Most (1959)

Most (Die Brücke)
83 %
 
 

Die Brücke

    Žánr: drama
    Země: NSR
    Délka: 105 min.
Ještě v posledních dnech druhé světové války v roce 1945 je povoláno do zbraně sedm chlapců z malého německého města. Jsou pyšní na to, že se konečně budou moci osvědčit, a pod vedením poddůstojníka Heilmanna zaujmou pozici na vojensky zcela nevýznamném mostě v jejich tak právě nevýznamném městě. Ale když je Heilmann nedopatřením zastřelen a jeden z chlapců přijde o život při leteckém útoku, rozhodne se po pomstě toužící skupinka bojovat proti blížícím se Američanům. Z krvavých jatek vyvázne živý jen jeden z mladíků. Teprve pak si uvědomí, jak nesmyslá byla smrt jeho kamarádů. Bez ideologických berliček, zbytečného zdůrazňování hrdinství a moralizování líčí režisér realisticky příčiny, jež chlapce vehnaly do záhuby.
Bernard Wicki se po domácím i mezinárodním úspěchu svého protiválečného snímku stal velkou nadějí německého filmu, kterou v pozdějších letech naplnil pouze zčásti.  Autor: curil

režie:
Bernhard Wicki
 
 
hraje:
Folker Bohnet (Scholten), Fritz Wepper (Mutz), Volker Lechtenbrink (Hager), Cordula Trantow (Františka), Siegfried Schürenberg (nadporučík), Günter Pfitzmann (Helimann), Ruth Hausmeister (paní M utzová), Edith Schultze-Westrum (matka Bernhardová), Trude Breitschopf (Forstová), Til Kiwe (rytíř Železného kříže), Heinz Spitzner (Fröhlich), Vicco von Büllow, Georg Lehn, Michael Hinz (Forst), Frank Glaubrecht (Borchert), Karl Michael Balzer (Karl Horber), Günther Hoffmann (Bernhard), Wolfgang Stumpt (Stern), Eva Vaitl (paní Borchertová), Hans Elvenspoeck (Forst starší), Klaus Hellmond (Horber starší), Inge Benz (Sigrun), Edeltraut Elsner (Barbara), Hans Oettl (policista)
 
 
námět:
Manfred Gregor
 
 
scénář:
Michael Mansfeld, Karl Wilhelm Vivier
 
 
kamera:
Gerd von Bonin
 
 
hudba:
Hans-Martin Majewski
 
 
rekvizity:
Theodor Gomolka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.