i Horsta, kterého vydávají za lékaře. U Marie se tak tedy sejdou skoro všichni, ale český kapitán nechce Josefovi věřit, zvláště když mu ukáže Davidovy šperky. Bere jej na střechu, kde jej míní okamžitě zastřelit...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si pomáhat



Pan Čížek je přistižen židovským mladíkem Davidem při krádeži, a tak je nucen jej schovávat před nacisty ve vlastním domě. Aby nebyl nápadný, snaží se dát před Němci všemožně najevo své zapálení pro zájmy Třetí říše. Ale jednou se to musí provalit...

Autor/Zdroj: /ČFN


Po veleúspěšných Pelíškách další tragikomedie Jana Hřebejka z české historie a opět zdařilý film. Čeští herci jsou výborní (Jaroslav Dušek geniální), slovenští o něco méně. Scénář je sice nedotažený(postava Davida je od půlky filmu úplně odsunuta na druhou kolej), ale vtipný. V rámci české tvorby jistě nadprůměrné dílko.
OBRAZ: Na obalu je uveden formát 4:3, ale naštěstí se jedná o letterbox formátu 1,85:1 a na neamorfní původ vypadá velmi dobře. Ostrost pochopitelně optimální není, ale jeho barevnost a vyváženost to vynahrazují. Šum obrazu je prakticky nulový a kontrast dobrý. Digital Media Production zaslouží pochvalu za čistou komprimaci bez artefaktů. Jen občasné poškození filmové kopie (takový škrábanec na celou výšku obrazu jsem ještě na žádném DVD neviděl) mírně ruší.
ZVUK: Mix 5.1 je znatelně lepší než jeho dvoukanálová verze a má solidní dynamiku. Zvuk je namíchán dost odlišně, než jsme u 5.1 zvyklý. Ozývá se sice ze všech bedýnek včetně efektových kanálů, ale uprostřed nechává znatelnou díru. Také basy chybí.
EXTRA MATERIÁLY: Jsou na domácí produkci celkem solidně rozsáhlé. Animovaný předfilm, film o filmu (15 min), videoklip a trajlery na Pelíšky a Cestu z města.
SEČTENO A PODTRŽENO: Ctitele inteligentní zábavy toto DVD jistě potěší.
Jiří Brenner Premiere 2001/2/105

Autor/Zdroj: Brenner Jiří/Premiere


Vyprávění hořké okupační komedie Musíme si pomáhat o „českém od-
boji i kolaboraci" za 2. světové války se nese v laskavě smířlivé poloze, začínající být pro tvorbu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského typickou.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Po úspěchu retrokomedie Pelíšky přichází tandem režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského s okupační hořkou komedií Musíme si pomáhat. Snímek, odehrávající se na českém maloměstě, vznikl podle Jarchovského stejnojmenné novely (nakl. Paseka, Praha/Litomyšl 1998), jejíž inspirací byly různé Tvůrci filmu poskytli vynikající herecké příležitosti zejména Boleslavu Polívkovi, Jaroslavu Duškovi, Anně Šiškové, Martinu Hubovi, Simoně Stašové, Jiřímu Kodetovi aj.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Po úspěchu Pelíšků přichází tandem režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského s okupační hořkou komedií Musíme si pomáhat. Snímek, odehrávající se na českém maloměstě, vznikl podle Jarchovského stejnojmenné novely, jejíž inspirací byly různé autentické příběhy z dob protektorátu. Bezdětní manželé Josef a Marie Čížkovi začnou v roce 1943 ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, jenž je synem bývalého Čížkova zaměstnavatele. Film a jeho literární předloha (psaná již se "scenáristickým" důrazem na vizuální popis skutečnosti) akcentují problematičnost a mnohobarevnost zdánlivě jednoznačných rolí, do nichž se lidé v mezních situacích dostávají nebo jež jsou jim okolnostmi vnuceny. Předfilmem a zároveň neoddělitelnou součástí snímku je krátká animovaná parafráze dobových týdeníků Aktualita, vycházející z knižních ilustrací Pavla Reisenauera

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si pomáhat



Po úspěchu Pelíšků (FP 4/99) přichází tandem režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského s okupační hořkou komedií Musíme si pomáhat. Snímek, odehrávající se na českém maloměstě vznikl podle Jarchovského stejnojmenné novely (nakl. Paseka, Praha/Litomyšl 1998), jejíž inspirací byly různé autentické příběhy z dob protektorátu. - Bezdětní manželé Josef a Marie Čížkovi začnou v roce 1943 ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, jenž je synem bývalého Čížkova zaměstnavatele. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do něhož přivedl svou domácnost i sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za samozřejmou věc. Jako značně nehrdinský hrdina ovšem umírá strachy, a aby odvrátil pozornost udavačů a úřadů, začne spolupracovat se svým bývalým podří-zeným, nyní čechoněmeckým kolaborantem Prohaskou. S blížícím se koncem války Čížkovi hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak ze strany „poctivých" českých spoluobčanů. Shodou okolností jež nakonec jedinou možností záchrany přivést Marii do jiného stavu. Avšak Čížek nemůže mít děti... - Film i jeho literární předloha (psaná již se „scenáristickým" důrazem na vizuální popis skutečnosti) akcentují problematičnost a mnohovrstevnost zdánlivě jednoznačných rolí, do nichž se lidé v mezních situacích dostávají nebo jež jsou jim okolnostmi vnuceny. Podobné téma v naší kinematografii poprvé po válce zpracovali Jan Procházka s Karlem Kachyňou ve filmech Ať žije republika a Kočár do Vídně. Autoři zvolili podstatně laskavější polohu vyprávění a vypravěčskou licenci, která jim umožnila s pozoruhodnou přesvědčivostí zredukovat rozdíly mezi kolaborantem, hrdinou či falešným hrdinou (Prohaska, Čížek, Šimáček). V tomto smyslu je snímek Musíme si pomáhat vyjádřením několikageneračního odstupu tvůrců od dobového rámce i komentářem k obdobné, dnes už rovněž historické avšak autory intenzivně prožité situaci po zhroucení socialismu ve východní Evropě. Hřebejk s Jarchovským mimo to poskytli vynikající herecké příležitosti Boleslavu Polívkovi a Jaroslavu Duškovi. V rámci symbolické narážky na neposkvrněné početí a na Svatou rodinu se z lite-rárního Václava Čížka stal ve filmu Josef. Předfilmem a zároveň neoddělitelnou součástí snímku je krátká animovaná parafráze dobových týdeníků Aktualita, vycházející z knižních ilustrací Pavla Reisenauera.

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Plné hnízdo v Olomouckém kraji...

16:45 - 17:15

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Plavba za ledem

16:55 - 17:50

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

19 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10