Duben
ohodnotit

Musíme si pomáhat

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
15.3.2000
„Příběh hrdiny proti své vůli…“

Komentáře k filmu Musíme si pomáhat

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.4.2020
Nebýt toho s tím   těhotenstvím a dítětem,   dal bych více. Takto dávám   „pouze“ sedmdesát všem   co se na tomto filmu   podíleli. A nevadila ani   delší stopáž.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.9.2009
"Když někdo zachrání   jediný život, je to, jako by   zachránil celý svět; když   někdo zničí jediný život,   je to, jako by zničil celý   svět..." Talmud.

I z   obyčejného,podle zažitého   vnímání vlastně spíš   špatného člověka -   zlodějíčka, se pod vlivem   událostí může stát   hrdina,který pomůže   druhému a   "zachrání" tak   svět - nebo alespoň jeho   kousek. Co na tom,že to   dělá tak nějak proti své   vůli a že se přitom   bojí???
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2009
Musíme si pomáhat
Bolek Polívka patří mezi   české špičky a Jaroslav   Dušek jakbysme.
Jan   Hřebejk nám ukazuje život   několika lidí v Josefově,   kteří mají společný   život za vlády   protektorátu.
Ani   jedna z postav není   vyloženě zlá, i když   třeba Dušek k tomu má velmi   blízko. A naopak se ani o   jednom nedá říci, že by   byl vyloženě dobrý. Ano,   Polívku můžeme považovat   za hrdinu, ale jaksi proti   své vůli.
Ve   srovnání s dnešními filmy,   které v Čechách vznikají,   je tento velmi povedený a   patří k jedněm z   nejlepších...
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Velmi věrohodně   natočeno.Vlastně je to   komedie,ale i vážné situace   a prvky se zde objevují.Je to   z války a myslím,že   Hřebejk tady drží laťku   hodně vysoko a umně si   pohrává s legrací a tím   vážnějším co ve filmu   vidíme.Herce netřeba   vyzdvihovat,byly dobří   všichni.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.11.2013
Duo Hřebejk - Jarchovský   sáhlo po velice   diskutabilním námětu z   období německé okupace.   Ukazuje, jak lehce se dalo   dostat do podvědomí   spoluobčanů jako někdo, co   dotyčný není a nikdy nebyl.   Život nebyl jednoduchý. Ať   člověk udělal to či ono,   vždy hrozila šibenice.   Všichni aktéři podali   vynikající výkon. Jaroslav   Dušek zahrál svého   kolaboranta neskutečně   ďábelsky. Výtku bych měl   na Richarda Tesaříka. Beru,   že jeho projev zřejmě nebyl   podle gusta, ale nadabovat ho   Karlem Heřmánkem? Považuji   to za jistojistě špatný   krok. Dále nerozumím   události po válce. Všechny   kolaboranty sovětská armáda   pozavírala, jen našim dvěma   hlavním postavám se to   vyhnulo. Přitom je za zrádce   považovala celá ulice. To by   mě mohl Petr Jarchovský   vysvětlit. Nebo mi něco   uniklo? Každopádně se   jedná o skvělý artový   snímek, který udeřil na tu   správnou hlavičku a ukázal   s hořkým humorem temné   stránky obyčejného života   za 2. světové války.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.5.2013
Velmi povedený kousek občas   sice s vážnějšími   chvílemi ,ale skvělá   komedie z doby okupace.I když   je to film z velmi smutné   doby tak z toho dvojce   Polívka,Dušek udělali   skvělou zábavu.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Moc povedení film od pana   Hřebejka velmi kvalitně  
obsazeno.Ten to   film je o mezilidských   vztazích v době války a jak   se převlékaly kabáty.Jeto   moc dobré.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.11.2007
Rozhodně to není špatný   film a podle mě to je   rozhodně nejlepší role   Bolka Polívky ale nesedlo mi   to tolik jako třeba   Pelíšky. Je sice pravda, že   toto téma se nedá moc   zjednodušovat a   zešměšňovat ale chyběl mi   tam nějaký humor.
Pecik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.11.2012
pěkný a zajímavý příběh   o těžkém životě za druhé   sv.v. a o to těžší život   když doma schováváte žida   uprchlíka. Mnoho   úsměvných, ale i   dechberoucích situací,   které zdobí vcelku   jednoduchý a přesto   zajímavý děj.
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2018
Jednoznačná desítka
a pro mne jeden z nejlepších   porevolučních filmů vůbec.   Bolek Polívka vytáhl z   rukávu svůj nejlepší   herecký výkon, z Duška až   mrazí a scénář... no   páni. Ten jakoby psal sám   život.
Klobouček   pánové, tohle byla jízda.   Škoda neproměněné nominace   na Oscara.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2012
Ano - tohle je opravdu   tragikomedie o našem   češství, švejkovství i   lidech, kteří dost   profitovali ze situace a šli   prostě s dobou a hlavně   němci. Je to film i o   odpuštění a lidskosti.
jaja77
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.11.2007
Film "Musíme si   pomáhat" mě vůbec   neoslovil a zhlédl jsem ho   až do konce jen proto,že   jsem fanda režiséra Jana   Hřebejka,tentokrát mě   ovšem zklamal.
luca-luciano
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.7.2009
Opět moje oblíbená druhá   světová válka je jako téma   pro film stále   neutuchající. Film ukazuje   jaké hrůzy museli lidé   prožít v koncentračních   táborech a jejich příběhy.   Krsáně zpracovaný život   "obyčejné" rodiny,   která ukrývá žida. No   herecké výkony nejsou zrovna   nejlepší, ale ani film   nějak nepohoršují. Jan   hřebejk dokáže navodit   drsnou a dramatickou situaci a   to se mi na filmu líbí.   Také mu nechybí patřičná   dávka humoru. Hold skvělý   příběha skvělé   provedení.
