Moskva, Belgie (2008)

Moskva, Belgie (Aanrijding in Moscou)
50 %
 
 

Aanrijding in Moscou

Další název: Moscow, Belgium; Moskva, Belgicko

    Žánr: komedie / drama / romantický
    Země: Belgie
    Délka: 102 min.
„Půvabný belgický malý film o strastech a slastech postarší ženy, jež se po letech odhodlala vyslechnout volání lásky.“
Zahořklá pošťačka Matty se potýká s počínající krizí středního věku, s odchodem manžela za mladší partnerkou i se třemi pubertálními potomky. Když se seznámí s o deset let mladším řidičem kamionu Johnnym, dlouho se brání jeho projevům přízně. Pozvolna se ale Matty s Johnnym sbližuje, přes nelibost navrátivšího se manžela i pubertální dcery. Romantický, ale nikoli sladkobolný film s charizmatickou hrdinkou vypráví o její cestě za štěstím a pozdní láskou. Odehrává se v dělnické čtvrti Moskva v belgickém Gentu. Příběh nerovné lásky čtyřicetileté pošťačky a třicetiletého řidiče kamionu je natočený v civilním, realistickém stylu, který nepostrádá jemný humor. Skvělé herecké výkony a vynikající dialogy podtrhují nepodbízi-vou diváckost a sympatickou uvěřitelnost
snímku. Film byl v roce 2008 uveden na festivalu v Cannes v rámci sekce Týden kritiky, odkud si odnesl několik cen. Režisér Christophe van Rompaey (1970) začal po absolvování filmové školy natáčet krátké snímky, reklamy a jako pomocný režisér se podílel na řadě dalších filmů natáčených v Belgii a Nizozemsku. Jeho tři temné a tajemné krátké snímky Grijs (1995), Ex.#N°1870^ (1999) a Oh my God?! (2001) si odnesly ceny z řady festivalů. Van Rompaey také režíroval 12 epizod populárního vztahového seriálu Team Spirit (2002), podílel se na komediálním seriálu Hallelujah (2004). V roce 2007 režíroval tři epizody z temného kriminálního seriálu Vermist. Moskva, Belgie je jeho celovečerní debut.
katalog 44. MFF Karlovy Vary
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Christophe Van Rompaey
 
 
hraje:
Barbara Sarafian (Matty), Jurgen Delnaet (Johnny), Johan Heldenbergh (Werner), Anemone Valcke (Vera), Sofia Ferri (Fien), Julian Borsani (Peter), Bob De Moor (Jacques), Jits Van Belle (Nicky), Griet van Damme (Nathalie)
 
 
scénář:
Pat van Beirs
 
 
kamera:
Ruben Impens
 
 
hudba:
Tuur Florizoone
 
 
kostýmy:
Tine Verbeurgt
 
 
střih:
Alain Dessauvage
 
 
zvuk:
Dirk Bombey
 
 
vizuální efekty:
Bert Deruyck
 
 
producent:
Jean-Claude Van Rijckeghem, Dries Phlypo
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.