Duben
ohodnotit

Miloš Forman: Co tě nezabije...

Další název:
Miloš Forman
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
8.10.2009
„Miloš Forman tentokrát jinak. Dokumentární vyprávění, ve kterém nechybějí emoce...“
Popis / Obsah / Info k filmu Miloš Forman: Co tě nezabije...



FILMY – ÚSPĚCH – KARIÉRA – ZKLÁMÁNÍ – PŘÁTELÉ – RODINA – HOŘKOSTI DĚTSTVÍ – KRUTOST MOCI - VZPOURA - SVOBODA … To jsou základní pilíře vizuálně velkoryse koncipovaného dokumentu režiséra Miloslava Šmídmajera, který hledá odpovědi na základní otázky: Proč musel Miloš Forman natočit některé filmy tak, jak je natočil? Z čeho pramení jeho vnitřní síla? Jaký je jeho životní příběh a jaký je Miloš Forman dnes?



Miloš Forman přišel v dětství za války o rodiče. A jeho první synové přišli o 27 let později o otce, když byl nucen zůstat v zahraničí. Teprve nyní dohání to, co jiní zažívají v mládí…

Mnoho krutých zkušeností ho nutilo natočit některé filmy. Proč právě Přelet nad kukaččím hnízdem? Proč Goyovy přízraky? Proč zrovna Larry Flynt? Proč je jeho největší silou touha po svobodě?



Na tyto a další otázky se snaží odpovědět celovečerní dokument Miloše Šmídmajera, nahlédnout do intimnějších zákoutí životních peripetií Miloše Formana, o kterých mluví jen málokdy, zachytit ty momenty, zážitky a životní situace, které jej hluboce zasáhly a ovlivnily nejen soukromá rozhodnutí, ale staly se inspirací pro jeho filmovou tvorbu, zazněly s neobyčejnou hloubkou v jeho filmech.



Díky tomuto filmu strávíte ve společnosti Miloše Formana sto minut a dozvíte se o jeho životě a uvažování víc než kdy předtím. Nahlédnete do jeho soukromí, do jeho smutků… poznáte, jaký význam má pro něho dnes rodina, jeho synové… Užijete si i úryvky ze slavných filmů, setkáte se známými osobnostmi z filmového světa, prožijete oscarový večer při Přeletu nad kukaččím hnízdem, uvidíte řadu unikátních záběrů…



Dokument vznikal v průběhu pěti let a natáčel se v New Yorku, Connecticutu, Paříži, Valencii, Madridu, Praze a na dalších místech České republiky. Vedle Miloše Formana, ve filmu účinkují i jeho přátelé, spolupracovníci a slavní herci z neméně slavných Formanových filmů: Natalie Prtman, Javier Bardem, Annette Bening, Woody Harreloson, Louisa Fletcher a další.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miloš Forman: Co tě nezabije...



Nejnovější dokument Miloše Šmídmajera se snaží nahlédnout do intimnějších zákoutí životních peripetií Miloše Formana a zachytit zážitky a životní situace, které jej hluboce zasáhly a staly se mu inspirací pro filmovou tvorbu.

Přestože o Miloši Formanovi již bylo natočeno několik dokumentů, zůstává tento „pan režisér" stále vzrušující a inspirativní osobností. Tím spíš, že za posledních patnáct let došlo v jeho soukromém životě k velkým změnám, a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty. Dokument Miloše Šmídmajera se snaží nahlédnout do intimnějších zákoutí životních peripetií Miloše Formana a zachytit zážitky a životní situace, které jej hluboce zasáhly a staly se mu inspirací pro filmovou tvorbu. Proč ve filmech Miloše Formana s takovou vášnivou naléhavostí zní téma svobody či téma jedince v soukolí mocenských mašinérií a jeho práva na vzpouru? Proč byla pro něho tak důležitá nedávná spolupráce se syny Matějem a Petrem na inscenaci Dobře placené
procházky? Co je pro něho dnes, po létech úspěchů a slávy, v životě nejdůležitější? O těchto a dalších otázkách i momentech v životě Miloše Formana přináší výpověď motivicky i vizuálně velkoryse koncipovaný dokument, který vznikal v průběhu pěti let. Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i bližšími seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem a Saulem Zaentzem, producentem Paulem Rassamem, scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carriěrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham, Annette Beningová, Woody Harrelson, Luise Fletcherová, Natálie Portmanová a další, (materiály distributora)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miloš Forman: Co tě nezabije...



