Jeden svět
ohodnotit

Moje léto lásky

My Summer of Love

Další název:
Moje letní láska
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
10.11.2005
„…VÁŠNIVÉ, OSUDOVÉ, ZAKÁZANÉ, NEZAPOMENUTELNÉ…“
Popis / Obsah / Info k filmu Moje léto lásky
Setkaly se náhodou a během jednoho parného léta se spřátelily. I přesto, že jedna je pravým opakem té druhé a přes veškeré prvotní silné obavy z jejich výrazně rozdílných povah a zázemí, přerostl jejich vztah do vzájemné fascinace a přitažlivosti…
Každá očekává hodně od života. Obě doufají v něco velkolepého a jedinečného. Postupně přicházejí na to, že jedna druhé dokáže poskytnout něco ze sebe…

Mona (Natalie Press), za na první pohled hrubým vzhledem a vesnickou jednoduchostí se skrývá mimořádná inteligence a velká touha zažít něco, co vybočuje z prázdnoty každodenního života.
Tasmin (Emily Blunt) je jejím opakem. Vzdělaná, zkažená, cynická a krásna. Připravená využít každou příležitost.


Film je opojnou romancí dvou žen, jejich vzájemně zničující posedlostí, bojem za lásku a vírou v ní, ve společnosti, pro kterou je to nemožné. Bezprostřední, neobyčejný a tajemný příběh ozvláštňuje půvabné herecké obsazení obou hlavních postav.

Mona poslouchá svého bratra s ironií ale i strachem. Směje se nad jeho přesvědčením o „Znovuzrození“, jako řešením své násilnické minulosti. Už ji přestávají bavit jeho zvláštní kámoši. Mona touží opustit bratra a začít žít. Její nynější život není zrovna žádná sláva. Prázdné a bezcílné alkoholové orgie s místními zoufalci, občasný sex bez stopy lásky většinou na zadním sedadle auta a domov neustále plný bratrových křesťanských „sjezdů“. Touží utéci….za Tasmin. V Tasminině domě najde vše, po čem toužila.
Učí se poznávat filozofy, skladatele, pije to nejlepší víno. Spolu se smějí, tancují, líbají se. Strávily spolu noc. Obě dostanou to, co nejvíc chtějí, ale jedna z nich udělá chybu….udělá to nejhorší, co může udělat….bude chtít víc…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moje léto lásky
Mona /Natalie Press/ má skvělý moped, který stál pouze několik desítek liber. Laciný, ale bez motoru. Žije s bratrem Philem /Paddy Considine/, který se snažil rozeběhnout hospodu. Poté však našel „svou“ cestu k bohu a snaží se obrátit sebe a své okolí od alkoholu a jiných neřestí. Tamsin /Emily Bmunt/ je bohatá, zkažená a žije život plný svůdných dobrodružství.
Potkají se na vřesovišti za jejich Yorkshirskou vesničkou a tím se začíná odvíjet jejich silné přátelství. Tamsin je stále hlavou v oblacích, Mona je zase drsná a vtipná. Tamsin je okouzlující a Monu si absolutně získá.
Tamsin a Mona chtějí uniknout ze svých zaběhlých kolejí, ale Phil je chce spasit... Mona chce zpět svého starého a skvělého bratra, bratra kterého milovala. Tamsin chce poznat, co ho natolik změnilo.
My Summer Of Love je jedním z nejopojnějších snímků tohoto léta (2005). Vášnivé, komické a záhadné drama. Plné překvapujících výkonů obou dvou hlavní představitelek. Obě jsou začátečnicemi v komerčním filmu. Snímek ukazuje emocionální a psychické neřestné vlivy půvabného léta a těchto dvou mladých žen.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moje léto lásky
Britský režisér polského původu Pawel Pawlikowski, považovaný za jednoho z nejlepších současných ostrovních filmařů, natočil komorní prázdninový příběh Moje léto lásky podle stejnojmenného románu Helen Crossové, avšak převzal z něj jen ústřední motiv vztahu dvou dívek z odlišných sociálních vrstev. Pominul tak umístění děje do období bouřlivých hornických stávek v osmdesátých letech, zredukoval na minimum počet postav i epizod a naopak přidal postavu Monina bratra Phila. – Šestnáctiletá Mona, žijící v yorkshirském městečku, se seznámí s vrstevnicí Tamsin, která zde tráví prázdniny v panském sídle. Obě dívky jsou krajně odlišné. Mona mluví dialektem a zdá se oproti kultivované Tamsin hrubá a neotesaná. Má za sebou také sexuální zkušenost se starším mužem a o své budoucnosti si nedělá žádné iluze. Překvapivě dobře však kreslí. Navzdory společenským rozdílům se zrodí mezi dívkami křehké přátelství; spojují je mj. i jejich zážitky se smrtí blízkých: Moně zemřela maminka na rakovinu, Tamsin zase sestra Sadie na následky anorexie. Mona bydlí nad hospodou s bratrem Philem, který se však po návratu z vězení dal na víru a rozhodl se přeměnit rodinný podnik na duchovní centrum. Dívka proto tráví většinu času s Tamsin ve velkém domě, v rozlehlé zahradě a v okolí městečka. Obě mají „své místo“ u říčky, tekoucí mezi velkými kameny. Přátelství se rychle mění v erotický vztah, zobrazený s velkou cudností. Mona však před koncem prázdnin pozná, že jí kamarádka lhala a že ji využila v okamžicích letní nudy. (Vyjde mj. najevo, že její sestra nezemřela.) Mona se s tím však díky své silné osobnosti dokáže vyrovnat. – Pawlikowski ve spolupráci se známým polským kameramanem Ryszardem Lenczewským akcentují vizuální stránku v malebných impresionistických obrazech krajiny i pečlivě vybraných interiérů. Jednoznačnou dominantou však je souhra obou mladých hereček, podávajících málokdy vídaný civilní a naprosto přesný výkon. Hlavně Natalie Pressová dokáže zachytit proměnlivost Mony s neuvěřitelnou přesvědčivostí a zároveň s minimem prostředků. Režisér ostatně oběma představitelkám ponechal při práci dostatečný prostor pro improvizaci. – Moje léto lásky patří k výjimečným nenápadným filmům, oslovujících diváka kultivovaností, bezprostředností a zároveň i určitou hloubkou výpovědi.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10