Jeden svět
ohodnotit

Mise

The Mission

Další název:
Misie; Misia (SK)
Žánr:
Rok:
1986
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1989
„Mohl to být ráj na zemi.“

Komentáře k filmu Mise

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.12.2011
Opět jeden z příkladů   filmu, kterému plně   uznávám jeho kulturní a   uměleckou hodnotu, jen se   prostě MNĚ líbí jen na 5   bodů. V mých očích je   průměrný, ale vím, že   objektivně je výš.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.3.2012
Mise
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara:   Nejlepší výprava a   dekorace, Nejlepší kostýmy,   Nejlepší režie, Nejlepší   střih, Nejlepší hudba,   Nejlepší film. Oscar:   Nejlepší kamera.
Mise   se mi dost líbila. Rober De   Niro je úžasný herec, má   charisma a nejde než mu   nefandit. Spádovost byla   skvělá, pořád se něco   dělo, a nemuselo jít ani o   bojové scény. I ty   povídací byly svižné a   dynamické. To co dříve   kolonizátoři prováděli, to   je nepopsatelné zlo a je   dobře, že se na něj aspoň   stále odkazuje v literatuře   a ve filmech. Španělé,   stejně tak Portugalci, ale   třeba i Britové, prostě   někam přijeli a vnutili   místnímu obyvatelstvu svoji   kulturu, své náboženství,   zemi vyrabovali a dokonce si   přivlastnili i lidi.   Naštěstí otec Gabriel a   Mendoza nejsou až tak   špatnými, jak se mohou   chvílemi zdát a snaží se   udělat vše proto, aby se na   světě žilo lépe:) Nakonec   se nám vyrojí jedna otázka,   co je lepší, bránit svoje   ideály i za cenu násilí,   nebo zvolit pasivní odpor s   tím, že nemá žádný   účinek...
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2018
Kolonizace, přivádění   domorodců ke křesťanské   víře a politika lstivá,   nelidská, mocná, a co víc,   doslova smrtící. Je   tématicky lepšího filmu   než je tento? Temná historie   lidstva v tom nejsyrovějším   zpracování. Pevný citově   založený scénář,   nádherný soundtrack,   nádherná kamera, herecký   koncert Roberta De Nira a   Jeremyho Ironse. Příběh   neukazuje jen násilné   šíření křesťanské   víry, ale hlavně fakt,   nakolik byl ceněn lidský   život. Příběh je sice   veden dějovou linkou kolem   velmi vznětlivého   obchodníka s otroky, ale   události s domorodci s tím   velmi souvisí a nikoho   nemůže nechat chladným.   Příběh o vykoupení, víře   a strachu. Příběh o moci   považující člověka z   nižší vrstvy za zvíře bez   nároku na svobodu a vlastní   přesvědčení. Příběh,   který na samém konci   vyprávění šokuje   bezohledností nadřazenosti   mocných, ze které se lidstvo   ne a ne poučit. Ano, takto   pojatý příběh dokáže   chytnout za srdce, ale když   si večer pustíme hlavní   zprávy, dozvíme se, že se   tak děj stále.
PROCESOR
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2017
PROCESOR!
Vizuálně perfektní. Robert   De Niro táhne svůj   "pytel" plný   hříchu (za zabití bratra)   na skálu, kde mu ho domorodci   ušmiknou. Spoiler- tedy mu   odpustí, protože ví, že je   to ten, kdo je předtím lovil   a prodával, jako otroky.   Pocit naplnění z vykoupení   je silný moment ve filmu.   Příjezd šéfa z Evropy a   řečnění plné patosu na   náměstí o zachování či   zničení misí. " I   papouška naučíte   zpívat" Závěrečný   -nevyhnutelný masakr   domorodců, mi trochu ubral na   náladě.
Hugin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2008
