Místo nahoře (1958)

Místo nahoře (Room an the Top)
95 %
 
 

Room an the Top

Další název: Der Weg nach oben

    Žánr: psychologický / drama / romantický
    Země: Velká Británie
    Délka: 115 min.
Mladý úředník Joe Lampton sní o tom, že se jednou vymaní z chudých životních poměrů. Když se seznámí s dívkou z bohaté rodiny Susan Brownovou, vidí v tom pro sebe neopakovatelnou příležitost a úspěšně se jí dvoří. Avšak její rodiče brojí proti jejich svazku a pošlou Susan do Francie. Joe se pak zamiluje, a tentokrát doopravdy, do vdané Alice. Jakmile na to přijde její manžel a začne vyhrožovat veřejným skandálem, Joe Alici opustí. Do Anglie se vrátí Susan, která s Joem čeká dítě. Její rodiče nyní naléhají na jejich svatbu. Joe je zoufalý, protože Alice z nešťastné lásky spáchala sebevraždu. Neschopen najít jiné řešení, Joe svolí ke svatbě.
Film Jacka Claytona byl oceněn kritikou i diváky. Jeho psychologická studie je namířena proti licoměrnosti a kariérismu, tedy proti vlastnostem, bez nichž se v této společnosti dá jen těžko dojít vytčeného cíle.  Autor: curil

režie:
Jack Clayton
 
 
hraje:
Basil Dignam (farář), Simone Signoret ( Alice Aisgillová), Laurence Harvey (Joe Lampton), Heather Sears ( Susan Brownová), Hermione Baddeley (Elspeth), Donald Houston (Charles Soames), Donald Wolfit (pan Brown), Allan Cuthbertson (George Aisgill), Raymond Huntley (pan Hoylake), John Westbrook (Jack Wales), Ian Hendry (Cyril), Delena Kidd ( Eva ), Beatrice Varley (teta), Ambrosine Phillpotts (paní Brownová), Richard Pasco (Teddy), Kendrick Owen (muž v baru), Kenneth Waller (Reggie), Mary Peach (June Samsonová)
 
 
námět:
John Braine (román)
 
 
scénář:
Neil Paterson
 
 
kamera:
Freddie Francis
 
 
hudba:
Mario Nascimbene
 
 
střih:
Ralph Kemplen
 
 
producent:
John Woolf, James Woolf
 
 
překlad:
Julie Valtrová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.