Duben
ohodnotit

Mongol – Čingischán

Mongol

Další název:
Mongol: The Rise of Genghis Khan; Mongol - Džingischán (SK)
Rok:
2007
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
17.4.2008
„Byl zrozen k vítězstvím.“

Komentáře k filmu Mongol – Čingischán

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
anonym1983
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2015
anonym1983
:-) Velmy dobrý a zaujímavý   historický film! :-) Dnes som   pozeral na kanály Film+ .   Mám rád také zaujímavé,   dobrodružné historické   filmy :-).
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.10.2014
Velkolepá freska o životě   velkého válečníka a   dobyvatele. Vadí mi pouze   věrohodnost příběhu,   které dávám tak 40   maximálně 50 procent.   Rovněž celkové ladění   filmu do jakési milostné   romance mi také nesedí.   Představoval jsem si jiné   pojetí filmu, ale to je moje   chyba. Celkově se mi film   líbil, nádherné přírodní   scenérie a dobrá kamera.
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.2.2014
Poetické ztvárnění života   Čingischána v nijak   neuspěchané stylu. Nabízí   velkorysou podívanou,   jejichž dramatizace a   překrásné záběry   vytvářejí opravdu   neskutečný zážitek.   Výprava je veliká a tak i   pohled na přírodní   scenérie nenechá nikoho   chladným. Nabízí se i   několik, byť kratičkých   bitev. Silný scénář však   velkolepou bitvu zase tolik   nepotřebuje. Trochu větší   je až na konci, ale vypadá   spíše průměrně. Na dvě   hodinky stopáže toho moc   zase snímek neprozradí.   Poetika ono vyprávění   prostě natahuje. Je čas se   rozjímat a přemýšlet o   přirozených lidských   věcech.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.11.2013
Film se snaží být   historickým ohlédnutím o   osudech mongolského chána   Temudžina - Čingischána,   ale filmu s O.Sharifem v   hlavní roli se nevyrovná -   možná, že věrnost historii   je na škodu - film se   Sharifem je sice 50 let   starý, ale určitě si ho   budu pamatovat víc.
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2012
Ze zkušenosti vím, že je   naprosto zbytečné požadovat   od filmu, aby obsahoval vše a   věnoval se v případě   žiovotpisného snímku   jakési vrcholné životní   etapě, kterou ze záhadných   důvodů režisér opomenul,   nebo zkrátil,když tomut tak   není, je film méně dobrý a   pro někoho možná až   bezvýznamný. Tento   konkrétní film se zaměřil   od samého počátku na   dramatické okamžiky z   vývojových životních etap   Čingischána, ale to vše na   pozadí zvláštních obrazů   jak krajiny, tak zvláštních   zvyklostí a také hodnot. V   totmto smyslu tento film   patří mezi kategorii filmů,   které dávají divákovi   více, než-li cokoliv v tomto   směru bylo již natočeno.
Amthauer
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Ten film není špatný. Má   nádherné exteriéry, dobře   natočených pár akčních   (popř. bitevních) scén a   hercům jejich náležitost do   dávného středověku   věříte. Jenže! Celé dvě   hodiny jsem čekal, kdy   konečně skončí ten úvod,   ve kterém je Temudžin buď   malý kluk nebo otrok a nebo   malý kluk a otrok zároveň a   kdy konečně přijde ten epos   o Čingischánovi, jak plení   jednu zemi za druhou. Nic   takového. Film končí v   momentu, kdy se hrdina stává   chánem a to, co jsme čekal,   že bude filmem samotným, je   odbyto jen závěrečným   nápisem: "Temudžin   dobyl půl světa."   Sakra, to je jak film o Peteru   Parkerovi, který se vůbec   nepromění na Spidermana!
J-CoB
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.8.2009
Zajímavý film mongolština v   příběhu vtáhla do děje   jediné co bych vytknul byl   zrychlený konec teda mě   osobně to tak přišlo, ale   každopádně za zhlédnuti   tento film stojí.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2009
Celkom zaujímavý historický   film o zakladateľovi   mongolskej ríše   Čingischánovi. Po vizuálnej   stránke je tento film   skvelý, výborné sú tu   zobrazené bitevné scény,   dej je pútavý, záživný a   napínavý, počas celého   filmu sa stále niečo   zaujímavé, je tu plno   dramatických okamihov a   zvratov. Ja osobné som sa pri   jeho sledovaní vôbec   nenudil.
gabikazavacka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2009
Páči sa mi, že aj rusi   vedia natočiť veľmi   kvalitný film a obsadiť do   hlávnej úlohy vynikajúceho   japonského herca. Všetci   herci tu podali vynikajúci   herecký výkon. Film postupne   graduje. Na začiatku sú tam   len desiatky vojakov, od   polovice filmu sú tam už   tisíce. najprv ukazujú len   holé mongolské stepy,   postupne ukazujú. Film je   veľkofilm a musel byť   nákladný.

Len po historickej   stránke by som vytkla, že   Džingischán - Temudžin bol   v skutočnosti muž teroru.   Film sa končí len vetou, že   v roku 1206 sa stál chánom   Mongolska. Ale z dejín vieme,   že počas svojho života   stihol dobiť takmer polovicu   terajšieho sveta, a že   Mongoli Tatári sa stali   postrahom kadiaľ tiahli.   Plienili, vraždili, lúpili,   snasilnovali. Malý dobrý   bodík mu možno pripísať,   že mestá, ktoré sa mu   vzdali. Džingischán vo filme   urobil štyri zákony - medzi   nimi bolo, nezabíjať ženy a   detí, ale ako to v   skutočnosti bolo, to vie   každý - samé vraždy.