Film o přerodu člověka a   rozpolcenosti církve. Jsou   zde dány do protikladu   tradiční křesťanské   hodnoty a lidskost proti snaze   církve o zachování si   politického vlivu bez ohledu   na následky. V konfliktu zde   stojí i formy odporu proti   bezpráví. Je účinnější   pasivní a nenásilný odpor   nebo aktivní obrana za   použití zbraní ?. Ve   finále dojdeme k závěru,   že jakákoliv forma odporu je   marná. Herecké výkony ve   vedlejších rolích jsou   zcela zastíněny projevem   pana de Nira a Jeremy Ironse   obsazených do hlavních   rolí. Celým snímkem se   prolínají překrásně   natočené scenérie přírody   a vše je umocněno   dojímavou, někdy až slz do   očí vhánějící, hudbou od   Ennio Morriconeho.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Skvělí herci, dobrá kamera   a krásná hudba nezachrání   celkovou utahanost a pomalost   filmu. Je to škoda jelikož   téma bylo zajímavé a   některé scény výborné.
Pecik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.10.2011
Pěkný postarší snímek z   prostředí pralesů kde   kolonisté se zbavují   domorodých kmenů. Důraz   zaměřen na lidskou krutost v   oponentuře s vírou a bohem -   ani plná oddanost nenahradí   nutnost boje a války.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.10.2018
Svata Trojica:Irons-De Niro-Neeson...
Jeden z mala filmov,na ktorych   svoj vek /1986/ nie je   vidiet.Aj v r.2018 je vyborny   hlavne vdaka skvelym hereckym   vykonom dua Irons -De   Niro.Nadherne prostredie   vykreslila sama priroda a   nebolo treba specialne   efekty,bez ktorych sa sucasne   filmy nezaobidu.Moralny odkaz   zaujimavy.
Film   jednoznacne doporucujem.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.6.2011
Velkolepá (přírodní   scenérie tady dělají   hodně), srozumitelná,   divácky vděčná podívaná.   Za tím neskrývám nic   hanlivého, protože The   Mission navíc není vůbec   hloupý film a nese i   výrazné poselství. To   trochu koriguje vžitou   představu o jezuitském   řádu jako o represivní,   tmářské organizaci a   ukazuje, že jeho činnost v   jihoamerických koloniích   mohla být leckdy přínosná   a humanistické ideály   kněží upřímné. Aspoň   tedy v porovnání s těmi   otrokářskými, protože i   misionáři aniž si to   připouštěli vnucováním   svého náboženství a   kultury domorodcům   likvidovali tu jejich a   přesekávali tak jejich   kořeny. Film je taky nebo   možná především hereckým   představením De Nira a   Ironse, jejichž postavy   ztělesňují druhý zásadní   konflikt příběhu: postavit   se zlu i za použití násilí   nebo pěkně po křesťansku   nastavit druhou tvář?   Nakonec oba přístupy   selhávají, i když v pohledu   umírajícího Mendozy na   masakrované mešní   shromáždění se možná   skrývá jemné přitakání   tomu gándhíovskému pohledu.   The Mission je příklad   snímku nad nímž filmový   kritik možná trochu krčí   nosem pro jeho úhlednou a   efektní fazónu, ale nakonec   proti němu neřekne ani   popel, protože je to stejně   zážitek.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2012
Nádherné a hluboké ...   Krása přírody a   přirozenost původních   obyvatel jsou zde dány do   kontrastu řádu katolické   církve a evropských   egoistických mocenských   zájmů. Herecký koncert   Roberta De Nira a Jeremy   Ironse je radost sledovat a   celé to podtrhuje jak jinak   než geniální hudba mistra   Ennia Morricone. Skvost.
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.9.2015
Mezi indiany
Krásná Morriconeho hudba,   úchvatná kamera a hlavně   brilantní Jeremy Irons, to   jsou hlavní tři důvody,   proč tenhle film vidět.   Jinak se jedná o vcelku   naivní příběh o   superidylickém světě   amazonských Indiánů a   jejich jezuitských přátel,   kteří žijí šťastně v   pevném objetí s Bohem v   popředí s na hranici   uvěřitelnosti hrajícím De   Nirem. Proti nim stojí   lumpové ze všech   nejodpornější a vše   vyvrcholí závěrečnou   honěnou na lodičkách..
Ed
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.5.2005
Výborný film a super hudba   od E. Morriconeho.
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.3.2008
Kdyby někdo můj komentář náhodou četl,
