Mléčná dráha (1969)

Mléčná dráha (La voie lactée)
79.4 %
 
 

La voie lactée

Další název: La via lattea; Mliečna dráha; The Milky Way

    Žánr: symbolický / komedie / drama
    Země: Francie / Itálie / NSR
    Premiéra v ČR: 15.1.2003        
    Délka: 102 min.
„Neobvyklé zážitky dvou tuláků na cestě do poutního místa.“
Dva chudí poutníci se vydávají na cestu z Paříže do Španělska, kde chtějí navštívit slavné poutní místo Santiago de Compostela. Jejich pouť je provázena řadou podivných příhod: u silnice sedí dítě se stigmaty, vrchní číšník v restauraci zasvěceně diskutuje o Kristovi, venkovan oslovuje tuláky latinsky, prostitutka vyzývá zákazníky, aby s ní zplodili dítě… Udivení poutníci cestují i v čase – setkávají se s prvními křesťany, dvěma barokními šlechtici polemizujícími o Bohu, ale i se svými současníky.

Mléčná dráha patří do skupiny filmů, ve kterých se Buňuel zaobírá otázkou náboženské víry – a ve kterých se často nenávistně pouští do církve a jejích zástupců (z ostatních Buňuelových filmů s touto tematikou připomeňme snímky Nazarin, Viridiana či Šimon na poušti). Hravý a výsměšný snímek nezapře režisérovy surrealistické kořeny. Spíše než podklad k diskuzi nad problematikou víry podává útržkovitý, záměrně nejasný a silně sarkastický obraz úlohy náboženské dogmatiky v evropských dějinách. Víra však v Buňuelově neuctivém pohledu získává i určité poeticky humorné kvality.

Film s Paulem Frankeurem a Laurentem Terzieffem v hlavních rolích vznikl v roce 1969. Na scénáři s režisérem jako obvykle spolupracoval jeho francouzský kolega Jean-Claude Carriere.

Zdroj: ČT

režie:
Luis Buñuel
 
 
hraje:
Paul Frankeur (Petr), Laurent Terzieff (Jan), Alain Cuny (muž v kápi), Edith Scob (panna), Bernard Verley (Ježíš), François Maistre (francouzský kněz), Muni (matka představená), Michel Piccoli (markýz de Sade), Pierre Clémenti (ďábel), Georges Marchal (Jezuita), Delphine Seyrig (prostituka), Jean Piat (jansenista), Jean-Claude Carrière (Priscilián), Julien Guiomar (španělský kn), Marcel Pérès (hostinský), Michel Etcheverry (inkvizitor), Julien Bertheau (pan Richard), Auguste Carriére (sestra Františka), Claudio Brook, Claude Cerval (četník), Bernard Musson, Denis Manuel (student Rodolphe), Pierre Lary
 
 
scénář:
Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
 
 
kamera:
Christian Matras
 
 
hudba:
Luis Buñuel
 
 
výprava-architekt:
Pierre Guffroy
 
 
kostýmy:
Jacqueline Guyot, Françoise Tournafond
 
 
střih:
Louisette Hautecoeur
 
 
zvuk:
Jacques Gallois
 
 
produkce:
Serge Silberman
 
 
titulky-česká verze:
Zuzana Tomanová
 
 
mluví:
Luis Buñuel (hlas)
 
 
masky:
Jacqueline Pipard
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.