Producent, scenárista a režisér Miloslav Šmídmajer, který se stále více věnuje hrané tvorbě, natáčel od počátku 90. let především umělecké dokumenty, věnované předním osobnostem českého filmu a kultury. O Miloši Formanovi realizoval již medailonky Drž se toho snu (1990), v němž se zaměřil na jeho kariéru, a Chuť slávy (1996), soustřeďující se na umělcovo neúspěšné období mezi Valmontem (1989) a biografií Lid versus Larry Flynt (1996). Dále mimo jiné natočil i portréty Formanových přátel a kolegů, Miroslava Ondříčka, Theodora Pištěka nebo Vladimíra Pucholta. Díky těmto snímkům navázal s Formanem natolik blízký kontakt, že mohl zpracovat i další dokument Miloš Forman: Co tě nezabije... Film vznikal pět let. Přináší zvláštní mozaiku s několika vrstvami. Pozornost na sebe strhávají především Formanovy vzpomínky: na rodiče, kteří nepřežili válku, na různá místa spjatá s jeho dětstvím a mládím, na studia a umělecké začátky, na první setkání se zahraničními kolegy, na první léta v Americe, na úspěchy a neúspěchy. S tím souvisí i režisérův rozhovor s Jeanem-Claudem Carri?rem a producentem Paulem Rassamem. V souvislosti s konkrétními tituly vzpomínají na spolupráci s ním slavní herci (mj. Annette Beningová, Woody Harrelson, Natalie Portmanová či Javier Bardem). Nové jsou Formanovy upřímné úvahy o jeho vztahu k dvojčatům Matěji a Petrovi, s nimiž v roce 2007 spolupracoval na realizaci Dobře placené procházky v Národním divadle, a teprve díky tomu k nim znovu nalezl blízký vztah a snad také oni k němu. Forman zároveň představuje i svá další dvojčata, Andyho a Jima, s nimiž putuje po České republice. Část monologu vede slavný režisér i ve svém venkovském sídle v Connecticutu nebo v newyorském bytě. Zpracováním snímek nijak nevybočuje z řady obdobných titulů, avšak nesporně těží z charismatu velké osobnosti.
Tomáš Bartošek, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Miloš Forman: Co tě nezabije...



Ve snímku Miloš Forman: Co tě nezabije... se Miloslav Šmídmajer už potřetí vrací k osobnosti nejznámějšího českého filmaře, o němž již natočil dokumenty Drž se toho snu (1990) a Chuť slávy (1996). Miloš Forman tu vzpomíná na své dětství, na svou životní dráhu a mluví o vztazích ke svým dětem. Provází diváky po různých místech i po svém venkovském domě v Connecticutu a nezvykle otevřeně dává nahlédnout do svého soukromí. Mluví o tom, jak své životní zkušenosti promítal do svých filmů. Zároveň vzpomínky konfrontuje v rozhovorech s příbuznými a s přáteli. Četné úryvky z jeho filmů provázejí komentáře slavných herců, kteří v nich hráli. Dokument vznikal pět let a obsahuje četné archivní materiály (např. záznamy z legendárního MFF v Cannes 1968, z předávání Oscarů, ze slavnostní premiéry režisérského sestřihu ve Stavovském divadle v roce 2002) i sekvence z roku 2007, spjaté s prací Miloše Formana a jeho starších synů na inscenaci Dobře placené procházky v Národním divadle. Výsledkem je zajímavý portrét umělce, který má nesporné kouzlo osobnosti a talent velkého vypravěče.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/11


Popis / Obsah / Info k filmu Miloš Forman: Co tě nezabije...



V zahraničí slavný český filmový tvůrce byl již hlavní postavou několika dokumentů — u Jaromila Jireše, Věry Chytilové nebo i Miloslava Šmídmajera, jež se k tématu po patnácti letech vrací a nechává slavného režiséra hovořit celé jeho profesní kariéře, která byla naplněna mnoha zvraty a peripetiemi.
Kino Aero


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:30 - 17:15

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Člověk jako živočišný druh

16:30 - 17:20

1 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

61 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

56 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani