Jeden svět
ohodnotit

Monstrum

Cloverfield

Rok:
2007
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2008
„Tahle noc změní život všem. A některým ho ukončí.“

Obsah filmu Monstrum

 
Rob a jeho kamarádi se potkávají v luxusním bytě s výhledem na Central Park, mezi hosty velkého večírku je i Beth, Robova dlouholetá kamarádka, která se s ním nedávno sblížila víc, než by bylo před tušeným dlouhým odloučením žádoucí. Z večírku odejde dříve než ostatní, kteří už společně sledují invazi monstra, jež ničí, co mu přijde do cesty, a živí se přitom lidmi. V originále záměrně nejednoznačně nazvaný Cloverfield je filmem, který zajímavě kombinuje katastrofické „bijáky" a filmy s monstry, navíc tak činí prostřednictvím strategie „found footage". Po většinu času totiž sledujeme záznam kamery, kterou drží v rukou jeden z prchajících...
 
Související odkaz
 
Recenze: Monstrum

Prvních ukázek, které pořádně navnadily diváky, jsme se dočkali před promítáním Transformerů. Krátká ochutnávka dávala znát, že se chystá něco velkého,... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Matt ReevesMatt Reeves  
hraje:
Lizzy CaplanLizzy Caplan.....Marlena Diamond [24]   
Jessica LucasJessica Lucas.....Lily Ford [21]   
T. J. MillerT. J. Miller.....Hud Platt [25]   
Michael Stahl-DavidMichael Stahl-David.....Rob Hawkins [24]   
Mike VogelMike Vogel.....Jason Hawkins [27]   
Odette AnnableOdette Annable.....Beth McIntyre [21]   
Margot FarleyMargot Farley.....Jenn   
Theo RossiTheo Rossi.....Antonio [31]   
Brian KlugmanBrian Klugman.....Charlie [31]   
Lili MirojnickLili Mirojnick.....Lei [22]   
Ben FeldmanBen Feldman.....Travis [26]   
Elena Nikitina BickElena Nikitina Bick.....host na párty   
Liza LapiraLiza Lapira.....Heather [25]   
Jason CerboneJason Cerbone.....policista   
Pavel LychnikoffPavel Lychnikoff.....Rus [40]   
Billy Aaron BrownBilly Aaron Brown.....seržant Pryce [25]   
scénář:
Drew GoddardDrew Goddard  
hudba:
Michael GiacchinoMichael Giacchino.....Roar! (Cloverfield Overture) [39]   
George ClintonGeorge Clinton....."Give Up the Funk (Tear the Roof Off the Sucker)" [65]   
kamera:
Michael BonvillainMichael Bonvillain  
střih:
Kevin StittKevin Stitt  
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Monstrum >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.10.2019
Found footage se od dob prvotního snímku 'Zahada   Blair Witch' (1999) stal takovým fenoménem, že   si tento styl pohledu vzali na paškál i tvůrci   vysokorozpočtových filmů a vytvořili efektový   film, jaký do této doby skutečně neměl   obdoby. Found footage, nebo-li česky Nalezené   záběry je audiovizuální materiál, který je   prezentován mimo svůj původní kontext. Je to   materiál v původní podobě uložený ještě   stále někde v kameře, ve filmovém archivu a   nebo prostě a jednoduše v domácím videu. Je to   tedy něco, s čím se všichni setkáváme v   podstatě každý den. Nakonec, snad není nikoho,   kdo ještě nic nenatočil na mobilní telefon.   Jedná se tedy o záběry z pohledu dané osoby v   celé své amatérské prosperitě a   jednoduchosti. Takže takový film si může   udělat naprosto každý. Třeba z oslavy   narozenin nebo nějaké párty jako mladí lidé v   tomto snímku. Vše probíhá jak má, všichni se   náležitě baví, ale až do určitě chvíle.   Najednou se něco stane a nikdo neví co. A my   celé dění prožíváme úplně stejně, jako   protagonisté tohoto příběhu. Město se ocitá   v plamenech, zdi se bortí, všude armáda a   střelba a nikdo stále neví, co se vlastně   děje. Snímek šokující ve své reálnosti,   čemuž napomáhá i obsazení neznámých herců.   Úzkost a hrůza skupinky mladých lidí tu   předčí očekávání v celém spektru neustále   děsivé a napínavé atmosféry. Vyprávění má   samozřejmě šílené tempo, ale to je v zájmu   věci. Lidé prchají před něčím a neví před   čím. A kam vstoupí, tam katastrofa. Scéna s   mostem je asi vrcholem veškeré děsivosti. Most   se hroutí a stále nikdo neví co, kdo a proč.   