Modré s nebe (1930)

Modré s nebe (Reaching for the Moon)

Reaching for the Moon

Další název: Lucky Break

    Žánr: komedie / hudební / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 91 min., (74 min. zkrácená verze)
„Černobílá hudební komedie na námět a s písněmi Irvinga Berlina“
Heroická postava amerického filmového hrdiny Douglasa Fairbanksa se po dlouhé době znovu objevila na plátnech biografů ve filmu "Modré s nebe". Jeho úspěch nebyl již tak výrazný jako dejme tomu před deseti lety, ale všichni ti, kteří ho znali z dob jeho vrcholu, neobdivovali se mu s takovým nadšením jako dříve, přece jen ho sledovali v kině s patřičnou úctou. Byl jedním z největších od počátku filmu a znamenal pro vítězství tohoto nového světelného umění mnoho.

Protože film přišel do našich kin v roce 1932, distributoři připomínali, že náš hrdina za rok slavil své padesáté narozeniny - a to pochopitelně nemohla již být jeho svěžest a podmanivost taková jako například ve filmech "Černý pirát", "Zloděj z Bagdadu", "Tři mušketýři", "Zorro mstitel", "Muž s bičem", "Gaučo" atd. K uspokojení diváků stačilo upozornění, že se v tomto novém filmu Fairbanks jeví lepším a dokonalejším než ve svém posledním filmu "Zkrocení zlé ženy". Film "Modre s nebe" ho poprvé představuje ve fraku, v luxusní společnosti a jeho láskou je elitní Američanka. Vypadalo to tak, že se asi Fairbanks již nikdy nevrátí k druhu filmu, který založil jeho slávu a který byl již na vymření. Odklon od vítězné exotické romantiky vzal mladému obecenstvu to, co kdysi bylo jeho největším trumfem a štěstím.

Prostě přicházely nové druhy filmů. Vyvstala otázka, zda se nahradí starší druh Fairbanksova filmu - na to měla odpovědět duše a srdce těch dávných mladých. Pro ty, co již tehdy absolvovali svá mladá léta, zůstávali vzpomínky na filmovou romantiku Douglasovy jakosti velké a krásné . A proto byl Fairbanks vždy vítán, i když nebyl již tím čim byl dříve. Ale: vždy přinášel vzpomínky na krásu, kterou urvala tehdejšímu divákovi krása jiná. Takže: s takovou krásou již Velky Doug nemohl soupeřit - škoda!  Autor: Asmodej

režie:
Edmund Goulding
 
 
hraje:
Douglas Fairbanks (Larry Day), Bebe Daniels (Vivien Bentonová), Edward Everett Horton (komorník Roger), Claud Allister (sir Horace Partington Chelmsford), Jack Mulhall (Jimmy Carrington), Walter Walker (James Benton), June MacCloy (Kitty), Helen Jerome Eddy (Larryho sekretářka), Bing Crosby (Bing), Marcelle Corday (Vivianina služebná), Emmett Corrigan (Timothy Grovener), Adrienne D'Ambricourt (Francouzka ), Bud Geary (letec), Alphonse Martell (správce), William H. O'Brien (sluha Telling Larry ), Phil Tead (reportér)
 
 
námět:
Irving Berlin (příběh)
 
 
scénář:
Edmund Goulding, Elsie Janis (dialogy)
 
 
kamera:
Ray June, Robert H. Planck
 
 
hudba:
Alfred Newman (režie)
 
 
kostýmy:
David Cox
 
 
střih:
Hal C. Kern, Lloyd Nosler
 
 
výprava:
Julia Heron, William Cameron Menzies
 
 
výkonný producent:
Joseph M. Schenck
 
 
producent:
Douglas Fairbanks
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.