Mezi zaslepenými blázny (1998) [TV minisérie]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 55 min., 3 x 55 min.
„Výpověď o jedné z nejvýznamnějších odbojových skupin za druhé světová války“
Unikátní dokumentární trilogie mapující život a práci slovenského ortodoxního rabína Michala Weissmandla, jedné z klíčových postav tzv. bratislavské Pracovní skupiny.

1. část
Když Slovenský stát začal roku 1942 deportovat své židovské občany do ghett a táborů smrti v Polsku, vznikla bratislavská „Pracovní skupina“, jedna z nejvýznamnějších židovských odbojových skupin v celoevropském měřítku. Poprvé od konce druhé světové války budeme mít možnost seznámit se s historií jejích záchranných aktivit, včetně plánu na rozsáhlé uplácení jak představitelů Slovenského státu, tak i zástupců nacistického Německa. První díl trilogie Mezi zaslepenými blázny nás dovede až do okamžiku, kdy se díky úplatku nabídne možnost zastavení deportací židů ze Slovenska.

2. část
V průběhu roku 1943 se členové bratislavské „Pracovní skupiny“, dnes zcela zapomenuté židovské odbojové buňky, rozhodli nabídnout úplatek nejvyšším představitelům nacistického Německa. Oplátkou žádali zastavení tzv. Konečného řešení židovské otázky v celé Evropě. Byli totiž přesvědčeni, že podobným úplatkem již zajistili zastavení deportací židů ze Slovenska na podzim roku 1942. O osudech tohoto takzvaného Europa Planu, ale i o dalších záchranných aktivitách Pracovní skupiny, bude vyprávět druhý díl trilogie Mezi zaslepenými blázny.

3. část
Když v létě 1944 začaly deportace židů z Maďarska, zapojila se do záchranných operací i bratislavská „Pracovní skupina“, jedna z nejvýznamnějších židovských odbojových skupin v Evropě. Přestože se již blížil konec války, ve smrtelném ohrožení se ocitl téměř milión lidí – tolik židů ještě v Maďarsku žilo. Po marných prosbách o pomoc ze Západu Pracovní skupina obnovila své přímé kontakty s nepřítelem. V Budapešti proběhla jednání s Adolfem Eichmannem, známá pod jménem Krev za Zboží. O jejich průběhu, a také o dalších osudech členů Pracovní skupiny, se dozvíte v závěrečném dílu trilogie Mezi zaslepenými blázny.

režie:
Petr Bok
 
 
scénář:
Martin Šmok
 
 
kamera:
Jiří Zeiner
 
 
hudba:
Zbyněk Matějů
 
 
střih:
Adam Dvořák
 
 
zvuk:
Lukáš Polifka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.