Chaos a bezmoc je tímto na nejvyšší úrovni.   To všechno se však bohužel rozpadá v   okamžiku, kdy je nám odhalen onen útočník.   Daná hrůza právě tímto skutkem upadá a   snímek se tak stává už jen dalším   obyčejným monster filmem. Asi každého určitě   napadne u prvních náznaků, že se bude jednat o   Godzillu. Poměrně krátká stopáž, pokud   nepočítáme závěrečné dlouhé titulky, je   účelová. Snímek si tak udržuje tempo a   atmosféru a nespadá do zbytečně natahované   tvůrčí trapnosti. Celý snímek je samozřejmě   plný CGI efektů, na kterých si tvůrci dali   opravdu záležet. Pocit autentičnosti je   skutečně na nejvyšší míře a to i včetně   značně roztřesené kamery. Kritici by si měli   zkusit natočit záběr v rychlém běhu a snažit   se, aby byl záběr co nejstatičtější. Found   footage ve velké rozpočtové popcornové   zábavě, která nasadila laťku tak vysoko, že   tohle dlouho nikdo nepřekoná.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.11.2018
Kvalitní podívaná, na kterou se zase za čas   podívám. Jen tomu chybí informace. Nic se za   celý snímek nedozvíte, ale to je logické,   protože jste v kůži party lidí(resp.   normálních lidí), kteří nemají žádné   informace o dění. Takže z jednoho pohledu   dokonalé, napínavé, kdy je jen na divákovi jak   bude nahlížet na tu spoušť a jak to vlastně   je s tím monstrem(je to Godzilla, mimozemšťan   či něco jiného) nebo scéna s bílím koněm   táhnoucí povoz mě přišla v daný moment   dokonalou. A pak tu máme závěrečných   deset-patnáct minut co mě už nějak nedokázali   udržet v napětí, podle mého by bylo lepší   kdyby to ukončili tou helikoptérou, dál už mě   to přišlo moc nucené, jako by si někdo prostě   jiný konec nedovedl představit, také místy   podivné dialogy co mě trochu lezly na nervy.   Leč pořád to vidím jako kvalitní   apokalyptickou podívanou s pořádným   ozvučením :). .... HODNOCENÍ: 80%
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.7.2018
║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $80,048,433   ║Tržby Celosvetovo $171,302,226║ za takýto   "smiešny" rozpočet to je   najefektnejší blockbuster, čo doteraz vznikol!   ▐ Tržby za predaj DVD v USA $30,351,731   //počet predaných kusov 1,879,089║ _Treba   vidieť v kine! Ináč to ani nemá význam, ja   osobne by som tento film nepustil do predaja na   DVD nosiče alebo čokoľvek iné, lebo neexistuje   aby to na TV obrazovke mohlo nejako lepšie   vyznieť, tam sa musí ta atmosféra úplne   vytratiť. "Film som v kine sledoval miestamy   zo spadnutou sánkou. 14.04.08 my tento počin   priniesol neskutočné divadielko a zážitok na   celý život!" /videl v kine 2x: 100%/
curil
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.7.2018
Od prvních záběrů filmu a roztřesené kamery   mi bylo jasné, že budu patřit k menšině   diváků, kteří film zavrhnou. Filmový styl   "Found footage" nepatří mezi mé   oblíbené, i když často vyhledávám horory a   thrillery, kde je nejčastěji použitý. Snímek   je dokumentárně pojatý s dalšími flashbacky   do minulosti, které se pletou do probíhajícího   děje a vykrádá podobné horory o příšerách,   které přijdou bůhví odkud a ničí třeba   Manhattan, jako v tomto případě. Když to   trochu přeženu, je mi milejší japonská   Godzilla z filmových šedesátých let.
Jaruna.cimrman
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.7.2018
Film je katastrofa, ne ve smyslu katastrofický,   ale ve smyslu ubohý. Nedalo se na to dívat, ani   to poslouchat, jenom řev, trhaná kamera.   Zážitek nula nula! Kdybych dala svému psovi na   hlavu minikameru, věřím, že by nafilmoval   hodnotnější dílo, třeba horor z místních   chodníků, děravých silnic, kanálů bez   poklopů a padajících zdí. Kdyby bylo možné   film hodnotit nulou, dala bych nulu. Musela jsem   proto dát jeden bod (se znaménkem minus).
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2015
Neuvěřitelně uvěřitelný film!