nechť ví, že den, kdy jsem   se stala uživatelkou FDb.   považuji za jeden z   nejpříjemnějších v   letošním roce. Filmem žiju   celý svůj život. Tato   databáze mi velice   připomíná dárek od mého   syna, tedy už z r. 1995   CINEMANIE 95. Byla sice v   angličtině, ale stejný   systém, tedy jen na   listování, s některými   videoukázkami. Na tu dobu   něco zcela nového,   úchvatného. Ale nyní k   tomuto filmu. Nikdy jsem již   neviděla tak smutné oči,   opravdu si ty oči pamatuji po   celá ta léta a na film   stále vzpomínám. Hned si ho   ukládám mezi mé   nejoblíbenější. Irons byl   též skvělý, ale De Niro,   to byla nádhera. Škoda, že   děj byl tak drastický, ale,   bohužel, tak už to chodí.
callaghan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2012
"Ne, tohle jsme ze světa   udělali my." Naprosto   skvělý film, který ukrývá   tolik pravdy a jediné, proti   čemu jasně revoltuje je to,   jaká zvěrstva jsou lidi   schopni napáchat, když jim   jde jen o vlastní zisk a   začnou si myslet, že jsou   někde výš než ostatní.   Ironsův mírový pochod v   závěru mi naprosto vzal   dech, ale člověk musí   sympatizovat i s odbojem   Roberta de Nira, který se   rozhodne zemřít "s   rukama od krve".
padde
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.1.2008
Pro mě osobně velice silný   film, který nutí k velkému   zamyšlení. O opravdovosti,   lidské přirozenosti,   bezelstnosti, síle moci,   svědomí .... Až do   shlédnutí tohoto filmu jsem   neměl rád J.Ironse. A i   když jsem film viděl před   několika lety, stále se mi   jeví, jako bych ho viděl   minulý týden. Určitě k   tomu přispívá naprosto   unikátní hudba. Jasně   patří do mého TOP 10.
Misachan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.1.2006
Můj filmeček
Mise je můj nej film. Myslel   sem si,že si niky nevyberu   ten životní,ale tenhle to   prostě je..je dokonce lepší   než Vinnetou a Old   Shatterhand :))) Panenská   příroda, démonický Roberto   DeNiro, nade všemi stojící   Jeremy Irons, v pozadí   dohližející Liam Neeson,   pár pořádných padouchů,   krásná myšlenka, tragický   konec, nepřekonatelná hudba   Ennia Morriconeho...to vše   dáva dohromady to,co byste   měli vidět.
pivnidoga
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2007
Asi nejzajimavejsi historicky   film, ktery sem videl, k De   Nirovu vykonu asi netreba nic   rikat, prace kameramanama je   na vysoke urovni a snimky   okolni krajiny sou uzasne.
fadomo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2010
Fascinující podívaná!   Silný a dojemný příběh,   doprovázený přenádhernými   záběry jihoamerické   divočiny korunovaný   dokonalými výkony R.De Nira   a Jeremyho Ironse. Celý tento   filmový skvost ještě velmi   umocňuje nádherná   Morriconeho hudba, která je   vedle filmu Tenkrát na   západě dle mého názoru to   nej z filmové hudby Ennia   Morriconeho vůbec. Opět   pouze lituji,že jsem tento   úchvatný film neviděl na   filmovém plátně...Další z   mých top 10 filmů, který si   pouštím každý rok o   Vánocích!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih93629minih93629Haló, tady Indie (2010) [TV seriál] 
Outsourced n
minih3670minih3670Batman (1966) 
Batman n
minih81639minih81639Kráska mezi muži (2010) [TV film] 
Beauty & the Briefcase n
minih9973minih9973Karate tiger 6: Nejlepší z nejlepších 2 (1993) 
Best of the Best 2 n
minih9844minih9844Kačer Howard (1986) 
Howard the Duck n
minih62489minih62489Sorry, Wrong Number (1948) 
Sorry, Wrong Number n
minih5950minih5950Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) 
Dědictví aneb Kurvahošigutntág n
minih37881minih37881Španglicky snadno a rychle (2004) 
Spanglish n
minih10211minih10211Kickboxer (1989) 
Kickboxer n
minih31903minih31903Záskok (1997) 
n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697526
Fotografií: 763185
Plakátů: 375842
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10