Mordová rokle (1951)

Mordová rokle
68 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.5.1952        
    Délka: 97 min.
„Obraz boje české vesnice za okupace.“
Do malé obce Sluka přijíždí nový majitel velkostatku, obrst Konrád Ritter von Schiess (Miloš Nedbal), který jej dostal za zranění na frontě. První jeho rozhodnutí je vystěhovat obyvatele obce a nechat si zde třicet rodin, které budou pracovat pro něho. Vybere si za správce Karla Prokeše (Jiří Vršťala) a ten dostane za úkol vybrat loajální občany.

Jenže většina jeho návrhy nepřijímá a také mají strach z toho, že Němci plánují kousek od vesnice vytvořit střelnici. Obyvatele burcuje proti plánům Václav Zahrádka (Otakar Dadák), který pomáhal ukrýt i raněného muže (Vladimír Šmeral), ale s Václavem si správce poradí, udá jej gestapu a ten umírá na Pankráci. Karel nechce naslouchat svého otce (Vítězslav Boček) a dokonce jej pistolí donutí, aby ho dovedl k úkrytu hledaného muže Ondřeje v lese.

Starý Prokeš jej zavede na mostek, který vede přes rokli a oba končí život pádem do hloubky. Situace se ve vesnici uklidnila, zprávy z bojiště u Stalingradu hlásí statisíce mrtvých, vesnice se vylidňuje a obrst obhlíží prázdnou usedlost...  Autor: jarda53

režie:
Jiří Slavíček
 
 
hraje:
Otakar Dadák (traktorista Vašek Zahrádka), Jiří Vršťala (adjunkt Karel Prokeš), Ota Sklenčka (Ondra Bašus), František Kreuzmann (sedlák Václav Vojtěch), Vladimír Hlavatý (chalupník a včelař Martin), Vítězslav Boček (hajný Prokeš, Karlův otec), Josef Beyvl (švec Josef Hejl), Josef Šidlichovský (ponocný Prskavec), J. O. Martin (starosta), Vladimír Šmeral (odbojář Josef Horák), Miloš Nedbal (obrst Konrad Ritter von Schiess), Dagmar Zikánová (Maňka, Ondrova sestra), Marie Nademlejnská (babička Bašusová), Růžena Lysenková (učitelka Marta), Hermína Vojtová (Zahrádková, Vaškova matka), Josef Chvalina (Slávek, starostův syn), Štěpán Bulejko (velitel gestapa), František Miška (vesnický mládenec), Karel Hospodský (četník), Jarmil Škrdlant (šafář), Věra Matějová (hlasatelka Hejlová), Josef Najman (host v hospodě)
 
 
námět:
Miloslav Stehlík (stejnojmenná divadelní hra)
 
 
scénář:
Miloslav Stehlík, Jiří Slavíček, Mojmír Drvota
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Emil František Burian
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
kostýmy:
František Lukáš
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
výtvarník:
Josef Calta
 
 
zpěv:
Sbor (Starej Škrunda už je nebožtíkem; Přijde jaro, přijde)
 
 
masky:
Miloslav Jandera
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Pokorný
 
 
asistent režie:
Jan Matějovský
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
vedoucí výroby:
Rudolf Fencl, Jiří Bečka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.