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2004
Tenhle film mě dostal. Jak   svou upřímností a živým   zpracováním tehdejší doby,   tak i výbornými výkony   herců. Film Musíme si   pomáhat je další perla mezi   poklady českých filmů.
sarf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.8.2008
Jan Hřebejk se dovede   excelentně vypořádat s   minulostí, kterou si vezme na   mušku - pražským jarem,   normalizací, a v tomto   snímku s dobou protektorátu.   Bez pompéznosti Schindlerova   seznamu nezachraňuje vlaky   lidí, ale jen jednotlivce, a   to ještě tak trochu   nedobrovolně. Přesto hlavní   hrdina v podání v tomto   filmu skvělého Bolka   Polívky projde dobou, která   ohýbá lidské charaktery   jako stébla slámy, vcelku se   ctí, aniž si hraje na hrdinu   a ukazuje, že prioritní   snaha přežít těžkou dobu   v sobě nenese jen sobectví a   necitlivost k druhým. Na   opačném pólu stojí   Duškův Prochazka, noblesně   zahraný part hajzla a   kolaboranta, za který by se   tenhle herec nemusel stydět   ani před Americkou filmovou   akademií.
Kristi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.8.2004
Patřím k mladší generaci,   která přesně neví, jak to   tu za Hitlera chodilo. Tento   film mě dost poučil.
Myslím, že nápad to má   velice dobrý a některé   scény berou dech. U tzv.   "postelove sceny",   kdy se David skrývá pod   peřinou, jsem si nemohla   pomoct, ale dusila jsem se   smíchy.
Konec má film   smutný. Nejvíc mě ovšem   mrzelo, že ve scénách, kdy   málem přišli na Davida,   moje máma odešla pryč,   protože se nemohla dívat   dál...
Berny.GB
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2007
Když sem "Musíme si   pomáhat" viděl poprvní   byl sem nadšený.Je to   skvělý film který ukazuje   život   "obyčejných" lidí   za protektorátu. Ale nejsou   zase tak normální,protože   ukrývají do ma žida i přes   to že jejich přítel je   nacista. Film mě nadchl   svojim dějem , ironií a   samozřejmě skvělým   hereckým obsazením.
chipushit
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.4.2007
film o lidské odvaze i   zbabělosti zasazený do doby   druhé světové války.
Pan Čížek,   bolestýnský hypochondr, je   donucen okolnosti schovávat   židovského mladíka. Nejen   před Němci ale i před   sousedy. Pěkně vykreslené   charaktery obyčejných lidí   - ať se jedná o Čížkovu   ženu Marii,Prohasku,   bývalého kamaráda z   továrny, který je nyní   "velké" zvíře i   souseda, který po válce   představuje   "odboj".
charlie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.2.2005
Další úžasný český   film. Vystihl, jak to vypadalo   za války a jak lidi   nvěděli, kam se přiklonit,   aby přežili a vůbec žili.   Dostala mě scéna, kdy se   Jeho žena musí vyspat s tím   Davidem a brečí mu na   rameni, že to přece   nemůže, a David tam na ni   čeká.
rudyzzr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2010
vynikajici film o   strachu,hrdinstvi,zbabelosti,s   oudrznosti..proste o vsem co   patrilo k druhe svetove valce.
Ema456
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2023
Jeden z najlepších filmov   aké som kedy videla. Po   pravde neviem si spomenúť na   iný film ktorý by na mňa   zapôsobil viac. Pravdivé,   uveriteľné postavy, každá   jedna. Záverečné minúty   kde išlo o život, a   záverečná scéna pri ktorej   predstavoval dieťa jeho   príbuzným, všetko to bolo   nevtieravé a prirodzené. Pre   mňa výnimočný film.
halushka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2008
U tohoto filmu mi došlo, že   i když se vám někdo zdá   bezvýznamný, nikdy nevíte,   jestli se vám jeho pomoc   nebude hodit. Tento film až   na pár vyjímek věrně   popisuje situaci před i po   druhé světové válce.
Dezidor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Film je naprostý odpad a jeho   ideologické vyznění, na   které je po celou dobu filmu   kladen velký důraz, je   zkrátka špatně. Scéna, ve   které Polívka chlastá v   pokoji a ve vedlejší   místnosti mu Žid s jeho   souhlasem souloží s   manželkou, je prostě   odpornost.
Oli8
Hodnocení:
Přidáno: 3.10.2008
Již dlouho mě žádný film   tak nezaujal. Jak námět, tak   zpracování a herecké   výkony, zejména pan Dušek   byl naprosto jedinečný. A   vůbec - film jako celek v   člověku zůstaně ještě   dlouho uložený a dává   spoustu podnětů k   přemýšlení. Doporučuji.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40337minih40337Firewall (2005) 
Firewall n
minih181134minih181134K zemi hleď! (2021) 
Don't Look Up n
minih33282minih33282Vivat Beňovský! (1975) [TV minisérie] 
Vivát, Benyovszky! n
minih154509minih154509Dukla 61 (2018) [TV film] 
Dukla 61 n
minih16394minih16394Ponorka (1981) 
Das Boot n
minih38936minih38936Požírač medvědů (1996) [TV inscenace] 
Požírač medvědů n
minih20203minih20203Šílený Max 2 (1981) 
Mad Max 2: The Road Warrior n
minih2757minih2757Albert (1985) [TV inscenace] 
Albert n
minih62555minih62555(K)Lamač srdcí (2010) 
L'arnacoeur n
minih53534minih53534O houbovém Kubovi a princi Jakubovi (1986) [TV inscenace] 
O houbovém Kubovi a princi Jakubovi n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190542
Osobností: 697824
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178269

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10