Milkování (1933)

Milkování (Liebelei)

Liebelei

Další název: Flirtation; Light O'Love; Playing at Love

    Žánr: melodrama / adaptace
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 88 min.
„Nesmrtelné drama Arthura Schnitzlera.“
"Milkování". Zvukový film se pokoušel o vytvoření filmu z dramatické látky slavného Schnitzlerova "Milkování". Byla zde ještě němá adaptace z roku 1927, která léty upadla již v zapomenutí, přes velkolepou působivost, kterou předvedla v roli Kristiny Evelyna Holtová. "Milkování" z roku 1933, bylo natočeno v režii Maxe Ophülse v detailech dosti odlišná tragédie mladého rakouského důstojníka, který padne v souboji právě tehdy, kdy ukončil pro lásku k mladému prostému děvčeti svůj poměr ke vdané ženě.

Tento akord dovršený sebevraždou děvčete, tady stojí za připomenutí, že v němé verzi požije jed, kdežto ve zvukovém filmu vyskočí z okna, má vždy nestárnoucí sugestivnost a pravdivost, jejiž sentimentalita je navýsost lidská i při své literárnosti. Pokud se tenkrát nové zpracování lišilo od minulé adaptace, nešlo říct, že by vždy byl pokrok na straně nové práce. Hlavně tu byl velký rozdíl mezi tragikou Kristiny z němého a té ze zvukového filmu, interpretovanou Magdou Schneiderovou, tak zrovna zde to nemluvilo pro novou úpravu "Milkování".

Nebyl to jenom rozdíl v civilnějším a zjednodušeném výkonu Magdy Schneiderové, proti fotogeničtější řeči Evelyny Holtové, který rozptyloval divákovu koncentraci, byla tu vinna všechna tíže zvukového zpracování, marná přítěž slov, která porušovala tok obrazů. Oč byla nevyslovená řeč zhroucení někdejší Kristiny bezmocnější a zoufalejší oproti nové zvukové dialogové hře. Chudoba, nemluvnost bývalého zpracování, byly věcnější, nezapomenutelnější.

Třebaže režisér Max Ophüls dal filmu více vzduchu a záběrů krajiny a třebaže na závěr vmontoval do dekorace zasněžené země a lesa bez herců pouhá marná, nesplněná slova přísah milenců o věčné lásce. Vedle Magdy Schneiderové hrají ve filmu dále Paul Hörbiger jako Kristin totec, Luisa Ulrichová jako Kristina přítelkyně a Olga Čechová jako cizoložná baronka Eggersdorfová.  Autor: Asmodej

režie:
Max Ophüls
 
 
hraje:
Paul Hörbiger (starý Weyring, komorní hudebník), Magda Schneider (Christine Weyringová), Luise Ullrich (modistka Mizzi Schlagerová, Christinina kamarádka), Gustaf Gründgens (baron von Eggersdorff), Olga Tschechowa (baronka von Eggersdorffová), Carl Esmond (poručík Theo Kaiser), Wolfgang Liebeneiner (poručík Fritz Lobheimer), Paul Otto (major Leopold von Eggersdorf), Werner Finck (Binder, čelista), Hans Moser, Werner Pledath (Placzek), Ekkehard Arendt (poručík Lensky (), Ossy Kratz-Corell (vlakvedoucí), Else Reval (majitelka rukavičkářství), Lotte Spira, Walter Steinbeck (host na přijetí u barona von Eggersdorfa), Fritz Draeger (mladý důstojník), Fred Goebel (mladý důstojník), Michael von Newlinsky (mladý důstojník), Friedrich Honna (Fizzberger, domovník), Antonie Jaeckel (manželka majora Leopolda von Eggersdorf), Ludwig Rüth (divadelní portýr), Elisabeth von Ruets (stará dáma), Helmut Bautzmann, Monika Horst
 
 
námět:
Arthur Schnitzler (divadelní hra "Milkování" (Liebelei, 1895))
 
 
scénář:
Max Ophüls, Felix Salten (adaptace), Hans Wilhelm, Curt Alexander
 
 
kamera:
Franz Planer
 
 
hudba:
Theo Mackeben, Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven
 
 
výprava-architekt:
Gabriel Pellon
 
 
kostýmy:
Adolf Braun
 
 
střih:
Friedel Buckow
 
 
zvuk:
Hans Grimm
 
 
vedoucí produkce:
Fred Lyssa, Ernst Reicher
 
 
masky:
Charlotte Pfefferkorn
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Heinz Landsmann
 
 
asistent režie:
Walter Sternheim
 
 
asistent kamery:
Bruno Stephan
 
 
producent:
Herman Millakowsky
 
 
asistent producenta:
Max Boenisch
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.