Tak po shlédnutí tohoto filmu jsem musel dát   klobouk dolů. Atmosferický snímek, který   dodává obrovský dojem uvěřitelnosti hlavně   díky zvolené kameře, kterou obsluhuje jeden z   herců. Film má sice krátkou pasáž, ale v   průběhu filmu nám tvůrci ukážou sérii   propracovaných efektů se zajímavým   monstrem.
Od scénáře se v tomto ohledu nedá   nic moc čekat. Příběh je jednoduchý, postavy   neobsahují nějak zvlášť velký charakter, ale   v úvodu se s nimi dost seznámíme.
Úvod se mi   zdál moc protažený, dal se klidně zkrátit na   kratší pasáž.
Z filmu jsem si odnesl velký   zážitek. Velkou pochvalu uděluji celému   filmovému štábu!
HanzWayne
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.12.2011
WTF???
Muze mi nekdo rici co to je za film?? Samej rev a   jakasi obluda co se z cista jasna zjevila a   demoluje Manhattan... Podle me to je film   naprosto o nicem... Radsi starou dobrou Godzillu,   to melo aspon dej a obsazeni... ;)
FLA
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.11.2011
Mě ta kamera vadila,nápad dobrej.Zpracování   horší,moc mě to nechytlo a chvílema jsem se i   nudil,nevím na podobné téma jsem viděl asi   lepší filmy.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2011
Tenhle film je fakt bomba. Způsob vyprávění   katastrofického příběhu je vskutku napínavý.   Dívat se na rozsáhlou katastrofu z pohledu   účastníků, to příliš často ve filmu vidět   není. Žádný globální pohled na monstrum   ničící město. Ale pěkně z pohledu mravence,   kdy ten mravenec netuší, kdy bude zašlápnut.  
Začíná to pěkně a nevinně. Mladá parta   lidí si užívá na párty. Drbe se. Ten se   vyspal s tou a ta s tím. A najednou, kdesi v   povzdálí na Manhattanu dochází k sérii   výbuchů. Zdá se, že nebezpečí je docela   daleko. Zdroj těchto výbuchů zprvu není znám.   Ale nebezpečí se přiblíží velice rychle a   udeří nekompromisně. Jeden hrdina kape ua   druhým. Město je postupně ničeno a s ním i   jeho obyvatelstvo. Mostrum je poněkud silnější   a úspěšnější než byla ve své aktivitě   legendární Godzila. Tohle monstrum nemá jméno.   Poměrně rychle se rozmnožuje a ve městě se   objevuje menší monstrózní havěť, která je   rovněž pro lidský organismus nebezpečná.  
Vše je sledováno z pohledu obětí a lidí   snažících se zachránit, je to vše natáčeno   na videokameru.
Film Monstrum si zaslouží   ocenění především za originalitu, ikdyž   jistou obdobnost najdeme třeba u filmu Záhada   Blair Witch.
Duen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.5.2011
Pro mě velice příjemné překvapení..film   natočený neobvyklou formou s dobrým motivem..a   nekončí klasicky jako spousta podobných..
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih60684minih60684Serie galante (1989) [TV seriál] 
n
minih140611minih140611V dosahu smrti (2015) 
Close Range n
minih57218minih57218Slimák Maťo a škriatok Klinček (1976) [TV seriál] 
Slimák Maťo a škriatok Klinček n
minih73519minih73519WIPEOUT Souboj národů! (2011) [TV pořad] 
WIPEOUT Souboj národů! n
minih68532minih68532Lhář má čtyři tváře (2010) 
The Four Faced Liar n
minih164457minih164457Láska za láskou (2017) 
Love After Love n
minih142719minih142719Tah pěšcem (2014) 
Pawn Sacrifice n
minih22475minih22475Věznice (1987) 
Prison n
minih78167minih78167Zkažené mládí (2007) 
On the Doll n
minih66846minih66846Zrození Planety opic (2011) 
Rise of the Planet of the Apes n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

The Cloverfield Paradox (2018)

 The Cloverfield Paradox (2018)
The Cloverfield Paradox n
Cloverfield Movie
Žánr: horor / mysteriózní / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Julius Onah

(pokračování)

Ulice Cloverfield 10 (2016)

 Ulice Cloverfield 10 (2016)
Ulice Cloverfield 10 n
10 Cloverfield Lane
Žánr: drama / mysteriózní / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Dan Trachtenberg

(pokračování)

Monstrum (2007)Monstrum (2007)Monstrum (2007)Monstrum (2007)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10