Dokonca, aby   nahnal teror ľudom, nechal   ich vyhladovať.

Toľko o slávnom   Džingischánovi.
adam75
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.7.2009
Slabý odvar asijských,   potažmo amerických a   evropských historických   velkofilmů... Chybí tady   hlubší vykreslení postav, o   Čingischánovi se pořádně   nic nedozvíme, děj staví na   love story, která tam vůbec   nesedí... Dost nudný film,   tak tak jsem se tím   prokousal...
Hugin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.6.2009
Jelikož jsem byl připraven   na to, že se bude jednat o   Čingischánovo dětství a   mládí, absencí velkolepých   dobyvačných bitev jsem   zklamaný nebyl. Sice mně ve   filmu pár věcí   neštymovalo, jako např.   nedostatek tolik typických   mongolských poníků a   mystérium v podobě vlka.   Také zidealizovaná postava   hlavního hrdiny, jako   lidumila a spravedlivého   vládce je v rozporu s   historickou skutečností, kdy   při následných mongolských   tažení bylo vyvražděno   milióny lidí, takže se   jedná spíše o mýtus a   legendu, ale vizuální   ztvárnění, exteriéry a   věrohodně natočené bitvy   vše vyvážily. Za ocenění   stojí to, že byl film   natočen v mongolštině a   nemá snahu se podbízet   americkému trhu. Na škodu   nebyl ani jednoduchý a   přímočarý děj, ovšem   přílišné skákání v   čase a zkratkovitost   jednotlivých úseků života   mně nevyhovovala. Chtělo by   to natáhnout minimálně na   240 minut a proložit to   scénami z běžného života,   zvyků a tradic mongolských   pastevců.
Ladasek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.2.2009
Tak takhle to bylo??
Dlouho jsem shlédnutí filmu   odkládal, trochu se   podobných věcí bojím. Ale   výsledek mě mile překvapil,   nechci hodnotit správnost   přepisu historie, o tu zde   asi nešlo, nicméně autoři   se vcelku dobře vypořádali   s obtížným tématem,   odlehčili jej   "milostným" vztahem   hrdiny a podařilo se jim v   omezené stopáži filmu   postihnout dobu od dětství   do zralého věku dobyvatele.   Akční scény bitev jsou   přibarvené víc, než by se   slušelo, ale to není na   závadu. Pozitivně hodnotím   nádherné exteriéry a   výborně zvládnuté   zobrazení   "velkých" bitev.   Takže ve výsledku povedený   film.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.11.2008
Ruský historický epos   mapující život slavného   Čingischána. Vizuálně je   film výborný stejně jako   skvěle zpracované a řádně   krvavé bitevní scény avšak   film trpí klasickým   syndromem historických   velkofilmů a to je zbytečná   zdlouhavost a spousta   zbytečných a nudných   informací.
remky3
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.10.2008
Skvělý životopisní film,   kde Čingischán není   vykreslen pouze jako   krvelačný dobyvatel, ale i   sjednotitel národa a ctitel   tradic.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.9.2008
Od filmu jsem čekal mnohem   více Čingischán je znám   svým velkolepým válečným   tažením, ve filmu vyhrál   jen jednu bitvu.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.9.2008
Pro historické filmy které   se zakládají na pravdě,   mám neuvěřitelnou   slabost…Konečně jsem   sehnal tuhle legendu, co jsem   se nahledal abych zjistil že   výsledek není podle mích   očekávání…Asi jako   všichni jsem čekal   válečné tažení,   pořádné bitvy, a   jednoduchý děj...Válečná   tažení jsem tam napočítal   dvě, leč opravdu   realistická, pochod   milionové armády na konci   filmu je opravdu   neskutečný…Pořádné   bitvy tam byly tři, krev   stříká v litrech, záběry   zohavených těl, toho všeho   se režisér nebál…A v   jednoduchém ději jsem se   sekl nejvíc, příběh byl   jiný než bych čekal, zvrat   za zvratem, pořád dokola byl   zajat a každému kdo mu   ublížil slíbil brzkou   smrt…Viděli jsme dětství   a jeho cestu životem která   je docela nezajímavá,   scénáristé se podle mě   měli řídit víc   historickými fakty a dát   nám víc z toho co uvidíme   až na konci…Nakonec z toho   vzniklo díle kde si budete   myslet že Čingischán byl   nějaký hodný strejček z   východu…Dost věcí bylo   podle mě nedotažených do   konce a to také ubíralo na   úchvatnosti celého   projektu…Co si ale prostě   zaslouží pochvalu je hudba a   kamera, nebýt jich tak bych   tento film zavřel do   skříně a zahodil klíč!!!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih60435minih60435Zvrácená láska (2006) [TV film] 
Maid of Honor n
minih15949minih15949Creepshow: Plíživý děs (1987) 
Creepshow 2 n
minih29865minih29865Babí léto (2001) 
Babí léto n
minih199404minih199404Signál (2024) [TV minisérie] 
Das Signal n
minih19603minih19603Starman (1984) 
Starman n
minih47097minih47097Dveře (1976) [TV hra] 
n
minih69715minih69715Šťastný smolař (1938) 
13 Stühle n
minih71208minih71208Děsivá předpověď (2009) [TV film] 
MegaFault n
minih124927minih124927Avere vent'anni (1978) 
Avere vent'anni n
minih39811minih39811Sardinky, aneb život jedné rodinky (1986) [TV film] 
n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:40

34 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:55 - 09:25

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190535
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178262

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10