Duben
ohodnotit

Most přes řeku Kwai

The Bridge on the River Kwai

Další název:
Most cez rieku Kwai (SK)
Rok:
1957
Délka:
161 minut
Premiéra v ČR:
22.1.1998
„Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? Sedmi Oscary vyznamenaný film, natočený podle bestselleru Pierra Boullea.“
Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Do zajateckého tábora v barmské džungli je přivezena skupina britských vojáků pod velením plukovníka Nicholsona. Mezi ním a velitelem tábora, japonským plukovníkem Saitem, dojde téměř okamžitě k ostré roztržce. Saito, pověřený vybudováním strategického železničního mostu, hodlá k manuální práci použít i důstojníky. To je podle Nicholsona, vojáka tělem i duší, jasné porušení Ženevských konvencí. Nicholson odmítá plnit Saitovy příkazy a je zavřen do jakéhosi kotce z vlnitého plechu, do něhož celý den pálí slunce. Práce na výstavbě mostu pod Saitovým vedením postupují pomalu. Hrozí, že most nebude dokončen v termínu a nesplnění úkolu znamená pro Japonce ztrátu cti. Skóre souboje dvou plukovníků se začíná obracet v Nicholsonův prospěch.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Jeden z najosobitejších protivojnových príbehov všetkých čias rozpráva starú pravdu o tom, že v ľuďoch nikdy nevymiera vyšší princíp. A aj keď plukovník Nicholson (Alec Guiness) so svojimi mužmi upadol do japonského zajatia, nikdy sa nezmieri so zmenenými pravidlami a slabosť bude tým posledným, k čomu by svojich mužov viedol. Veliteľ zajateckého tábora, plukovník Saito, má na krku šialený termín dokončenia železničnej stavby, ktorá má priniesť zásadné spojenie s Bangkokom. Kľučový úsek, most cez rieku Kwai, sa rozhodne zostrojiť britské zajatecké družstvo, aby nepriateľským vojskám predviedli svoje schopnosti a oslabili tak ich vieru vo víťazstvo. Medzitým z tábora unikne spojenecký vojak a onedlho sa vracia späť s posilami s cieľom vyhodiť dokonalú stavbu do vzduchu pri prvom prejazde japonského vlaku. Pre plukovníka Nicholsona ťažká pozícia....Film získal sedem Oscarov (film, herec, réžia, scenár, kamera, strih, hudba).


Autor: milo1

Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Slávny dobrodružný príbeh vojnový film zároveň sa sústreďuje na britských väzňov v japonskom zajateckom tábore. Nikto z hlavných postáv nie je presne tým, kým sa zdá byť. Veliteľ, plukovník Saito, zo začiatku vyzerá ako barbar, ale jeho nevrlé chovanie skrýva citlivejšiu povahu. Saito chcel byť umelcom, ale jeho otec s tým nesúhlasil a on sa na miesto toho stal inžinierom.

Má príkaz prinútiť väzňov postaviť most cez blízku rieku, aby mohla byť predĺžená železnica z Bangkoku do Rangunu a ďalej do Indie. Ak to nebude hotové do určitého dátumu (12. máj) plukovník “stratí tvár” a bude musieť spáchať samovraždu. "Velitel" Shears z námornictva Spojených štátov, jediný americký zajatec, sa nakoniec ukáže byť obyčajným vojakom, ktorý si vymenil uniformu s mŕtvym dôstojnikom potom, čo bola jeho loď bombardovaná. Pretože si myslel, že s ním bude lepšie zaobchádzané.

Zdá sa byť veľmi nezodpovedný a bezcitný, ale keď je treba splniť si povinnosti, tak obstojí so cťou. Britský plukovník Nicholson sa zdá byť neuveriteľne tvrdohlavým dôstojnikom, ktorý trvá na tom, aby Saito dodržoval pravidlá Ženevskej konvencie. Odmietne prikázať svojim dôstojnikom, aby vykonávali s ostatnými mužmi ťažkú prácu, a je za to na dlhé dni uväznení v dusivej izolácií. Ale táto tvrdohlavosť je len maskou pre jeho triedne prerozdeľovanie a jeho nezlomná britská pýcha ho presvedčí k jednaniu, ktoré sa dá považovať za zradcovské.

Po súboji vôle medzi Saitom a Micholsonom sa Micholson rozhodne, že keď už musia jeho muži stavať most bude to ten najlepší most, ktorý kto kedy postavil. Aj keď dôstojník zdravotnej služby plukovníkovi naznačuje, že tak budú vlastne pomáhať nepriateľovi, Micholson tento názor odmieta. Ukáže tým divochom, čo dokáže britský dômysel a znalosti. Má tiež pocit, že keď jeho muži postavia most, na ktorý budú môcť byť pyšný, podvihne im to morálku. Shearsovi sa napriek všetkej pravdepodobnosti podarí utiecť džunglou, ktorá obklopuje tábor, ale v zápetí zistí, že bol „ prenajatý“ do britských služieb, aby viedol kontingent tam, odkiaľ práve utiekol.

Tábor je príliš ďaleko, aby sa dali použiť bombardéry, takže strategický most musia zničiť pešiaci. Shears doprevádzaný majorom Wardenom a mladým poručíkom Joycom, dorazia na miesto tesne pred dokončeným mostu. Podarí sa im úspešne uložiť míny a chcú vyhodiť most do vzduchu lenže v tom Shears k svojmu ohromeniu zistí, že Nicholson míny objavil a vedie Saita priamo k nim.

Nicholson si príliš neskoro uvedomí, čo urobil. On i Saito sú zabití a most je zničnený práve vo chvíli, keď po ňom prechádza vlak vezúci nepriateľom zásoby. Shears a Joyce taktiež pri výbuchu zahynú.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Britští váleční zajatci staví v nepřáteli okupované Barmě důležitý železniční most a spojenecké komando má za úkol ho zničit. Velkolepý dobrodružný film z Druhé světové války MOST PŘES ŘEKU KWAI od režiséra Davida Leana upoutal pozornost diváků a v roce 1957 získal sedm Cen Akademie® včetně ceny pro nejlepší film, nejlepšího herce (Alec Guinness), nejlepší režii (David Lean), nejlepší kameru (Jack Hildyard), nejlepší střih (Peter Taylor), nejlepší hudbu (Malcolm Arnold) a nejlepší adaptovaný scénář (Michael Wilson, Carl Foreman a Pierre Boulle). Dokonce i titulní píseň, stará válečná melodie “Pochod plukovníka Bogeyho”, se stala celosvětovým hitem. MOST PŘES ŘEKU KWAI i po letech nabízí jeden z nejsilnějších filmových zážitků.
Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Snímek Most přes řeku Kwai vznikl podle stejnojmenné románové předlohy Pierra Boullea (1912-1994), jenž pracoval jako inženýr v jihovýchodní Asii a jenž v knize zpracoval skutečné události, stavbu tzv. železnice smrti z Bangkoku do Rangúnu. Příběh britské vojenské jednotky, budující v japonském zajetí most pro strategické záměry nepřítele, se v Leanově podání stal jedním z nejúspěšnějších a umělecky nejzdařilejších snímků na téma 2. světové války.

Plukovník Nicholson se jako velitel britské jednotky postaví proti nařízení velitele japonského zajateckého tábora, plukovníka Saita. Ten chce kvůli včasnému splnění úkolu zapojit do stavby mostu i zajaté důstojníky. V souboji silné vůle s Nicholsonem, jenž tváří v tvář kruté smrti trvá na dodržování ženevské konvence (podle níž zajatí důstojníci nesmějí manuelně pracovat), však Saito prohrává. Aby Nicholson dokázal svou převahu nad mocenskou zvůlí (ale i nad "kodexem cti") nepřítele, sám se ujme řízení stavby a snaží se postavit most co nejlépe. Bezděky tak poslouží Japoncům. Teprve při akci zvláštního komanda, jehož členem je americký uprchlík z tábora Shears a jehož úkolem je most zlikvidovat, plukovník nahlédne svůj omyl.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Jednoho žhavě slunečného dne roku 1943 přibude do japonského zajateckého tábora uprostřed džungle další várka britských zajatců. Přestože jsou muži zbídačení vyčerpávající cestou, připochodují s říznou písničkou. Jejich nadřízený, plukovník Nicholson (Alec Guinness), totiž nehodlá nepříteli ukázat žádnou slabost. Velitel tábora, plukovník Saito (Sessue Hayakawa), viditelně znervózní: tuší, že na jeho úseku stavby železnice, která má ve vražedně krátkém termínu spojit Bangkok s Rangúnem, nastávají problémy. Jeden ze zajateckých "starousedlíků", Američan Shears (William Holden), to všechno ironicky sleduje ze stínu marodky, kam se právě ulil.

Plukovník Nicholson si dokáže pro sebe a pro své důstojníky vyvzdorovat právo nepracovat. Postupně pak propadá posedlosti vybudovat dokonalý most. Podle jeho názoru dobře organizovaná práce udrží v mužstvu vysokou morálku a Japonci pochopí, že Brity s jejich schopnostmi a civilizovanou tradicí nikdy neporazí. Zajatci pod Nicholsonovým vedením skutečně postaví skvělý most a jsou na něj patřičně hrdí. Mezitím z tábora uprchnul Shears a brzy se vrací s jednotkou spojeneckých diverzantů. Jejich úkolem je vyhodit dokonalý most přes řeku Kwai do povětří společně s první projíždějícím japonským vlakem. Jak se zachová plukovník Nicholson?

Film, natočený podle stejnojmenného románu (autor Pierre Boulle) získal z osmi nominací sedm Oscarů - nejlepší film, herec (Alec Guinness), režie (David Lean), adaptovaný scénář (Pierre Boulle, Michael Wilson, Carl Foreman), kamera (Jack Hildyard), střih (Peter Taylor), hudba (Malcolm Arnold).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Most přes řeku Kwai
Třeskutě britský plukovník Nicholson, jeho japonský, okolnostmi do kouta zatlačený kolega Saito, Američan s prožraným charakterem major Shears a hrdinný parašutista major Warden. To jsou postavy, které si filmový fanoušek bude navždy pamatovat díky skvělým výkonům, které v jednom z nejlepších válečných filmů podávají Alec Guinness, Sessue Hayakawa, William Holden a Jack Hawkins. Bezvýchodnost situací způsobených válkou je v tomto sedmiosca rovem snímku demonstrována na stavbě strategického mostu, který v Barmě budují spojenečtí zajatci pod dohledem japonských věznitelů.
Mezi bonusy ční nový hodinový zevrubný dokument o natáčení, ale bez zajímavosti není ani původní reportáž z 50. let, přibližující natažení na Srí Laňce a budování filmového mostu, který byl ve své době největší dekorací vůbec. Další dva materiály jsou už skutečné kuriozity. První je vzdělávací snímek srovnávající literaturu a film a demonstrující právě na příkladu Mostu přes řeku Kwai, co vše nám filmové médium může zprostředkovat. Druhou perličkou je hold režiséra a scenáristy Johna Miliuse, který se od okouzlení Leanovým eposem propracoval až k rozvíjení jeho myšlenek o šílenství války - při psaní scénáře k Coppolově Apokalypse.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

87 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

13:30 - 14:15

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

32 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190490
Osobností: 697719
Fotografií: 763681
Plakátů: 376288
Obsahů a biografií: 178182

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10